facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 22. 11. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Navzdory inflaci by ceny IT služeb neměly v příštím roce růst

Přesto, že k dlouhodobému nedostatku specialistů na informační technologie na trhu práce se v posledních měsících nečekaně přidala rekordně rostoucí inflace, ceny IT služeb v příštím roce neporostou. Ceny krotí silná konkurence.



„Některé náklady sice rostou, ale na trhu IT služeb vládne silná konkurence, která krotí ceny. Navíc ceny se v našem oboru pohybují na jiné úrovni, takže současná inflace nepředstavuje zásadní faktor,“ vysvětluje Jiří Harcuba, generální ředitel IT společnosti Integra Czech Republic.

Tlak na ceny bude pokračovat

Poptávka po IT službách trvale roste, především v oborech, jako je logistika, e-commerce nebo off-premise databáze fungující v cloudu. „Banky hodně investují do technologií, protože chtějí být inovativními a digitálními lídry, aby přilákaly mladé lidi,“ říká šéf Integry.

Velký hlad je také po vývojářích ovládajících platformu React a programovací jazyk Java. „Je jich hodně málo a znají svoji cenu,“ dodává Jiří Harcuba. Navíc specialisté na informační technologie jsou v poslední době méně ochotní měnit práci.

Většina firem, které uvažují v dlouhodobé perspektivě, nepřestává s náborem IT specialistů a rozvojem svých technologií. Vědí, že v blízké budoucnosti se na trhu práce neobjeví víc specialistů a ceny tak spíš poletí nahoru.

Home office není cestou k úsporám

I navzdory současnému zhoršení pandemické situace volají firmy po návratu týmů do kanceláří - přestože by jejich redukcí a větším tlakem na práci z domova mohly část nákladů ušetřit.

„Home office sice může fungovat, ale zaměstnanecké vztahy se tak zhoršují. Brainstorming, řešení problémů i motivace fungují lépe a efektivněji, když si lidé můžou sednout face to face a věci probrat osobně,“ uzavírá šéf Integry.


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.