facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 16. 2. 2012

Trh mobilních telefonů v roce 2011 rostl

Apple se stal třetím největším světovým prodejcem

mobil.jpgProdeje mobilních telefonů dosáhly v loňském čtvrtém kvartále 477 milionů kusů, což je nárůst 7,9 % oproti předcházejícímu období a 5,4 procenta meziročně. Prodeje smartphonů vyskočily o 29 % (oproti 3Q11) resp. o 47 % (oproti 4Q10). Prodalo se jich 149 milionů, což představuje 31 procent z celkových ročních prodejů. Každý čtvrtý prodaný smartphone v tomto období měl značku Apple. Ten se jako dlouhodobě největší světový dodavatel smartphonů díky tomu dostal na třetí místo mezi všemi výrobci mobilních telefonů. Výsledky zveřejnila agentura Gartner.


Celkové prodeje chytrých telefonů v roce 2011 dosáhly 472 milionů kusů, což představuje čtvrtinu ze všech prodaných mobilních zařízení. V silném posledním období roku se prodala téměř třetina z 472 milionů smartphonů roku 2011. Oproti roku 2010 se prodeje smartphonů zvýšily o 58 %.

V posledním období minulého roku zvýšil své prodeje především Apple, který se tak stal třetím největším světovým prodejcem mobilních telefonů na světě. Z celkových prodejů smartphonů Apple v posledním čtvrtletí ukrojil téměř čtvrtinu a jako největší prodejce těchto zařízení obhospodařil v roce 2011 celkem 19 % trhu. Růst Applu byl akcelerován především rostoucí poptávkou v Severní Americe a západní Evropě. Apple ve čtvrtém kvartálu prodal více než 35 milionů zařízení, což odpovídá růstu přes 120 % v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Gartner předpokládá silný růst značky i v první čtvrtině nového roku s tím, jak se bude rozšiřovat nabídka modelu 4S. Nejrychleji rostoucími prodejci byly dále ZTE a Huawei

Vedle Applu byl v posledním období minulého roku úspěšný i Samsung. Oproti tomu Sony Ericsson, Motorola a LG opět dosáhly v porování s „kolegy” neuspokojivých výsledků. Tito prodejci navíc na celosvětovém trhu čelí sílící konkurenci midrange a low end smartphonů ZTE a Huawei.

Celkově se v roce 2011 oproti předchozímu roku zvýšily prodeje mobilních telefonů o 11 %. „V roce 2012 očekáváme celkový růst trhu mobilních zařízení okolo 7 %,” říká analytička Gartneru Annette Zimmermann. „Trh smartphonů by měl oproti minulému roku vzrůst o 39 %,” dodává.

Nokia zaznamenala v 4Q 2011 pokles prodejů oproti stejnému období minulého roku o 8,7 %. Dařilo se naopak Samsungu, kterému se díky silným prodejům chytrých telefonů podařilo dotáhnout právě na jedničku trhu, Nokii. Slabší výkonnost největšího světového prodejce telefonů ovlivnila podle analytičky Roberty Cozza ekonomická situace v Evropě a obecně současná slabší pozice značky. Podle Cozza bude Nokia pokračovat v agresivní cenové strategii, aby dala poskytovatelům telekomunikačních služeb důvod zařadit její produkty do portfolií, kde dnes dominují zařízení s Androidem.
 
Obr 1: Celosvětové prodeje mobilních zařízení koncovým zákazníkům v 4Q11
Obr 1: Celosvětové prodeje mobilních zařízení koncovým zákazníkům v 4Q11


Obr 2: Celosvětové prodeje mobilních zařízení koncovým zákazníkům v roce 2011
Obr 2: Celosvětové prodeje mobilních zařízení koncovým zákazníkům v roce 2011


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.