facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 18. 3. 2014

Rozvoji BYOD v Evropě brání obavy o bezpečnost, ukázal průzkum

smartphone_tablet.jpgKoncept BYOD a vlastní mobilní zařízení v podnikovém prostředí jsou jedněmi z nejskloňovanějších hesel současnosti. Přesto téměř polovina evropských podniků BYOD odmítá, případně jej povoluje jen za výjimečných okolností. Vyplývá to z průzkumu společnosti Oracle, podle kterého adopci tohoto trendu brání několik překážek.

„Jak se zdá, problém bezpečnosti přivedl mnoho evropských organizací k odmítnutí konceptu BYOD,” upozorňuje Suhas Uliyar, viceprezident společnosti Oracle. Obavy o bezpečnost podnikových dat v zařízeních, identit uživatelů a aplikací jsou podle studie Oracle European BYOD Index v mnoha regionech hlavním důvodem k odporu vůči přijetí BYOD. Přestože technologie jako kontejnerizace, komplexní šifrování, správa zařízení i aplikací integrovaná s jednotným podnikovým řešením identit jsou dnes již běžně dostupné, evropské podniky zůstávají obezřetné.

V důsledku pak podle zjištění Oraclu 29 % společností do konceptu BYOD zahrnuje jen seniorní pozice, pětina podniků kompletně zakazuje umisťování dat a informací na zařízeních BYOD a přibližně stejná část podniků žádná relevantní pravidla nemá. Více než polovina podniků chytré mobilní telefony v rámci programu BYOD vůbec nespravuje.
Studie také zjistila, že mnoho těchto bezpečnostních obav souvisí s nedostatkem povědomí o skutečných schopnostech moderních bezpečnostních řešení:
  • 37 procent respondentů nikdy neslyšelo o kontejnerizaci, která odděluje podniková data od osobních,
  • téměř třetina podniků nevyužívá žádnou formu technologie Mobile Device Management,
  • 22 procent nikdy neslyšelo o technologiích pro Mobile Application Management.

Ochota přijmout BYOD variuje napříč zeměmi i obory

Nejvyspělejšími zeměmi jsou z pohledu přístupu k BYOD Skandinávie, Německo a Švýcarsko. Hodnota indexu, jehož maximální hodnota může být 10, v jejich případě činí 5,65, respektive 5,32 (pro GER a SUI). Podniky na Iberském poloostrově a v Itálii vidí v oblasti BYOD nejvíce výzev a problémů. Jejich index má hodnotu 3,87, respektive 4,04.
Z pohledu jednotlivých oborů jsou lídrem v akceptaci konceptu BYOD podniky v telekomunikačním sektoru (index 6,98). Následují média s indexem 6,43. Na opačném konci pomyslného žebříčku se nacházejí finanční služby a veřejný sektor. Jejich index dosahuje hodnot 3,96, respektive 3,31.

Podle průzkumu zároveň řada evropských podniků umí BYOD využít. „Pokud je BYOD nasazeno správným způsobem, může podniku poskytnout opravdu skvělé příležitosti, jako například zvýšení produktivity zaměstnanců, snížení nákladů na hardware anebo schopnost oslovit ty nejlepší z dnešních mladých talentů,” říká Clive Longbottom, výzkumný ředitel společnosti Quocirca, která na objednávku Oraclu průzkum realizovala. „Je dobré vidět, že některé organizace v Evropě nasadily koncept BYOD do provozu, aby tyto výhody získaly,” dodává.

V rámci průzkumu bylo dotazováno 700 podnikových lídrů z velkých a velmi velkých organizací ve Spojeném království, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Beneluxu a v severských zemích. Společnost Quocirca využívá pro výpočet indexu model vyspělosti (využívá se pro benchmarky). Pokládá série otázek, jež mohou být ohodnoceny na škále 0 až 10. Určuje, kde se nachází pohled respondentů na různá témata. Zprůměrováním vzniká řada sub-indikátorů a skóre celkového indexu. S jeho pomocí lze porovnávat skupiny respondentů a monitorovat vývoj v čase.

 
  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.