facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 27. 4. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Podvodníci se při phishingu nejčastěji vydávají za Microsoft a DHL

Společnost Check Point vydala zprávu „Brand Phishing Report“, ve které mapuje aktuální trendy kybernetických útoků ve formě phishingu. Z reportu vyplývá, jaké značky kyberzločinci nejčastěji napodobovali při pokusech o krádeže osobních dat nebo platebních údajů.



Při phishingových útocích se kyberzločinci snaží zneužívat známé značky a napodobovat jejich webové stránky, včetně URL adresy a designu stránek. Odkaz na podvodný web šíří e-mailem nebo textovou zprávou, popřípadě na stránky přesměrují uživatele z jiných webových stránek či podvodných mobilních aplikací. Podvodný web také často obsahuje formulář určený k odcizení přihlašovacích údajů, platebních dat nebo jiných osobních informací.

Nejčastěji takto zneužívanou značkou byl opět Microsoft. Tato značka byla zneužita v případě 39 % všech phishingových útoků v prvním čtvrtletí 2021 (jedná se o mírný pokles oproti 43 % ve čtvrtém čtvrtletí 2020). Ani na druhém místě nedošlo ke změně, DHL bylo napodobováno v 18 % phishingových podvodů. Zločinci se i nadále snažili zneužívat rostoucí závislost na online nakupování.

Nejčastěji jsou při phishingových útocích zneužívané značky technologických organizací, následují dopravní společnosti a banky vystřídaly na třetím místě maloobchod. Banky Wells Fargo a Chase jsou mezi desítkou nejčastěji globálně zneužívaných značek.

„Hackeři se snaží zmást důvěřivé uživatele a vylákat z nich cenná data. Často je to mnohem jednodušší, než se nabourat do nějaké organizace. Uživatelé by si vždy měli pečlivě rozmyslet, než někam zadají své informace a přihlašovací údaje nebo než kliknou na odkaz nebo přílohu v podezřelých zprávách.“ říká Peter Kovalčík, regionální ředitel společnosti Check Point.

Nejčastěji zneužívané značky ve phishingových podvodech v 1. čtvrtletí 2021

  1. Microsoft (39 % všech phishingových podvodů zneužívajících známé značky)
  2. DHL (18 %)
  3. Google (9 %)
  4. Roblox (6 %)
  5. Amazon (5 %)
  6. Wells Fargo (4 %)
  7. Chase (2 %)
  8. LinkedIn (2 %)
  9. Apple (2 %)
  10. Dropbox (2 %)

Ukázka podvodů zaměřených na dopravní společnosti

Check Point během prvního čtvrtletí 2021 zaznamenal řadu škodlivých phishingových e-mailů, které se vydávaly za zprávu od DHL a pokoušely se stáhnout do počítače oběti trojan pro vzdálený přístup Agent Tesla. Na první pohled se mohlo zdát, že byl e-mail odeslán z adresy support@dhl.com, ale ve skutečnosti byla odesílací adresa jiná. Uživatel byl ve zprávě požádán o stažení souboru „DHL-IVN.87463.rar“, který obsahoval škodlivý spustitelný soubor s malwarem Agent Tesla.

V e-mailových schránkách českých uživatelů se objevuje i řada lokalizovaných phishingových zpráv. Hackeři se často snaží zneužívat například značku České pošty a lákat oběti na zprávy o nedoručené zásilce.

Ukázky bankovního phishingu

Kyberzločinci se ve phishingových zprávách zaměřují také na banky a krádeže přihlašovacích údajů a informací o účtech. Čeští uživatelé si musí dávat pozor i na celou řadou lokalizovaných zpráv, které se vydávají za informace od předních bank.

Základní pravidla prevence před phishingem:

  1. Všímejte si detailů. Pokud budete pozorní, můžete odhalit řadu věcí, které signalizují phishing. Jedná se například o špatné formátování, pravopisné a gramatické chyby a obecné pozdravy jako „vážený uživateli“ nebo „drahý zákazníku“. Ujistěte se také, že odkazy začínají https:// a nikoli http://. A nikdy nedůvěřujte podezřelým zprávám.
  2. Sdílejte s rozvahou. Obecně platí, že nesdílejte více, než je nezbytně nutné, a to bez ohledu na cílový web. Společnosti nepotřebují vaše rodné číslo, abyste u nich mohli nakoupit. Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje třetím stranám.
  3. Smažte podezřelé e-maily. Pokud máte podezření, že něco není v pořádku, důvěřujte svým instinktům a podezřelý e-mail smažte bez otevírání a klikání na odkazy.
  4. Neklikejte na přílohy. Neotvírejte přílohy v podezřelých nebo podivných e-mailech – zejména přílohy Word, Excel, PowerPoint nebo PDF.
  5. Ověřte odesílatele. U každého e-mailu zkontrolujte, kdo jej posílá. Kdo nebo co je zdrojem e-mailu? Obsahuje e-mailová doména nějaké překlepy? Dávejte pozor na překlepy nebo rozdíly v e-mailové adrese odesílatele. A neváhejte blokovat podezřelé odesílatele.
  6. Neodkládejte aktualizace. V mobilním telefonu i počítači používejte vždy nejnovější verze softwaru, které mají opravené chyby a záplatované zranitelnosti. Použití zastaralého softwaru může hackerům umožnit, aby se dostali k vašim osobním informacím.
  7. Používejte moderní bezpečnostní řešení. Řada bezpečnostních řešení vás ochrání i před phishingovými podvody a ověří, zda je zadání přihlašovacích údajů rizikové nebo nikoli.

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.