facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 18. 9. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Představa technologického vylepšení těla nás láká i děsí

KasperskyPodle aktuálního průzkumu by si drtivá většina Čechů (95 %) přála vylepšit své tělo, pokud by to bylo možné. Spousta respondentů se ale také domnívá, že augmentace lidského těla bude dostupná pouze bohatší vrstvě a přinese ohrožení ze strany kybernetických útoků.



Nový mezinárodní průzkum, kterého se zúčastnila i tisícovka českých respondentů, naznačuje velké nadšení lidí pro augmentaci člověka – proces rozšiřování či vylepšování lidského těla pomocí technologií. Průzkum zadaný kyberbezpečnostní společností Kaspersky zjistil, že 95 % dotázaných Čechů by změnilo určitou část svého těla, pokud by mohli. Nadpoloviční většina (51 %) by navíc uvažovala o jeho technologickém vylepšení – buď trvalém nebo dočasném. Někteří respondenti by dokonce chtěli své tělo propojit se svým chytrým telefonem.

Rozsáhlá studie na vzorku 14 500 respondentů z 16 zemí zjistila, že nejvíce svolní k vylepšení svého těla jsou vedle Čechů také Italové (94 %). Naopak stejný názor zastává jen 33 % Britů. Většina lidí měla jasno ohledně toho, k čemu by se augmentace lidského těla měla používat – pro dobro lidstva. 53 % lidí uvedlo, že by měla být využita ke zlepšení kvality života. Obecně bylo v každé zemi cílem jakékoliv augmentace člověka vylepšení celkového fyzického zdraví (40 %) nebo zraku (33 %). Z Čechů si augmentaci těla s cílem zvýšení atraktivity přeje 34 % dotázaných, zatímco 20 % by chtělo zlepšit inteligenci a mozkové funkce.

Téma augmentace zároveň ale u lidí vzbuzuje různé obavy. Velká část dotázaných Čechů (86 %) se bojí, že by jejich tělo mohlo být napadeno hackery, zatímco 77 % se domnívá, že vylepšování těla bude dostupné pouze pro bohaté.

Pozn. red.: Je přinejmenším sporné, jakou hodnotu mají laické názory široké veřejnosti na augmentaci lidského těla, když jde o názory založené povětšinou na představách z hollywoodských filmů, bez reálných informací a znalostí. Jakou cenu má nekvalifikovaný názor na augmentaci lidského těla, pokud by daný respondent nedokázal odpovědět, co je např. kochleární implantát, nebo kardiostimulátor. Mimochodem, otázka přímo na kardiostimulátor v průzkumu opravdu padla a odmítlo by ho „pouze“ 13 % respondentů. Myslíte, že věděli, co je kardiostimulátor, a opravdu by v případě jeho potřeby raději zemřeli?

Fotografie pacienta s kochleárním implantátem (autor Zipfer)
Fotografie pacienta s kochleárním implantátem (autor Zipfer)

Kardiostimulátor (autor Steven Fruitsmaak)
Kardiostimulátor (autor Steven Fruitsmaak)

To, co se dříve zdálo jen jako výplod fantazie autorů science-fiction, se pomalu stává realitou.

„Augmentace lidského těla patří k jednomu z hlavních technologických trendů dneška. Dílčí aspekty se již běžně používají v každodenní praxi v oblastech jako je zdravotnictví, sociální péče, sport, vzdělávání nebo doprava. Jako konkrétní příklady můžeme uvést exoskelety pro hasiče nebo biotisk orgánů. Obavy řady lidí jsou ale na místě, vzhledem k tomu, že nadšenci testují limity toho, co je možné. Proto je nutné vytvořit pro augmentaci všeobecně platné a přijaté standardy, aby mohlo lidstvo plně využít jejího potenciálu a zároveň minimalizovat jakákoliv rizika,“ říká Marco Preuss, ředitel evropského týmu GReAT společnosti Kaspersky.

Průzkum dále zjistil:

  • Augmentaci lidského těla jsou nejvíce otevřeni lidé z jihu Evropy, konkrétně ze Španělska, Portugalska, Řecka a Itálie.
  • Nejvíce skeptičtí k lidské augmentaci jsou Britové (36 %) a Francouzi (30 %), kteří se staví proti tomuto konceptu. Více než polovina Francouzů (53 %) a Britů (52 %) je přesvědčena, že augmentace bude nebezpečná pro společnost. To samé si v průzkumu průměrně myslelo 39 % dotázaných.
  • Augmentace těla s cílem vyšší atraktivity je lákavější spíše pro ženy (36 %) než pro muže (25 %). Naopak muži by více než ženy toužili po vyšší síle (23 % oproti 18 %).
  • Bezmála polovina (47 %) dotázaných by byla pro vládní regulaci augmentace lidského těla. Regulaci ze strany státu jsou nejvíce nakloněni Britové (77 %), naopak Řekové jsou v tomto směru nejbenevolentnější (17 %). Z Čechů se pro vládní regulaci v průzkumu vyslovilo 51 % dotázaných.
  • Třetina lidí (33 %) je myšlenkou augmentace člověka „nadšená“, přičemž ale u žen (21 %) se častěji než nadšení objevuje znepokojení z tohoto konceptu.
  • Více než polovina (52 %) Čechů si nepřeje, aby se augmentace lidského těla používala v rámci vojenství.

Pro profesora Juliana Savulescu z univerzity v Oxfordu je psychologická stránka augmentace ta nejzajímavější – vylepšování kognitivních a morálních kvalit člověka. „Jednou z největších hrozeb, kterým čelíme, je nevyváženost lidského chování, a to včetně morálky. Augmentace člověka by tuto nerovnováhu mohla dále umocňovat, a proto je myslím pro vlády důležité, aby se ujaly výzvy a využily augmentaci k vytvoření lepších všeobecných podmínek,“ komentuje profesor.

„Předpokládám, že většina lidí bude ochotna podstoupit svoji augmentaci, pokud se bude jednat o malé zásahy, protože v ní spatří ekonomické nebo zdravotní výhody. Technologické inovace nebyly nikdy v historii z počátku přijímány s nadšením. Postupem času si je ale lidé osvojují, protože si uvědomují, že jde o jejich živobytí, práci nebo dokonce národní bezpečnost,“ dodává Zoltan Istvan, spisovatel a zakladatel strany Transhumanist Party.

Citovaný průzkum provedla agentura Opinium Research v červenci 2020. Zúčastnilo se jej 14 500 dospělých z 16 zemí Evropy včetně České republiky (tisíc respondentů).