facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 27. 2. 2014

Gartner: Příjmy výrobců serverů dál klesají

pokles.jpgZ pohledu počtu prodaných kusů rostl loni světový trh se servery o 2,1%. Příjmy výrobců ovšem poklesly o 4,5%. Vyplývá to z nejnovějších statistik společnosti Gartner. Region EMEA zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku pokles obou sledovaných parametrů a celkové příjmy v roce 2013 zde dosáhly pouze dvou třetin hodnoty z roku 2007.

Měřeno příjmy i počtem prodaných kusů, lídrem trhu zůstalo HP. Společně s Ciscem to bylyi v posledním kvartálu minulého roku jediní vendoři z první „pětky“, kteří zaznamenali meziroční růst svých příjmů. Největší propad v příjmech naopak zaznamenalo IBM, které prodalo o pětinu méně serverů než v Q4 2013. To je zřejmě důsledek oznámeného prodeje divize x86 serverů Lenovu a utlumování obchodních aktivit v tomto segmentu (více ZDE).

Celkově byl trh hnán poptávkou po serverech s x86 architekturou, což je dominantní platforma používaná ve velkých datacentrech, zejména v Severní Americe. Prodalo se jich o 3,8 % více, což výrobcům celkem vygenerovalo o 4,3 % větší příjmy než ve stejném období minulého roku. 

servery_svet1.jpg

V regionu EMEA (Evropa, Blízký a střední východ, Afrika) došlo ke snížení prodejů i příjmů. Příjmy výrobců dosáhly v roce 2013 hodnoty přibližně 3,6 miliardy USD, což odpovídá meziročnímu poklesu 6,4 %. Zároveň se prodalo 613 tisíc kusů serverů, což je o 2,5% méně, než v 4Q 2012. „Poslední kvartál minulého roku byl pro EMEA již desátým po sobě jdoucím obdobím, kdy trh vygeneroval nižší příjmy,“ řekl Adrian O’Connel, ředitel výzkumu Gartneru, s tím, že celková výkonnost tohoto regionu byla v roce 2013 někde na úrovni dvou třetin roku 2007. Všechny subregiony EMEA vykázaly meziroční propad příjmů, nejslabší byla poptávka ve východní Evropě (propad o 14,1 %), trh v západní Evropě se propadl o 4,9%.

Celkem se v roce 2013 prodalo 2,3 milionů kusů serverů (meziroční propad o 5,6 %), příjmy se propadly o 6,3% na 12,4 miliardy USD. Podle analytiků Garteru bude rok 2014 ve znamení pokračování mírného růstu serverového trhu, který ale bude tlumen slabší poptávku v enterprise segmentu, což bude důsledek pokračující virtualizace x86 serverů a s tím spojené konsolidace fyzických strojů.

servery_EMEA1.jpg
-ld-

 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.