facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 20. 5. 2020 - Tomáš Dolejš

Robotizace a kognitivní automatizace dokumentů

Díl 1: Robotizace je pouze začátkem na vaší cestě k inteligentní automatizaci

automatická robotizace procesů Vznik automatické robotizace procesů (RPA) umožnil firmám ušetřit náklady a efektivně využívat svá data. Využití softwarových robotů umožňuje firmám získat efektivní a snadný přístup k datům v různých systémech a tato data tak nezůstávají uvězněná a bez povšimnutí v interních systémech nebo v externích zdrojích.



Softwaroví roboti dnes běžně pracují v kancelářích, kde v administrativě, v odděleních styku se zákazníkem, v zákaznických centrech nebo v projektovém managementu pomáhají efektivně zvládat přidělené úkoly. Roboti dnes velmi často dělají neviditelnou práci, kdy jednoduchým způsobem plní požadavky na integraci dat mezi zdánlivě nesourodými systémy s letitou technologií a rokem výroby. Softwarový robot má obrovskou výhodu v rychlosti jeho vytvoření. Tím, že roboty lze vytvářet učící metodou „proklikej proces, ukaž mi a já si zapamatuji“, se stává jejich uvedení do produkce snadným a rychlým procesem. Paradoxně je v celém procesu klíčovější úvodní analýza procesu, kdy je nutné správně pochopit, jak dnes funguje proces ve firmě, jaká je samotná infrastruktura a které firemní aplikace má robot obsluhovat. I přesto je výroba robota včetně otestování a převedení do produkce záležitostí týdnů, nikoliv měsíců.

Pokud pak uvažujeme o robotovi stejně jako o lidském zdroji, kdy robot dokáže neúnavně pracovat bez přestávek, není nemocný, nenosí roušku a pracuje klidně i v třísměnném procesu, stává se po počáteční investici do licence návratnost investice velmi atraktivní. V dnešní době lze cenu řešení měřit velmi snadno přes provozní náklady a rychle si vypočítat výkon dle počátečního změření času tradičního procesu v poměru s časem po nasazení robota. A přesto, že robot přebírá práci lidí, neznamená to pro samotné lidi ve firmě konkurenci. Naopak. Lidé mohou dělat hodnotnější práci pro společnost a sami se posunout výše v kariérním žebříčku. V době nedostatku kvalifikovaných zdrojů je žádoucí rozvíjet schopnosti a hodnotu svých lidí a často se opakující práci nechat na robotech. Kolikrát jste od svých kolegů zaslechli, že TO dělají stále dokola a taková práce je nebaví? První z dobrých indikátorů, kde s robotem otevřít dveře.

V základu je robotizace masivně využívána pro automatizaci manuálních a opakujících se činností, které lidem zabírají mnoho času a nejsou z pohledu využití lidských zdrojů efektivní. Zároveň je ale robotizace skvělým prostředkem pro interakci s obsahem na webu, různými podnikovými aplikacemi či portály nebo pro snadný přístup a získání dat z různých úložišť a databází. Jednoduše řečeno je v dnešním světě robotizace schopna zastávat “ruční práci” s elektronickými daty. V důsledku toho je možné, aby zaměstnanci přešli od úkonů spojených se sběrem dat k jejich efektivnímu využívání, mohli se zaměřit na kognitivní a strategické obchodní iniciativy, které zvyšují kvalitu služeb pro zákazníky a zároveň činí zaměstnance více spokojené se svojí prací, díky její rozmanitosti a přidané hodnotě.

Jak jsou na tom ale úkoly založené na práci s dokumenty, které jsou stejně, ne-li více, časově náročné a nákladné?

Přinášíme vám šestidílný seriál článků, jenž v pravý moment proložíme online seminářem, který vám ukáže nové moderní způsoby multikanálového snímání dokumentů a inteligentního OCR vytěžování dat, s důrazem na snadnou práci s dokumenty a daty pomocí inteligentní automatizace.

