facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 8. 3. 2019

Všechny politické strany podepsaly memorandum o podpoře zákona o právu na digitální službu

Zákon o právu na digitální službu má podporu všech sněmovních stran, vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Dzurilly, ministra vnitra Jana Hamáčka i premiéra Andreje Babiše. Zástupci poslaneckých klubů včetně ministra podepsali memorandum, které garantuje podporu zákona v následujícím období ve Sněmovně a zavazuje všechny aktéry ke spolupráci. Na základě zákona bude stát svým občanům garantovat možnost komunikovat s úřady státu čistě elektronicky, a to do pěti let od jeho přijetí.



„Jsem rád, že se nám po roce práce na zákoně o právu na digitální službu podařilo získat podporu od ministra Hamáčka a skrze šéfa klubu Faltýnka i premiéra Babiše. Zákon je skutečně přelomový, neboť lidem zaručuje, že mohou požadovat elektronickou komunikaci s úřady a mění tak pohled na vztah občana a státu. Slibujeme si od toho zejména ulehčení každodenního života občanů a posun blíže k digitálnímu státu,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Práce na zákoně probíhala pod záštitou Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, kterému Bartoš předsedá, ve spolupráci s ICT unií v čele s prezidentem Zdeňkem Zajíčkem, vládním zmocněncem Vladimírem Dzurillou, právníkem Františkem Korbelem a dalšími politiky a odborníky z oblasti eGovernmentu. Během následujících dní mají pod návrh zákona, který poslanci předloží do konce března, připojit své podpisy i jednotliví poslanci. Další zákony, které jsou nezbytné pro nastartování celého procesu, vypracuje a předloží Ministerstvo vnitra ČR opět v součinnosti s pracovní skupinou.

„Zákon je v souladu s programem Digitálního Česka a na další roky bude definovat postup, kterým bude vláda každý rok garantovat digitalizaci svých agend. Právě závazek dostát v rozumném časovém horizontu této změny je to, co memorandum i zastřešující zákon přináší. V realizaci změn zákonů a postupném propojení informačních systémů je ještě spousta práce, která politiky i ministerstva čeká,” komentoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.