facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 16. 1. 2009

Přechod pobočky DATART na euro

Společnost Aquasoft zajišťovala pro slovenskou pobočku firmy DATART přechod na euro, tzv. projekt Eurokonverze. Zavedení eura představuje pro všechny podnikové informační systémy zásadní změnu. Pro firmy, které se zabývají nákupem a prodejem zboží, se přitom jedná o změnu kritickou. Prodejce spotřební elektroniky DATART používá informační systém MS Dynamics AX. Projekt nazvaný Eurokonverze byl výjimečně náročný. Informační systém musel být připraven tak, aby zvládl společný oběh koruny a eura od 1. do 16. ledna. V rámci projektu bylo třeba zajistit, aby systém podporoval povinné dvojí zobrazování všech cen zboží a služeb, které platí od srpna 2008 do konce roku 2009.



Informační systém DATARTu je přitom jednou z největších implementací ve střední Evropě. Obsahuje mimořádně velké množství dat, jejichž konverze byla časově velmi náročná. Přechod na euro ovlivnil řadu procesů i celých subsystémů, jako např. e-shop, ocenění a přecenění zboží, přípravu štítků pro zboží či manažerský informační systém. Příprava na přechod trvala šest měsíců, vlastní konverze se pak provedla během dvou dnů na přelomu roku.

 

V rámci šestiměsíční přípravy přechodu byla provedena analýza vlivů na subsystémy, procesy a data informačního systému a bylo implementováno vhodné řešení. Etapa přípravy projektu Eurokonverze zahrnovala:

  • Analýzu
  • Implementaci programových úprav a nastavení
  • Testování konverze

Analýza, design i testování probíhaly inkrementálně – každý přírůstek realizoval jasně vymezenou změnu či rozšíření informačního systému. Prvním krokem byly úpravy podle aktuální slovenské legislativy, která předepisuje duální zobrazování cen. Další přírůstky prováděly revizi současného informačního systému a měnily jeho části tak, aby uměly pracovat s více měnami současně. Rovněž bylo třeba upravit standardní konverzní nástroj poskytnutý společností Microsoft, a to jak věcně, tak výkonnostně. Věcné změny souvisely s legislativními požadavky a se specifickými programovými úpravami v informačním systému, které existovaly již před zahájením projektu Eurokonverze.


 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

5 tipů, jak vybrat WMS pro vaši firmu

Řešíte dnes a denně pohyb zboží ve skladu? Warehouse Manage ment System je softwarové řešení navržené, sestavené a vyladěné pro správu a optimali­za­ci skladových operací a obecně veškerých procesů ve skladu. Pomáhá mimo jiné v řízení pohybu zboží, sledování skladových zásob, plánování příchodu a odchodu zboží, a díky těmto superschopnostem zefektivňuje správu skladu.