Chytré firemní procesy = Snadné podnikání

Víte, že typický zaměstnanec každoročně použije 10 000 listů kopírovacího papíru a tráví 30 - 40% svého času hledáním informací v emailech nebo papírových šanonech? Je tak snadno pochopitelné, proč v dnešní době mnoho firem stále bojuje s firemními procesy, založenými na zpracování dokumentů a emailů, několika nesourodými komunikačními kanály, opakovanými kroky manuálního zpracování dat a s obtížně integrovanými podnikovými systémy. Důsledek je jednoznačný. Nedostupnost informací a snížená flexibilita firemních procesů má za následek zvýšené provozní náklady, s dopadem na reakční dobu. Neflexibilní systém pak pochopitelně vede k složitému dodržování stanovených předpisů.

Řešením je zefektivnění těchto procesů, založené na práci s dokumenty, při jejich získávání, porozumění jejich obsahu a následné integraci dokumentů a nestrukturovaných informací v nich obsažených pomocí automatizace.

Inteligentní automatizace, s kognitivním zpracováním dokumentů, přináší řešení výše uvedených problémů. Kognitivní automatizace dokumentů (CDA) funguje společně s multikanálovým snímáním dokumentů (včetně mobilního snímání), což uživatelům umožňuje rychle a přesně získat a zpracovat jakýkoli dokument. Příkladem jsou nové formuláře žádostí zákazníků, daňové formuláře, formuláře žádosti o pojištění, hypoteční balíčky, dokumenty pro nábor nových zaměstnanců, podpůrné dokumenty, faktury, obchodní nabídky, objednávky, smlouvy a přepravní doklady. A mohli bychom pokračovat…

Automatizace zpracování dokumentů (CDA) je inteligentní „práce hlavou“ o porozumění tomu, o čem je obsah dokumentu nebo emailu, jaké informace obsahuje a co s ním dělat. V případě správného využití veškerých funkcí automatizace tak CDA snižuje náklady na zpracování dokumentů, zvyšuje produktivitu a kvalitu dat a umožňuje dodržování předpisů. Společně pak robotizace a kognitivní automatizace dokumentů (RPA + CDA) vytvářejí pro vaši organizaci exponenciálně lepší výsledky, automatizují všechny procesy náročné na dokumenty a elektronická data a urychlují vaše služby zákazníkům.

Jak vytvořit a řídit takto výkonnou digitální pracovní sílu?

Ačkoli výhody a návratnost investic do technologií robotizace a automatizace zpracování dokumentů - jednotlivě i kombinovaně - jsou jasné, tyto schopnosti jsou stále více považovány za základní součást větších softwarových platforem pro inteligentní automatizaci. Inteligentní automatizace je o způsobu kombinace a vhodného využití řady inteligentních technologií pro orchestraci (nebo chcete-li správu či management) firemních procesů a v nich fungující výkonné pracovní síly, zahrnující digitální a fyzické pracovníky.

V rámci jednotné softwarové platformy umožňující inteligentní automatizace mohou organizace rozšířit robotizaci a kognitivní zpracování dokumentů o další inteligentní funkce, jako je procesní workflow orchestrace, pokročilá analytika procesů a dat a mobilita. Takto řízený firemní proces může organizovat roboty a lidi, aby snadněji a efektivněji zpracovávali výjimky týkající se úkolů v jednotlivých procesech a plně využili potenciálu digitalizace dnešního světa.

Máte zájem dovědět se více o robotizaci již dnes?

Mnoho našich zákazníků již využívá v každodenní práci roboty jako své nové kolegy. Vytváříme roboty pro zákazníky z řad finančních služeb, transportu a logistiky, maloobchodního prodeje, výroby a dalších odvětví. Ano, robotizace je dnes ve světě masivně využívanou technologií. Spojte se s námi a popovídejme si, jak konkrétně využít roboty pro automatizaci vašeho podnikání. Nebo si přečtěte ve studii Forbes Insights 2018, jakým způsobem firmy dospěly až k 25% nárůstu efektivity, ale i spokojenosti zaměstnanců.

Příště

Zůstaňte naladěni. V příštím dílu našeho seriálu se detailněji podíváme na kombinaci procesních workflow s inteligentním propojením robotizace a kognitivní automatizace dokumentů. Mezitím se, prosím, zkuste zamyslet nad dokumenty, které momentálně ve vaší společnosti způsobují problémy a zasloužily by si automatizaci.

Kontakt:
INFOMATIC s.r.o.
solutions@infomatic.cz
https://www.infomatic.cz

Tomáš Dolejš Tomáš Dolejš
Autor článku je ředitelem společnosti INFOMATIC.

 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.