facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 21. 3. 2013

Zranitelnost aplikací a operačních systémů vloni vzrostla

Společnost GFI Software oznámila, že vážným problémem i nadále zůstává zranitelnost operačních systémů a stále více také aplikací. Podle zprávy National Vulnerability Database (NVD) bylo v roce 2012 zjištěno alarmujících 4 347 nových bezpečnostních zranitelností, což je nejvyšší počet za poslední 3 roky. V porovnání s rokem 2011, kdy bylo zjištěno 3 532 zranitelností, se jedná o více než 20% nárůst. V roce 2012 ohlásilo zranitelnost celkem 1 107 softwarových výrobců, z toho 10 největších výrobců ohlásilo 41 % všech zranitelností (vloni 50 %), což svědčí o stále širším záběru hackerů zaměřujících se na software od více a více výrobců.



Mezi dodavateli s nejvíce ohlášenými zranitelnostmi opět nechybí Oracle, Apple, Mozilla, Microsoft, Google či Adobe, nicméně pořadí jednotlivých softwarových dodavatelů se změnilo:

  • Výrobcem s nejvíce zranitelnostmi (424, vloni 262) se v roce 2012 stal Oracle, když významný počet zranitelností se týkal softwaru Java.
  • Apple v roce 2012 registroval ze všech výrobců nejzávažnější zranitelnosti, přičemž většinu z nich generovaly Safari, iTunes a iOS.
  • Microsoft i nadále pokračoval v postupném snižování počtu zranitelností a s loňskými 169 zranitelnostmi je nyní na čtvrtém místě. 
  • Google, který měl v roce 2011 nejvíce zranitelností, se s polovinou zranitelností v roce 2012 propadl až na šesté místo.

 

86 % hlášených zranitelností se týkalo aplikací třetích stran, 10 % operačních systémů a 4 % hardwarových zařízení. Poprvé po mnoha letech neobsadily operační systémy Microsoft všech prvních 5 míst v žebříčku nejzranitelnějších systémů – tím úplně nejohroženějším byl v roce 2012 Apple iOS.

 

Mezi aplikacemi jsou suverénně nejvíce ohroženy prohlížeče, včetně Mozilla Firefox (aplikace s vůbec nejvíce zranitelnostmi v roce 2012), Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Internet Explorer a Opera Browser. K dalším známým zranitelným aplikacím se zařadily například Mozilla Thunderbird, Adobe Flash Player, Adobe Reader, Apple iTunes či Oracle Java.


 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.