facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 13. 11. 2013

Fortinet: Generace Y představuje pro firmy výzvu

mladí lidé chtějí v práci používat vlastní zařízení a cloud

genY.jpgPolovina zaměstnanců ve věku 21 až 32 let je ochotna porušit zákaz používání vlastních zařízení pro pracovní účely. Sedm z deseti mladých lidí ukládá firemní data v soukromých cloudových účtech a důvěra v tyto služby je na tak vysoké úrovni, že výjimkou není ani ukládání hesel a citlivých dokumentů. To jsou některé ze závěrů celosvětové studie Fortinet Security Census 2013, která zkoumala názory generace Y na firemním bezpečnost a moderní technologie. Závěry průzkumu zveřejnil Fortinet tento týden na tiskové konferenci.

Více jak tři tisíce respondentů průzkumu se o bezpečnostní politice svého zaměstnavatele vyjadřovalo často pozitivně. Přesto však 51 % z nich uvedlo, že by zákaz používání soukromých zařízení pro pracovní účely prostě odmítlo respektovat. „Ochota porušit firemní pravidla v případě restrikcí se oproti podobné studii společnosti Fortinet uskutečněné před rokem zvýšila o 42 %,“ komentoval závěry průzkumu Vladimír Brož, country manager Fortinetu pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Podle průzkumu tak může generace Y představovat pro bezpečnostní manažery a firemní politiku značnou výzvu.

Veřejný cloud pro pracovní účely? Nic výjimečného

Podle průzkumu se ve firmách vedle BYOD začíná prosazovat nový fenomén využívání veřejných cloudů, který je charakterizovaný zkratkou BYOC (Bring Your Own Cloud). Své soukromé cloudové účty na službách typu DropBox, Google Drive, veřejné e-maily a podobně používá pro pracovní účely 70 % mladých lidí. „Důvěra v tyto veřejné služby navíc markantně vzrostla. V loňském roce jim nedůvěřovaly téměř dvě třetiny respondentů. Letos jsou to řádově už jen jednotky procent. Třetina účastníků studie zcela důvěřuje veřejným cloudovým službách i pro ukládání důvěrných informací,“ upozornil Brož. Stejně jako v případě BYOD, i zde část mladých zaměstnanců (36 %) odmítá respektovat předpisy zakazující ukládání firemních informací na soukromé cloudové účty. Přibližně 12 % mladých lidí zde ukládá hesla k firemním systémům, 16 % finanční informace, 22 % důvěrné podnikové dokumenty, jako jsou smlouvy a plány. Přibližně třetina respondentů zde skladuje data o zákaznících.

Za asi nejvarovnější lze pokládat údaj, podle něhož by v případě kompromitace soukromého, pro pracovní účely však používaného zařízení, 14 % respondentů firmu o incidentu vůbec neinformovalo. Naopak pozitivním zjištěním je, že čím intenzivněji jsou zaměstnanci zapojeni do trendu BYOD, tím lépe jsou také informování o souvisejících rizicích a bezpečnostních hrozbách.

„Výsledky výzkumu ukazují problémy, kterým čelí organizace při pokusu o prosazení bezpečnostní politiky,“ komentoval studii dále Brož. „Je to výzva pro administrátory IT, aby dělali víc pro zajištění bezpečnosti firemních dat. Současně se ukazuje, že kromě technických opatření je třeba vzdělávat uživatele, poskytovat jim informace o možných rizicích. 88 % procent respondentů souhlasí, že při použití soukromých zařízení pro pracovní účely mají povinnost brát v úvahu související bezpečnostní hrozby,“ uzavřel.

Situace v CEE regionu

Důvěra v bezpečnost soukromých dat ve veřejných cloudových službách se přirozeně liší region od regionu. Podle průzkumu v ně mají největší důvěru v Indii a Itálii, kde jim bezmezně věří 63, resp. 52 procent respondentů. V Polsku požívají plné důvěry u 27% respondentů, polovina si uvědomuje bezpečnostní rizika a ukládá zde pouze data, jejichž ztráta by neznamenala kompromitaci. Zhruba každý desátý Polák ve věku 21 až 32 let jim absolutně nevěří. V Německu je situace podobná. Cloudu plně důvěřuje 19 % zaměstnanců generace Y, 61 % vnímá bezpečnostní rizika a 13 % jim absolutně nevěří.

O průzkumu
Průzkum Fortinet Internet Security Census 2013 provedla na objednávku společnosti Fortinet nezávislá firma Vision Critical. On-line dotazníkové šetření se uskutečnilo mezi lidmi ve věku 21–32 let, kteří jsou zaměstnáni na plný úvazek a vlastní smartphone, tablet nebo notebook. Průzkumu se účastnilo 3 200 respondentů z dvaceti zemí (Brazílie, Kanada, Chile, Čína, Kolumbie, Francie, Německo, Hongkong, Indie, Itálie, Japonsko, Korea, Mexiko, Nizozemsko, Polsko, Rusko, Španělsko, Taiwan, Velká Británie a USA). Statistická odchylka se pohybuje v rozmezí +/- 1,77 %.

-ld-

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.