facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 9. 12. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Ohlédnutí za rokem 2020 z hlediska kyberbezpečnosti

Čtvrtina společností letos čelila sedmi a více kybernetickým útokům

Trend MicroSpolečnost Trend Micro zveřejnila výsledky výzkumu zaměřeného na kybernetická rizika v roce 2020. Mezi hlavní zjištění patří, že sedmi nebo více útokům na své sítě či systémy během posledního roku čelilo 23 % globálních organizací. Drtivá většina (83 %) dotázaných organizací očekává, že tyto útoky budou během následujících 12 měsíců „pravděpodobně“ až „velmi pravděpodobně“ úspěšné.



Podrobný přehled je k dispozici v nejnovější verzi indexu kybernetických rizik (Cyber Risk Index, CRI, www.trendmicro.com/cyberrisk), který pro společnost Trend Micro zpracovává organizace Ponemon Institute. „Letos jsme do našeho výzkumu přidali data z Evropy a asijsko-pacifického regionu a přinášíme tak opravdu globální přehled kybernetických rizik.“ řekl Jon Clay, ředitel společnosti Trend Micro pro globální komunikaci.

Dotázané organizace považují za nejzávažnější následující typy kybernetických hrozeb:

  • Phishing a sociální inženýrství
  • Clickjacking
  • Ransomware
  • Bez-souborové útoky
  • Botnety
  • Útoky zaměřené na kryptografii (Man-in-the-middle)

Za pozornost stojí rozdíly mezi některými zeměmi – respondenti ze Spojených států amerických uváděli jako hlavní negativní důsledky útoků náklady na externí konzultanty, zatímco účastníci výzkumu z asijsko-pacifickém regionu považovali za nejhorší dopad poškození kritické infrastruktury.

Mezi hlavní rizika spojená s IT infrastrukturou dle nejnovějšího výzkumu patří:

  • Organizační problémy a složitá struktura
  • Nedbalost interních lidských zdrojů
  • Cloudová infrastruktura a poskytovatelé cloudových služeb
  • Nedostatek kvalifikovaného personálu
  • Úmyslné škodlivé aktivity ze strany interních lidských zdrojů

Nejnovější studie ukazuje významné zvýšení míry kybernetických rizik v roce 2020. Samotný index vychází z rozdílu mezi aktuálními bezpečnostními opatřeními a pravděpodobností útoku. Index CRI může nabývat hodnot od -10 do 10, přičemž -10 odpovídá nejvyšší úrovni rizika. Aktuálně má globální index hodnotu -0,41, což představuje „zvýšené riziko“. Nejvyšší riziko náleží Spojeným státům americkým – za hodnotou -1,07 stojí pocit respondentů o nedostatečné připravenosti na kybernetické útoky ve srovnání s ostatními regiony. V Evropě je hodnota indexu CRI -0,13.


Aktuálně má globální index hodnotu -0,41, což představuje „zvýšené riziko“.


 
  

- PR -

Wittmann zálohuje a chrání svá data s Acronis Cyber Protect Cloud

Skupina WITTMANN Group se sídlem ve Vídni působí na celém světě. Prostřednictvím 10 výrobních závodů v 6 zemích a 37 poboček je zastoupena na všech důležitých světových trzích plastikářského průmyslu.

  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.