facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2001

Menu nebo á la Carte?

Odvětvová řešení SAP

Andrea Lipp





Menu v restauracích nabízí mnoho výhod - je cenově výhodné, jednotlivé chody jsou navzájem chuťově sladěny a máte je i rychleji na stole. Pokud se chcete najíst á la Carte - tedy z jídelního lístku, pak prosím. Přejete-li si k "číně" hranolky, kečup a tatarskou omáčku, vaše přání bude pro obsluhu rozkazem. V případě á la Carte však obvykle zaplatíte částku vyšší než v případě předpřipraveného menu.

Menu nebo á la Carte? Také tato volba často vyvstává při zavádění systémů SAP. Odvětvově zaměřené balíčky, které jsou sestaveny na základě definovaných a dokumentovaných odvětvových procesů, jsou především pro střední podniky skvělou volbou. A pokud navrhované řešení odpovídá požadavkům firmy, implementace proběhne zaručeně rychle a hladce.

Branžové balíčky představují výsledek několikaletých zkušeností poradců získaných při zavádění informačních systémů v daném odvětví. Kvalitně zpracované postupy vedou během projektu často k optimalizaci a k zefektivnění podnikových procesů.

Předkonfigurovaných balíčků pro řešení SAP najdete na trhu celou řadu. Při výběru je důležité dbát na to, aby se nejednalo pouze o reklamní trik, za kterým se skrývá sice dobře propracovaná koncepce, ale jinak nic. Procesy charakteristické pro branži by měly být dobře zdokumentovány, měla by být k dispozici vhodná zaváděcí metodika a referenční projekt, který podpoří vaši volbu.

Stejně jako máte v dobrých restauracích při volbě menu zachovanou jistou míru individuality a místo rýže si můžete objednat brambory či zeleninový salát, i odvětvové balíčky by měly skýtat jistou flexibilitu. Možnost změn a adaptace by měla být samozřejmostí, aniž byste tím ztratili výhodu cenově výhodného branžového základu.

Branžové balíčky mají ještě jednu výhodu: jedná se o otevřené systémy, jejichž funkcionalitu lze v budoucnu rozšířit. Integrace internetu nebo zapojení CRM systému je možné bez problémů realizovat, a tím reagovat na měnící se požadavky trhu.

Pozn.: Autorka článku, Andrea Lipp, pracuje jako marketingová manažerka ve společnosti PLAUT Consulting CR.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.