facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 31. 8. 2012

Gartner: Tržby dodavatelů serverů dál klesají

server.jpgCelosvětové prodeje serverů vzrostly v druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,4 %. Dodavatelé v kontrastu k tomu zaznamenali pokles tržeb o 2,9 %. V regionu EMEA došlo k poklesu prodejů o 11,6 % a poklesu tržeb dodavatelů o 4,4 %. Česká republika kopírovala tento vývoj, prodeje serverů se zde propadly o 11,3 % a tržby dodavatelů téměř o čtvrtinu. Z výrobců se nejvíce dařilo Lenovu, které vykázalo meziroční růst prodejů o 44,7 %. Výsledky kvartální analýzy zveřejnila agentura Gartner.

„Výkonnost trhů v jednotlivých regionech ovlivňuje jejich aktuální ekonomická situace,“ uvedl k výsledkům analýzy vicepresident pro výzkum agentury Gartner Jeffrey Hewitt. „Z pohledu tržeb rostly pouze asijsko-pacifický region a Spojené státy. Všechny ostatní oblasti zaznamenaly pokles,” dodal.

Z první pětky největších světových výrobců se dařilo Dellu a Lenovu (měřeno počtem prodaných kusů). Lenovo dokonce zaznamenalo 44,7% nárůst prodejů ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Ostatní výrobci vykázali pokles prodejů, nejvíce IBM ( - 16,7 %).

I přes pokles absolutního množství prodaných kusů a tržeb zůstává lídrem trhu HP, která v druhém kvartálu 2012 vykázala tržby 3,7 mld USD a 29% podíl na trhu. K těmto výsledkům přispívá HP nejvíce řada produktů ProLiant, která v divizi serverů tvoří 85 % tržeb firmy. Stejně jako v prvním čtvrtletí 2012 je Dell jediným z top 5 výrobců, který dosáhl růstu tržeb.



Analýzu trhu doplňuje Gartner o statistiky jednotlivých platforem. Prodeje x86 serverů v porovnání s 2Q 2011 vzrostly o 1,8 %, z pohledu tržeb o 5,6 %. Naopak RISC/Itanium unixové servery pokračují v propadu. Jejich prodeje se snížily o 14,9 % a tržby jejich výrobců o 17,9 %. Kategorie "ostatní", kam spadají především mainframy, zaznamenala pokles o 3 %.

EMEA region

V EMEA regionu se v druhé čtvrtině roku prodalo celkem 585 tisíc kusů serverů, což značí pokles o 4,4 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Tržby z těchto prodejů klesly o 11,6 %. Analytici Gartneru tento vývoj komentují jako důsledek ekonomické situace v regionu a upozorňují, že se jedná již o třetí po sobě jdoucí čtvrtletí, ve kterém trh zaznamenal pokles prodejů, a druhé v čtvrtletí v řadě, kdy došlo k propadu tržeb. Nejvíce se na poklesu výkonnosti serverového trhu v EMEA podepsala západní Evropa, kde klesly tržby o 14,7 %.

Z pohledu výrobců zaznamenal zvýšení tržeb pouze Dell (o 2 %). Lehce nad průměrným růstem trhu se drží HP, a to přes poklesy v objemu prodejů i tržeb. IBM zaznamenalo ztrátu tržního podílu na úrovni 3 %.



Vývoj v ČR

V České republice prodeje serverů meziročně klesly o 11,3 procenta a tržby dodavatelů klesly o 23,5 procenta. Poměrně zajímavý vývoj zde zaznamenala značka Fujitsu. Ta navýšila svůj tržní podíl jak na úrovni prodaných kusů tak tržeb. Ale zatímco prodala téměř o 45 % více serverů než ve stejném období minulého roku, její příjmy se snížily o 9 %.





 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.