facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 11. 10. 2006

Nejvíce softwarových pirátů je dopadeno v Praze

BSA_pirati_641.jpgZ evidence protipirátské organizace BSA – Business Software Alliance, která zastupuje přední výrobce komerčního softwaru, vyplývá, že nejvíce případů softwarového pirátství je v Praze (25 %), Jihomoravském (13 %) a Ústeckém kraji (12 %). Na tyto kraje připadá rovná polovina všech případů porušování autorského práva k softwaru a třetina způsobené škody. Statistika zahrnuje jak firmy, tak i jednotlivce zejména z řad pirátských překupníků, kteří hromadně šíří nelegální software za úplatu.

Skutečný počet případů softwarového pirátství včetně škod je však mnohem vyšší, protože BSA eviduje pouze případy svých členů. Policejní statistiky tento žebříček víceméně kopírují. Policie ve svých statistikách eviduje veškerou trestnou činnost dotýkající se autorských práv, tedy kromě softwaru i filmy, hudbu a podobně. Na prvním místě se umístila s největším množstvím případů Praha (41 %) a pak následují kraje – v dřívějším členění – Jihomoravský (16 %), Severočeský (13 %) a Středočeský (11 %). Žebříček vychází z policejních statistik za poslední čtyři roky a z 2006 případů jich bylo objasněno více než 94 procent.

 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.