facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Profesionální administrace serveru šetří čas i peníze

MasterBezpečnost IT, ochrana citlivých dat nebo vysoká dostupnost. Témata, která řeší stále více firem. Jak zásadní problematika bezpečně spravované infrastruktury je, dokazují případy z konce minulého roku – napadení benešovské nemocnice kryptovirem či útok hackerů na servery těžařské společnosti OKD.


S technologickým pokrokem vzrůstají i nároky na administraci serverů. Zanedbání této oblasti firemního IT může znamenat ohrožení chodu firmy na hodiny i dny. Jak lze podobným problémům předcházet?

Vlastní či pronajatý server?

Koupě vlastního hardware není levnou záležitostí, a to obzvlášť pokud bereme v úvahu, že se technologie vyvíjí stále rychleji, a co bylo včera výstřelek techniky, bude zanedlouho jen zastaralý kus železa. Je tedy mnohem jednodušší pronajmout si servery nebo v případě potřeby navýšit jejich kapacitu než kupovat nový hardware každých pár let. A naopak – pokud nějaký projekt nevyjde, je zase snazší službu odhlásit než prodávat použitý hardware.

Pro výkonný server je také nutné vybrat vhodné umístění, a to hned ze dvou důvodů. V prvé řadě by se mělo jednat o bezpečné místo s adekvátním chlazením, aby se server nepřehříval. To by mohlo vést nejen k požáru, ale i ke snížení výkonu a životnosti technologií. Druhým důvodem je jejich nepříjemná hlasitost. Je proto vhodné, aby nebyly v blízkosti zaměstnanců firmy, kterým by mohl monotónní zvuk vadit. Při překročení hranice 80 dB, což není pro servery nic neobvyklého, mají zaměstnanci dokonce nárok na příplatky nebo zkrácení pracovní doby, protože budou podle zákoníku práce spadat do některé z rizikových kategorií.

Myslet je potřeba i na elektřinu. Pokud jste menší firma nebo start-up, pravděpodobně nebudete mít tak velkou spotřebu, a tím pádem nedosáhnete na lepší cenu za kWh jako datacentra. Bát se navíc nemusíte ani výpadku proudu nebo internetu. Kvalitní datacentrum by totiž mělo standardně nabízet duální napájení i konektivitu, které výrazně eliminují nebezpečí výpadku.

Profesionální administrace serveru vás zbaví starostí

Zaměstnávat interního administrátora (hovorově admina) se v mnoha případech nemusí vyplatit. Efektivnější pak je správu firemního IT outsourcovat a využít tým administrátorů z datacentra.

Jaké jsou výhody?

  • Správa serverů je specifická oblast IT, která se neustále vyvíjí. Dobrý administrátor se proto musí neustále učit a sledovat nejnovější trendy, aby zajistil bezproblémový chod serveru. Profesionální administrátoři o všech novinkách a aktualizacích vědí, a když jim něco náhodou unikne, dozví se to od svých kolegů.
  • Profi admini se věnují správě několika serverů najednou. Mají tak více zkušeností, díky čemuž dokáží řešit nečekané problémy rychleji a efektivněji než interní IT specialista. A poradí i s výstavbou clusterů a složitých infrastruktur.
  • Konkrétně administrátoři z MasterDC mají i široký přehled v oblasti zabezpečení serverů. Jedná se například o ochranu před DDoS útoky, které způsobují firmám nemalé ztráty, ať už kvůli samotné obraně nebo ušlým ziskům.
  • Profi tým z datacentra za vás obstará i zálohování, díky čemuž se nemusíte bát ztráty firemních dat.
  • V neposlední řadě je nutné zmínit zastupitelnost. Pokud využíváte služeb administrátorů z datacentra, můžete si být jistí, že je váš server ve dne v noci pod drobnohledem a v případě jakýchkoliv problémů dojde k okamžitému zásahu podpory nebo administrátora. Nemusíte tak řešit, kdo se bude o servery starat mimo pracovní dobu nebo o dovolené interního IT specialisty. Protože technická podpora to má k serveru doslova pár kroků. A vám tak odpadnou náklady na zaměstnance.

Managed služby od Masteru, třeba i On-site

Uvažujete o svěření správy serverů profesionálním administrátorům? Datacentra MasterDC v Praze a Brně disponují stabilním týmem adminů – polovina z nich je v týmu už přes 3 roky a třetina dokonce déle než 6 let – což není v dnešní době vysoké fluktuace vůbec obvyklé. Správa virtuálních nebo fyzických serverů, cloudu, ale i složitějších a komplexních řešení, je tak jejich denní chléb. Pokud máte zájem o pronajatý server ve správě tohoto sehraného týmu, máte v Masteru na výběr mezi dvěma módy – Managed Lite a Managed Enterprise. Ty se liší nejen nabídkou software, který je možné na server nainstalovat, ale především komplexností administrátorských zásahů a pokročilých služeb takzvaně na míru. Správu a technickou podporu ale nabízí v Masteru i takzvaně On-site. To v překladu znamená, že administrátoři a technici se umí postarat nejen o servery umístěné v datacentrech MasterDC. Připraveni jsou vyrazit i do sídla zákazníka či jiné lokality.