facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 6. 5. 2013

Neaktualizované aplikace představují bezpečnostní riziko

Podle lokálního průzkumu společnosti GFI Software provedeného v březnu 2013 až 87 % českých podnikových zákazníků mívá problémy v důsledku nesprávně prováděných softwarových aktualizací. Většina podniků má sice dobře ošetřený problém aktualizace systémů Windows a aplikací Microsoft, ale nevěnuje dostatečnou pozornost aktualizacím softwaru třetích stran, jako je Adobe, Google či Mozilla, na které se zaměřuje stále více útočníků. Na základě průzkumu bylo zjištěno, že 26,2 % českých podniků mívá kvůli nedostatečně prováděným softwarovým aktualizacím problémy pravidelně, 60,7 % registruje problémy ojediněle a jen 13,1 % nemívá problémy vůbec. Hlavními důvody nesprávně prováděného patch managementu jsou obavy z toho, že po aktualizaci nebude něco fungovat (56,9 % respondentů), nízké povědomí o celé problematice (55,2 %) a názory managementu, že softwarové aktualizace jsou pro podnik nevýznamné (43,1 %).



K udržení softwaru v aktualizovaném stavu používá 86,9 % podniků službu Windows Update, 78,7 % služby WSUS (Windows Server Update Services) a pouze 19,7 % respondentů využívá specializovaných nástrojů jako GFI MAX RemoteManagament.

 

Zatímco ještě před několika lety směřovalo nejvíce útoků na operační systémy, dnes jsme svědky pokusů, které stále více směřují na aplikace. Podle nedávno publikované zprávy National Vulnerability Database se v loňském roce týkalo 86 % všech hlášených zranitelností aplikací třetích stran, pouze 10 % operačních systémů a 4 % hardwarových zařízení. Mezi aplikacemi jsou suverénně nejvíce ohroženy prohlížeče, včetně Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Internet Explorer a Opera Browser. K dalším známým zranitelným aplikacím se zařadily například Mozilla Thunderbird, Adobe Flash Player, Adobe Reader, Apple iTunes či Oracle Java.


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.