facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 8. 12. 2011

Internet v českých domácnostech

Zpráva Českého statistického úřadu

Počet domácností vybavených osobním počítačem a připojených k internetu stále roste. Ve druhém čtvrtletí letošního roku měly k dispozici doma osobní počítač v průměru téměř dvě třetiny domácností a 62 % jich bylo připojeno k internetu. Za pět let počet domácností s osobním počítačem vzrostl o 1,2 milionu (o 77 %) a s internetem dokonce o 1,4 milionu (o 125 %). Polovina z celkového počtu domácností vybavených počítačem, používala ve 2. čtvrtletí 2011 počítač přenosný a téměř čtvrtina měla doma dva a více počítačů. Rovněž v tomto ohledu došlo u českých domácností k velkému posunu, neboť v roce 2006 mělo k dispozici přenosný počítač pouze 7 % domácností, o pět let později už to byla třetina domácností.



Za posledních pět let se také výrazně změnil způsob připojení českých domácností k internetu. Do roku 2006 převládalo v českých domácnostech nízkorychlostní připojení prostřednictvím vytáčené telefonní linky (35 % z domácností), v současnosti nejsou tímto způsobem připojena ani 4 % domácností s internetem. Nejčastějším způsobem internetového připojení českých domácností je na rozdíl od většiny ostatních zemí EU bezdrátové připojení (Wi-Fi) – letos tento způsob připojení využívala polovina (51 %) domácností s internetem.

 

Nejpoužívanější informační a komunikační technologií užívanou jednotlivci je v současnosti mobilní telefon. Podle údajů z druhého čtvrtletí roku 2011 jej využívalo 94 % lidí nad 16 let. Dvě třetiny dospělé populace používaly osobní počítač a téměř všichni uživatelé osobního počítače (98 %) pak používali také internet.

 

Mezi nejoblíbenější činnosti provozované na internetu pro soukromé účely patří čtení on-line zpráv a vyhledávání informací o zboží a službách. Významný nárůst v čase zaznamenal podíl jednotlivců telefonujících přes internet. Ti v roce 2006 tvořili pouze 8 % populace (pětinu uživatelů internetu) a o pět let později již přes internet telefonovala třetina dospělé populace (48 % uživatelů internetu).

 

Z mezinárodního srovnání vyplývá, že se Česká republika nachází ve vybavenosti domácností počítačem a internetem stále hluboko pod unijním průměrem. Na pomyslném žebříčku zemí EU27 by se české domácnosti umístily na 20. místě, pokud jde o vybavenost osobním počítačem, a na 18. místě z hlediska připojení k internetu.


 
  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.