facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 10. 4. 2016

Poptávka po odbornících v IT stále stoupá

Podle Českého statistického úřadu chrlí vysoké školy každý rok kolem 2,5 tisíce absolventů oborů souvisejících s informačními technologiemi. V Česku jich je ale stále nedostatek. Uživilo by se jich tu dvakrát tolik. Skutečný boom v poptávce Českou republiku stále ještě čeká.



„Technické obory jsou obecně na trhu práce velmi žádané. Každým dnem přibývají volné pracovní pozice napříč různými sektory, které vyžadují znalosti z oblasti informačních technologií. Navzdory tomu, že těchto specialistů každým rokem přibývá, je jich stále málo. Vzhledem k nárůstu automatizace a digitalizace bude poptávka po těchto odbornících i v budoucnu stoupat. Podle agentury CzechInvest každá třetí investice v Česku míří do sektoru informačních technologií. Nedostatek specialistů ale není problémem jen České republiky. V celé Evropě chybí kolem 700 tisíc odborníků a podle prognóz by to už v roce 2020 mělo být 825 tisíc,“ popsala Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC JOBS.

IT patří nejen k nejžádanějším oborům v Česku, je zároveň i nejlukrativnějším, což dokládá i výše nástupního platu. Zatímco průměrný nástupní plat absolventů v ostatních oborech činí kolem 20 tisíc korun, u absolventů IT oborů je to až o 15 tisíc víc. „Platy v informačních technologiích patří k nejrychleji rostoucím. Například u programátorů a analytiků vzrostly za posledních pět let o 60 procent. Jejich průměrný měsíční plat činí přes 40 tisíc korun, u IT manažerů je to přes 50 tisíc. Vysoký plat patří k hlavním, nikoli jediným lákadlům, jež firmy novým IT zaměstnancům nabízejí,“ uvedla Markéta Prazeres, ředitelka divize IT personální agentury AC JOBS.

K dalším žádaným benefitům patří možnost práce z domova nebo alespoň pružná pracovní doba. Z domova pracuje až 70 procent IT odborníků. Firmy také nabízejí benefity, které v jiných oborech vůbec nejsou. „Řada společností nabízí možnost využívat dokonale vybavené relaxační místnosti nebo pro své zaměstnance připravuje bohaté snídaně,“ popsala Markéta Prazeres.

Pro drtivou většinu absolventů informačních technologií není problém najít ihned po dokončení studia práci i bez předchozí praxe. Přesto ani čeští uchazeči nejsou zcela bez nedostatků. „Častým problémem je nedostatečná jazyková vybavenost. Vzhledem k tomu, že IT odborníky často hledají mezinárodní společnosti, je nutná znalost anglického jazyka na komunikativní úrovni. Navíc veškeré technické dokumentace, odborné konference nebo konferenční hovory jsou v drtivé většině v anglickém jazyce,“ uvedla Markéta Prazeres.

Atraktivní práci v počítačovém průmyslu stále ovládají převážně muži. Žen v oblasti informačních technologií pracuje jen kolem 15 procent. Navzdory benefitům, které firmy nabízejí, se ženy do IT příliš nehrnou. „Situace v České republice není nijak výjimečná. I ve světě pracuje v IT byznysu méně žen než mužů. Ženy prozatím lákají jiné pozice, nejvíce jich pracuje v administrativě. Pozvolna se ale objevuje nový trend – ženy se stále více snaží prosazovat v takzvaných mužských oborech. Česká republika například patří k zemím s nejvyšším počtem žen zaměstnaných v průmyslu, v tomto odvětví tvoří přes 20 procent zaměstnanců. Je jen otázkou času, kdy se i v IT oborech začne počet žen zvyšovat,“ doplnila Markéta Prazeres.


 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

Konec papírování!

Digitalizujte personální agendu a usnadněte si práci


Zjednodušit práci, snížit admini­s­t­ra­tiv­ní zátěž i chybovost a vnést do personální agendy větší transparentnost. To vše umož­ňu­jí moderní personální softwary. Cloudový HR systém GIRITON nabízí navíc také intuitivní ovládání, praktické moduly a mož­nost přizpůsobit si systém na míru. Zjistěte, jak může vypa­dat digitalizace HR a proč se do ní budete chtít hned pustit.