facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 14. 1. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

CETIN přechází na GIS platformu Esri

Unicorn SystemsPo zhruba 10 letech přistoupila společnost CETIN ke generační obměně svého GIS řešení. S tím se pojí i zásadní změna technologie, konkrétně přechod na platformu Esri. Nový systém, který zajistí přehlednou prezentaci síťové infrastruktury nad mapou, začal CETIN budovat ve spolupráci s firmou Unicorn Systems.



Nový webový geografický informační systém (WGIS) umožní CETINu zefektivnit plánování FTTx sítě a poskytování telekomunikačních služeb. Systém WGIS v sobě integruje velké množství informací, dat a uživatelů. Proto je u něj kladen velký důraz na intuitivnost ovládání, vyhledávání a geolokalizace. Právě mobilita a možnost přístupu širokého spektra uživatelů k informacím je pro CETIN klíčová.

Základem systému je zobrazení tras telekomunikačních kabelů a umístění rozvaděčů a prvků telekomunikační sítě. Uživateli tak WGIS zpřístupňuje přehlednou topologii celé sítě. Tyto informace pak doplňují další data – dostupnost služeb, počet a hustota zákaznických přípojek, ale i potenciální rizika pro provoz sítě, jako jsou záplavové nebo bouřkové mapy.

„Systém WGIS je budován moderní formou tak, aby měl konkrétní uživatel k dispozici svou sadu dat, informací a funkcí nezbytných pro výkon své práce. Tento architektonický přístup nazýváme satelitní aplikace nad centrálním GIS systémem. Výhodou tohoto přístupu je například postupný náběh systému s využitím existujících zdrojových systémů, což zajistí minimalizaci nákladů a provozních rizik, které by byly spojené s přepisem funkčností existujícího řešení,“ vysvětluje Karel Peška, ředitel produkčního streamu Unicorn Systems.

Projekt právě odstartoval. Kompletní přechod na Esri platformu by měl být dokončen ve druhém kvartálu 2022.


 
  

- PR -

Business Intelligence je trend současných ERP systémů

Jedním z nejsilnějších trendů v současném vývoji podnikových informačních systémů jsou nástroje Business Intelligence (BI). Proč popularita BI mezi firmami stále roste, vysvětlil Miroslav Hlaváč, vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.