facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 1. 4. 2009

Využití portálu farmáře

Využití registrů vinic na Portálu farmáře za rok 2008 meziročně významně vzrostlo, počet dotazů vznesených vinaři dosáhl dvojnásobku. Společně s představením výsledků průzkumu a novinek chystaných pro rok 2009 to oznámila společnost CCV Informační systémy ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, oddělením pro víno. Portál farmáře včetně informačního systému registrů vinic provozuje Ministerstvo zemědělství ČR od roku 2006. V roce 2007 nabídlo první možnosti elektronického podání povinných prohlášení vinařů (s využitím elektronického podpisu), které legislativa ukládá podávat do registrů vinic. Slouží zemědělské veřejnosti převážně k propojení s ministerstvem zemědělství a Ústředním a kontrolním zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ).



Společnost CCV Informační systémy, která je technologickým dodavatelem portálu, představila výsledky marketingového průzkumu mezi jeho stávajícími a potenciálními uživateli, vinaři a vinohradníky. Celkem 95 % vinařů souhlasí s tvrzením, že Portál farmáře je správnou cestou ke zjednodušování administrativy s resortní státní správou. Za hlavní přínos portálu (73 %) vinaři označují, že informace z registrů získávají rychle, jsou ověřené a vždy aktuální, což se v praxi ukazuje jako přínosné zejména při ověřování vinic u každoročního výkupu hroznů. Na druhém místě (62 %) mezi přínosy vinaři uvedli, že portál umožňuje elektronické podání pro rychlejší vyřízení celé řady povinných oznámení do resortních registrů. Celkem 65 % vinařů ve své práci využívá Portál farmáře, 50 % vinařů jej dokonce navštěvuje vícekrát za měsíc. Na prohlížení informací vedených v registrech jej využívá 59 % vinařů, na elektronické podání 9 %. Jednu z možných bariér vyššího využití elektronického podání odhalují odpovědi vinařů na otázku, zda je pro vinaře získání a obnova elektronického podpisu příliš složitá: 5 % odpovědělo určitě ano a 35 % se domnívá, že je pro ně spíše složitá. Naopak 55 % respondentů elektronický proces získání a obnovy elektronického podpisu jako složitý nevnímají.

 

Rostoucí využití Portálu farmáře dokládají nejen názory vinařů, ale především samotné roční statistiky dotazů. V roce 2008 bylo od vinařů na registr vinic Portálu farmáře vzneseno více než 23 tisíc dotazů (meziroční nárůst o 80 %) a ověřeno bylo přes dva tisíce dodavatelů (nárůst o 91 %) a více než tři tisíce vinic (nárůst o 118 %).

 

Společnost CCV také připravuje novinky, které na Portálu farmáře vinařská veřejnost může využít už v průběhu roku 2009? Pro další procesní zjednodušení administrativy je připravováno především podávání elektronických prohlášení bez nutnosti elektronického podpisu. Pro identifikaci uživatele poslouží nezaměnitelný identifikátor (přihlašovací jméno a heslo), tyto identifikační údaje slouží již dnes pro přístup do zabezpečené části Portálu farmáře. Přístupy a uživatelský účet zřizují regionální zemědělské agentury na základě písemné (papírové) žádosti. Další novinkou je podpora nových „elektronických“ procesů, podpora nového správního řízení v žádostech o změnu vinice a v neposlední řadě prohlášení podávaná na Vinařský fond.


 
  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.

  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.