facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 11. 12. 2014

78 % IT manažerů chce do dvou let vyměnit produkty pro ochranu dat

Podle nejnovějšího celosvětového průzkumu společnosti Veeam je jen pětina IT manažerů schopna splnit požadavky jejich podnikání na okamžitou dostupnost IT služeb. Tato „mezera v dostupnosti“ (availability gap), jak Veeam nedostatek označuje, stojí podniky v průměru dva miliony dolarů ročně v ušlých ziscích, produktivitě a příležitostech nebo v nenávratné ztrátě dat kvůli selhání zálohových systémů.



Tyto náklady se podle průzkumu Veeam Data Center Availability Report 2014 budou nadále jen zvyšovat, neboť globální ekonomika vyžaduje spolupráci podniků s partnery, zákazníky a stakeholdery napříč časovými pásmy a vynucuje nepřetržitou dostupnost datacenter bez ohledu na umístění. Za předpokladu, že rozvíjející se trhy budou generovat 40 procent globálního ekonomického růstu během příštích 15 let, promarnění příležitostí kvůli výpadku může podnikům způsobit nevratné poškození. „Dostupnost IT je dnes důležitá jako nikdy předtím. Přesto jsou podniky na celém světě oklamány IT průmyslem, který je vedl k přesvědčení, že se mají smířit s výpadky a že always-on business je pouhou fantazií," uvedl Ratmir Timashev, generální ředitel společnosti Veeam. „Společnosti si nemohou dovolit ztratit miliony dolarů kvůli selhání IT a nemohou nadále hazardovat s dostupností dat. Dobrou zprávou je, že se situace bude měnit. Společnosti dnes mohou zapomenout na to, co jim bývalo léta říkáno o dostupnosti, a mohou požadovat lepší služby. Pokud to udělá každá organizace, pak se po pěti letech dostupnost aplikací stane nadbytečným tématem. Spotřebitelé a zaměstnanci po celém světě budou mít přístup k datům kdykoliv budou chtít," věří Timashev.

 

Podle Veeamu vyvolává požadavky na neustálou dostupnost aplikací a dat několik faktorů. Ředitelé informatiky jsou pod tlakem z důvodu potřeby aktivnější interakce mezi stakeholdery podniků v reálném čase, kvůli nutnosti zpřístupnit aplikace napříč časovými pásmy, pronikání mobilních zařízení do firem, flexibilní pracovní době a zvyšující se míře automatizaci při rozhodování a transakcích. Podle studie se neplánované výpadky aplikací vyskytují v průměru více než jednou za měsíc. Přestože firmy tvoří zálohy, v průměru jedna z šesti obnov záloh selže. Podniky tak přicházejí o data nejméně dvakrát za rok.  

 

Zpráva Veeamu dále upozorňuje, že většina IT oddělení není schopna dosahovat požadovaných hodnot RTO pro strategicky klíčová data: jsou ve více než hodinovém zpoždění. Dále, jsou ve více než 2,5hodinovém zpoždění oproti standardům nepřetržité dostupnosti nastaveným moderními řešeními. Ještě více znepokojující je fakt, že nejsou schopna docílit požadovaných hodnot RPO, neboli toho, jak často jsou data zálohována, po 1,5 hodině, a jsou v neuvěřitelném 4,5hodinovém zpoždění oproti současným standardům nepřetržité dostupnosti.

 

„Již jsme v éře always-on business. Chtějí-li držet podniky krok, potřebují zcela nové typy řešení, které umožní takovou nepřetržitou dostupnost, jakou nemohly poskytnout starší řešení. Znamená to vysokorychlostní a zaručenou obnovu každé aplikace, souboru nebo virtuálního serveru kdykoli je potřeba. Znamená to využití záložních dat pro testování nasazení nových aplikací, což snižuje riziko neúspěchu při nasazení. Nakonec, znamená to kompletní přehled o operacích s proaktivním monitoringem a upozorňováním na problémy dříve, než tyto problémy ovlivní operace. CIO si to jasně uvědomují a 78 procent z nich plánuje změnit doposud používané produkty na ochranu dat v příštích dvou letech tak, aby si mohli dopřát dostupnost, kterou potřebují. V důsledku toho mezery v dostupnosti začnou být minulostí," dodal Timashev.

 

Průzkum Veeam Data Center Availability Report 2014 zpracovala pro Veeam výzkumná organizace Vanson Bourne. Zúčastnilo se jej 760 ředitelů informatiky s více než tisíci zaměstnanci ve Spojených státech, Velké Británii, Německu, Francii, Itálii, Holandsku, Švýcarsku, Brazílii, Austrálii a Singapuru. Z pohledu odvětvové struktury respondentů byly zastoupeny výrobní firmy, finanční instituce, obchodní firmy, retailové a distribuční podniky a další.


 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.