facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 1. 9. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Kvados bude mít privátní 5G síť od T-Mobile

KvadosNedávno jsme informovali o tom, že Škoda Auto zprovoznila vlastní privátní 5G síť ve spolupráci s Vodafonem a testuje její využití v rámci digitalizace výroby a logistiky. Nyní s podobným pilotním projektem přichází i T-Mobile, který implementuje kompletní 5G infrastrukturu ve společnosti KVADOS, která dodává řešení pro oblast automatizace a digitalizace podnikových procesů se zaměřením na intralogistiku. Pro T-Mobile jde o další významný krok v oblasti vývoje 5G privátních sítí, které dosud nasazovala převážně v univerzitním prostředí.



KVADOS využije privátní 5G síť pro svůj testbed a showroom logistických řešení na míru. Síť umožní testování a využívání nových technologii a scénářů při nasazení inteligentních autonomních robotů vyžadujících spolehlivou a výkonnou mobilní síť a fungování všech procesů v režimu 24/7, to vše za minimálních nároků na fyzický servis. Kampusovou 5G síť je navíc možné rozšířit i do venkovních prostor, což jiná řešení nedovolují.

Dodávka 5G sítě je realizována pro výzkumný a inovační projekt, na kterém KVADOS spolupracuje s odborníky VŠB-TU a VÚT Brno a získal podporu z programu Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Tento projekt je podpořen z fondů EU a jeho cílem je vybudování platformy pro řízení autonomních robotů pro oblast logistiky s využitím umělé inteligence (AI), a právě sítě 5G.

„5G infrastruktura nám umožňuje realizovat nové scénáře a automatizovat nejen intralogistiku pro e-shopy, obchodní sklady pro B2B, ale i výrobní prostory, a to včetně venkovních prostor a ploch, a zároveň si řešení snadno upravovat a rozšiřovat dle aktuálních potřeb. Díky tomu, že 5G síť pokrývá celý areál včetně výrobních prostor, můžeme snadno realizovat přesun výrobního stroje, skladových regálů nebo jiných zařízení, změnit mapu pro manipulace autonomních logistických robotů, a to vše bez dodatečných investic a starostí se zasíťováním,“ dodává Miroslav Hampel, generální ředitel KVADOS GROUP.

T-Mobile buduje privátní mobilní sítě již od roku 2020, kdy vznikla první 5G kampusová síť na VŠB-TUO v Ostravě. V roce 2021 pak T-Mobile podepsal memorandum o dlouhodobé spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou a v letošním roce s Technickou univerzitou v Liberci. Obě tato memoranda zahrnují vybudování komplexně digitalizovaného kampusu. V loňském roce pak byla nejmodernější stand-alone kampusová 5G síť spuštěna také v rámci CIIRC při ČVUT.

Nyní T-Mobile vstupuje i do průmyslu, kde mají 5G sítě velký potenciál, a to především díky naprosto bezkonkurenčním parametrům nejen s ohledem na rychlost stahování a odesílání dat, ale také rychlost odezvy a šíři pásma či počet připojených zařízení.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.