facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 8. 3. 2019

Všechny politické strany podepsaly memorandum o podpoře zákona o právu na digitální službu

Zákon o právu na digitální službu má podporu všech sněmovních stran, vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Dzurilly, ministra vnitra Jana Hamáčka i premiéra Andreje Babiše. Zástupci poslaneckých klubů včetně ministra podepsali memorandum, které garantuje podporu zákona v následujícím období ve Sněmovně a zavazuje všechny aktéry ke spolupráci. Na základě zákona bude stát svým občanům garantovat možnost komunikovat s úřady státu čistě elektronicky, a to do pěti let od jeho přijetí.



„Jsem rád, že se nám po roce práce na zákoně o právu na digitální službu podařilo získat podporu od ministra Hamáčka a skrze šéfa klubu Faltýnka i premiéra Babiše. Zákon je skutečně přelomový, neboť lidem zaručuje, že mohou požadovat elektronickou komunikaci s úřady a mění tak pohled na vztah občana a státu. Slibujeme si od toho zejména ulehčení každodenního života občanů a posun blíže k digitálnímu státu,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Práce na zákoně probíhala pod záštitou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému Bartoš předsedá, ve spolupráci s ICT unií v čele s prezidentem Zdeňkem Zajíčkem, vládním zmocněncem Vladimírem Dzurillou, právníkem Františkem Korbelem a dalšími politiky a odborníky z oblasti eGovernmentu. Během následujících dní mají pod návrh zákona, který poslanci předloží do konce března, připojit své podpisy i jednotliví poslanci. Další zákony, které jsou nezbytné pro nastartování celého procesu, vypracuje a předloží Ministerstvo vnitra ČR opět v součinnosti s pracovní skupinou.

„Zákon je v souladu s programem Digitálního Česka a na další roky bude definovat postup, kterým bude vláda každý rok garantovat digitalizaci svých agend. Právě závazek dostát v rozumném časovém horizontu této změny je to, co memorandum i zastřešující zákon přináší. V realizaci změn zákonů a postupném propojení informačních systémů je ještě spousta práce, která politiky i ministerstva čeká,” komentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.