facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 24. 6. 2015

Pro malé a střední české technologické firmy jsou IT klíčové pro úspěch

Malí a střední výrobci strojů, součástek a vozidel v Česku mají jasno, jak zajistit úspěch firmy do budoucna. Devět z deseti firem se ztotožňuje s tvrzením, že informační technologie a software jsou jedny z předpokladů pro úspěšné fungování na trhu. Vyplývá to z květnového průzkumu Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE Company a výzkumné agentury Empirica mezi malými a středními firmami z oblasti strojírenství a výroby dopravních prostředků v České republice.



78 % českých manažerů z řad respondentů souhlasí s názorem, že je nutné, aby se česká výroba orientovala na vývoj vyspělých informačních technologií. Jejich důležitost dokazují i rozdíly v intenzitě využití konkrétních nástrojů u firem se stabilním růstem v uplynulých dvou letech v porovnání s celkovými výsledky.

 

Dotázané podniky deklarovaly následující intenzitu využívání konkrétních informačních technologií (údaj v závorce se týká pouze firem, jejichž obrat v minulých dvou letech rostl):

  • 74 % má software pro správu zákazníků – CRM (78 % u firem s růstem v uplynulých dvou letech).
  • 70 % má software pro skladové zásoby a logistiku (73 %).
  • 35 % vyvíjí výrobky pomocí softwaru (41 %).
  • 29 % využívá datový cloud (48 %).
  • 29 % využívá software pro simulace při vývoji výrobků (27 %).
  • 26 % využívá software pro 3D modelování výrobků (30 %).
  • 11 % využívá 3D tisk (15 %).

 

Samozřejmostí je u firem software pro účetnictví a základní administrativu. Z informačních technologií, které firmy zatím příliš nevyužívají, se jako cíl budoucích investic jeví nejčastěji software pro výzkum a vývoj výrobků.

 

Firmy, jejichž obrat v posledních dvou letech rostl, se odlišují třemi zásadními odpověďmi: 59 % dotázaných manažerů rozhodně souhlasí s názorem, že je jejich firma inovativní (u firem, které nerostou je to jen 42 %) a jsou více orientované na export (61 % jich vyváží více než polovinu své produkce, v porovnání s 37 % u stagnujících společností). Zároveň ve srovnání s ostatními plánují spíše orientaci na EU a USA než na Rusko.

 

Ve výhledech malých a středních technologických podniků v České republice vládne celkově mírný optimismus. Více než dvě pětiny, konkrétně 46 % respondentů se domnívá, že podmínky pro malé a střední technologické výrobce se budou zlepšovat. Zhoršení očekává 36 %. „O něco pozitivněji vidí budoucnost právě společnosti, které se považují za inovativní,“ dodal Ján Gajdoš, obchodní ředitel české pobočky Dassault Systèmes.

 

Malé a střední podniky jsou v Česku považovány za hnací motor ekonomiky. Podílí se na dvou pětinách HDP a zaměstnávají více než polovinu lidí.

 

Detailní zprávu o výsledcích průzkumu společností Dassault Systèmes a Empirica mezi malými a středními technologickými podniky v Česku najdete zde.


 
  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.