facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 6/2019

Když se technologie potkají s uměním



XensorHubČeská technologická společnost Prozeta zorganizovala setkání IT profesionálů nazvané „Technology Meets Art“, ve kterém spojila odborný program s vernisáží známých českých umělců, to vše na palubě lodi Grand Bohemia při plavbě po Vltavě za účasti přibližně 200 vybraných hostů. Partnery akce, která na jedno místo přivedla špičky českého IT a telco byznysu, umělce i novináře, bylo Cisco, Nadační fond D.A.D.A. a Prague Boats.


V centru zájmu bylo IoT. Návštěvníci mohli vidět využití internetu věcí v praxi, a to na příkladu chytrého senzorického IoT řešení pro chlazení a čepování piva, které na přehledné obrazovce vytvořené v integrovaném systému Cisco Kinetic hlídalo kvalitu, průtok, teplotu a stav ošetření piva.

XsensorHub a Cisco Kinetic

XensorHub je unikátní senzorické řešení umožňující mimo jiné nasazení v profesionální gastronomii, servisu gastronomických zařízení či predikci poruch. XensorHub umožňuje například prostřednictvím připojených chytrých senzorů hlídat množství parametrů výčepního zařízení a kontrolovat tak jeho funkčnost, servis, vlastnosti vytočeného nápoje nebo předpovídat poruchy, a to vše pak přehledně zobrazit v mobilní aplikaci, webovém rozhraní nebo dashboardu integrovaného systému Cisco Kinetic.

Mimořádně zajímavá byla keynote Davida O’Hary z Cisco Systems, ve které mimo jiné zaznělo, že společnost vidí v každém odvětví nějakou přidanou hodnotu IoT, ať už jde o zvýšení obratu, zlepšení zákaznických zkušeností nebo optimalizaci celé řady procesů. Přednáška rovněž pojmenovala hlavní výzvy IoT segmentu a na konkrétní případové studii přístavu v Rotterdamu ukázala přínosy digitální transformace spojené s integrací IoT systémů v praxi. Podle Davida O’Hary je ideální začínat IoT projekty spíše v menším rozsahu a využít při tom již existujících rozsáhlých zkušeností společností Cisco a Prozeta. Vycházet pak lze často již z hotových scénářů, možné je ale i modifikovat existující projekty či otevírat zcela nové unikátní projekty.

Přes 200 účastníků akce si mohlo poslechnout keynote Davida O’Hary, Lead Business Development Managera společnosti Cisco Systems. David se věnoval příležitostem i hlavním výzvám IoT.
Přes 200 účastníků akce si mohlo poslechnout keynote Davida O’Hary, Lead Business Development Managera společnosti Cisco Systems. David se věnoval příležitostem i hlavním výzvám IoT.

David Čermák z Prozety poté představil některé z aktuálních IoT projektů společnosti v oblasti dohledu vzdálených zařízení a predikce poruch u zařízení v profesionální gastronomii. Prezentoval také různá jednoúčelová zařízení včetně bateriově napájených a IoT řešení, jako je například měření parametrů prostředí a kvality ovzduší, nebo třeba sledování zboží a majetku pomocí GPS a RFID technologie.

David Čermák, CTO společnosti Prozeta, představil některé z aktuálních IoT projektů společnosti.
David Čermák, CTO společnosti Prozeta, představil některé z aktuálních IoT projektů společnosti.

 Zdůraznil, že pro realizaci IoT projektů je potřeba spojit vizi, technologii a detailní znalost cílů, požadavků a procesů firem. Právě proto se prý Prozeta obrací zejména na vizionáře v řadách jejích zákazníků. Realizované projekty pak výrazně převyšují svým dosahem počáteční ideu. IoT segment zná podle Davida Čermáka jediné heslo: Začněte nyní.

Prozeta je přední technologická společnost s působením v ČR i na zahraničních trzích v regionech EMEA a CIS. Prozeta se již více než 25 let věnuje zejména službám v oblasti telekomunikací, IoT, datových center a cloudu, které poskytuje celosvětově. Prozeta je distributorem Arista Networks pro 29 zemí střední a východní Evropy a Asie, partnerem Cisco Systems a je držitelem certifikátu řízení kvality ISO 9001 a certifikátu ISO 27001 pro bezpečnost informací.

V březnu letošního roku získala Prozeta jako jedna z prvních na světě certifikát IoT Authorization Partner společnosti Cisco Systems. Jeho získáním prokázala personální zajištění a technickou kvalifikaci pro realizaci IoT projektů. „Naše produkty jsou kompatibilní s produkty Cisco a jejich spojením je možné nabídnout zákazníkům zcela unikátní řešení. Uvedená certifikace a partnerství v oblasti IoT nám rozšiřuje technologické i obchodní možnosti u našich zákazníků. Oblast IoT se stává důležitým pilířem dalšího směřování naší firmy. Získání uvedené certifikace byl tedy jen další logický krok,“ říká David Čermák, CTO společnosti Prozeta.

Na palubě a v nádherných prostorách lodi Grand Bohemia byla vystavena umělecká díla, zejména velké prostorové plastiky významných českých umělců Jana Dostála, Jiřího Davida a Mic
Na palubě a v nádherných prostorách lodi Grand Bohemia byla vystavena umělecká díla, zejména velké prostorové plastiky významných českých umělců Jana Dostála, Jiřího Davida a Michala Gabriela.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.