facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2001

Jak uložit data?






Masivní používání informačních technologií s sebou přináší podnikům a organizacím řadu nových příležitostí, jak rychleji a přesněji řídit svoje klíčové obchodní procesy. Budování informačních systémů s sebou ale také přináší nové problémy, které je třeba vyřešit tak, aby se IT opravdu staly efektivním nástrojem. Jedním z těchto problémů je ukládání, zálohování a archivace dat. Informace se stávají jednou ze základních deviz firem - to dnes čteme a slyšíme na každém kroku. Aby tak skutečně fungovaly, je nutné zajistit jejich bezpečnost a rychlý, spolehlivý přístup k datům, v nichž jsou podnikové informace uloženy.

Již několikrát jsme se tématu ukládání, zálohování a archivace dat na stránkách IT Systemu věnovali, ale zatím převážně v rovině teorie a obecných požadavků. Dnes naopak přijdou na řadu praktické zkušenosti. Chtěli bychom vám totiž velmi stručně představit výkonný řadič pro vybudování diskového pole IFT-6200, který jsme krátce vyzkoušeli i v naší redakci, a tak se s vámi můžeme podělit o praktické zkušenosti a poznatky.

V dřívějších dobách se disková pole navrhovala a používala převážně u velkých systémů. Disková pole splňovala nároky kladené velkými výpočetními systémy na kapacitu, propustnost a hlavně bezpečnost a dostupnost ukládaných dat. Pro menší systémy bylo diskové pole, jako řešení pro ukládání dat, příliš nákladné. Málokdo byl schopen si pořídit diskové pole, byť by jejich výkon a spolehlivost potřeboval.

Dnes je situace v oblasti diskových polí jiná. Nové technologie, které se v této oblasti objevily, dávají uživateli možnost vybrat si ze širokého cenového i výkonového spektra produktů pro vytvoření diskového pole.

Řadič IFT-6200, který jsme měli možnost vyzkoušet, podporuje oba typy rozhraní SCSI-to-IDE a Fibre-to-IDE. To ostatně platí i pro model IFT-6300, který se od námi vyzkoušené "šedesátdvojky" liší v podstatě jen provedením (6200 je minitower, 6300 je model pro zabudování do racku). Oba modely jsou postaveny na technologii Infortrend s 64-bitovým procesorem IBM PowerPC 603e (standardně s 32MB cache s možností rozšíření 64/128/256MB).

IFT-6200 podporuje až 8 hot-swap IDE (ATA-66) diskových pozic. Ihned po zapnutí systém automaticky inicializuje všechny připojené disky. Ruční konfigurování a monitorování pole je poté možno provádět přímo z LCD panelu řadiče nebo komfortně z grafického prostředí programu RAIDGuide Manager (pro Windows NT/2000). Diskové pole RAID může být konfigurováno v úrovních RAID 0,1 (0+1), 3 nebo 5. Systém umožňuje při výpadku jednoho disku pokračovat v činnosti bez vlivu na provoz pole, tudíž bez ztráty uložených dat. Zpětná oprava pole po opravě disku probíhá bez sebemenšího vlivu na konzistenci uložených dat.

Spolehlivost řadiče je zvýšena zdvojenými ventilátory i napájecími zdroji. Případný výpadek ventilátorů je signalizován i v RAID Guide manageru.

Závěrem
Naše seznámení s IFT-6200 bylo velice krátké, ale přesto si dovolím vyslovit hodnocení. IFT-6200 je velmi zajímavé řešení pro vybudování diskového pole pro menší a střední firmy (z hlediska počtu uživatelů a objemu generovaných dat). Vzhledem k poskytovanému výkonu je cenově přijatelné (140 000 Kč bez disků, 160 000 Kč včetně 120 GB disk. pole) a podle zvolené konfigurace RAID nabízí
vysokou bezpečnost uložených dat.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak si vedou české firmy v kyberbezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování

Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.