facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 23. 2. 2020

Portál BusinessInfo je příkladem, že i státní správa může využít výhody cloudu

RevolgyPortál BusinessInfo, který spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, se stal první institucí státní správy, která je plně provozována ve veřejném cloudu a na open source technologiích. Díky přesunu celého portálu do veřejného cloudu je navíc dvacetkrát rychlejší než dříve, mnohem stabilnější a náklady na jeho provoz se výrazně snížily.



„Cloudové řešení pomohlo provozovatelům portálu snížit mnohé náklady. Nemusí se totiž starat o provoz tradiční fyzické infrastruktury v podobě serveroven, ani platit specialisty na provoz či hradit hardware a pronájem prostor. Tam, kde to bylo technologicky možné, jsme zvolili řešení, kde se o provoz stará Google.“ říká Rudolf Krňoul ze společnosti Revolgy, která migraci portálu na cloud zajistila.

„Pro budoucí rozvoj a bezproblémový chod BusinessInfo bylo nutné, aby se přemístil na cloudovou technologii. Zadavatel kladl při tvorbě nové podoby portálu důraz nejen na přehlednost vyhledávání, ale i na rychlost jeho odezvy. Navíc bylo třeba, abychom novou verzi spustiliza běhu, aby nedošlo ke zbytečnému výpadku. Jsme rádi, že je státní správa postupně vstřícnější k digitalizaci a cloudovým technologiím, které jsou stěžejním předpokladem pro hladký chod jejích služeb,“ doplňuje Miroslav Vlasák, CEO Revolgy.

Miroslav Vlasák
Miroslav Vlasák

Projekt BusinessInfo, jehož provozovatelem je CzechTrade, vznikl s cílem nabídnout vše o podnikání a exportu na jednom místě. Sdružuje veškeré relevantní informace pro podnikatele či exportéry, kteří by je jinak museli složitě dohledávat na webech jednotlivých institucí. Postupem času se ovšem portál ocitl na hranici technické udržitelnosti, ale také přehlednosti. Bylo proto nutné vybudovat od základu novou verzi, a to jak po technologické, tak po uživatelské stránce.

Výsledkem redesignu BusinessInfo je responzivní a přehledný web a zejména škálovatelnost celého řešení. Obsah je nyní jednoduše a rychle k dispozici díky klíčovému vyhledávání a filtrování. Celý portál je obsahově neuvěřitelně nabitý, obsahuje přes 550 rubrik, a stál tak na hranici technické udržitelnosti. Za dobu své existence se stal jedním z nejvýznamnějších podnikatelských informačních portálů s průměrnou návštěvností 250 tisíc uživatelů měsíčně, s čímž se žádný jiný web státní správy nemůže srovnávat.

Portál BusinessInfo.cz

Portál BusinnessInfo je vystavěný na kombinaci Wordpressu a cloudového řešení od Googlu - konkrétně Google Cloud Platform (GCP). Ta splňuje mnohé bezpečnostní certifikace a regulace, mimo jiné i PCI DSS, ISO 27001, a GDPR. Síťová bezpečnost je spravována za pomoci síťových služeb GCP, zejména Virtual Private Cloud (VPC), Load Balancer, Cloud NAT a Firewall Rules.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.