facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 1. 9. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

VR Group dodá maďarskému letectvu simulační výcvikový systém pro letadla L-39NG

Letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro typ L-39NG (Zdroj foto_VR Group)Součástí dodávky dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG pro Maďarsko bude i pozemní simulační výcvikový systém. Ten bude klíčovým prvkem pro hladké přeškolení maďarských pilotů na nové české letouny. Jde o další skvělou zprávu pro letecký a obranný průmysl v České republice. Dodávku simulačního systému totiž společnost Aero Vodochody svěřila firmě VR Group, která je dceřinou společností státního podniku LOM PRAHA.



Pozemní simulační výcvikový systém (Ground Based Training System) bude součástí dodávky letounů L-39NG a bude hrát zásadní roli při zavádění nových letounů do výcvikového procesu maďarských vzdušných sil. Hlavním úkolem výcvikového systému je poskytnout pilotům sadu efektivních simulačních nástrojů a zařízení pro seznámení s novými letouny.

Celý komplexní výcvikový systém se skládá jak z desktop a postupových simulátorů, tak i z tzv. Full Mission simulátoru, který budoucí piloty připravuje i pro taktické úkoly. Simulátor má stejné letové vlastnosti jako skutečný letoun a využívá také stejný software včetně věrných replik jeho přístrojů. „Naším hlavním cílem je smazat hranici mezi syntetickým výcvikem a létáním ve skutečném letounu. Chceme dosáhnout toho, aby se obě fáze co nejvíce prolínaly,“ sdělil Vít Ryška, předseda představenstva společnosti VR Group, a.s.

Letový simulátor FTD (Flight Training Device) pro typ L-39NG (Zdroj foto_VR Group)

Zobrazovací systém „simulátoru“ je složený z devítikanálového projekčního systému, který umí promítat obraz na sférickou plochu v horizontálním rozsahu 300° s vertikálním rozsahem 120°. Kromě letů za všech povětrnostních podmínek tak půjde simulovat například výcvik létání v noci včetně použití reálných brýlí nočního vidění NVG (Night Vision Goggles). Realističnost výcviku doplní třeba i replika vystřelovacího sedadla nebo zachování veškerých letových vlastností skutečného stroje prostřednictvím přesného modelu pohonné jednotky.

Pozemní simulační výcvikový systém pro L-39NG, který je součástí souvisejících podpůrných služeb této dodávky, bude certifikován podle evropských předpisů na úrovni FTD (Flight Training Device) Level 2.

Aero Vodochody dodá maďarským obranným silám celkem dvanáct proudových cvičných letounů L-39NG, první budou předány v roce 2024. Osm letounů bude dodáno ve cvičné konfiguraci a čtyři v průzkumné konfiguraci.

Foto: VR Group, a.s.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.