facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2001

Invex 2001

Nové projekty, doprovodné akce, návštěvnický informační systém

-red-





V pořadí už jedenáctý Invex je za dveřmi. Už za několik dnů (od 15. do 19. října) se brány brněnského výstaviště znovu otevřou, aby přivítaly tisíce návštěvníků, které zajímají informační technologie. Jaký bude Invex 2001? Splní se očekávání pořadatelů, nebo získají navrch názory, které Invex už dlouho zatracují? Osobně bych si vsadil spíše na tu první variantu. Loni se kolem Invexu šířilo hodně pesimismu a polemik o jeho významu. Jeho výsledek byl ale více než uspokojivý. Nejvíce rozmrzelí byli podle mého názoru ti, kteří pozdě nebo vůbec nezaznamenali, že Invex je prostě jiný.

Invex už nikdy nebude takový jako na počátku, v dobách před masovým rozšířením internetu, kdy jsme s nadšením obcházeli všechny stánky lační po novinkách a informacích, které se tehdy nešířily zdaleka tak snadno jako dnes. Alespoň z mého pohledu Invex za jedenáct let existence hodně změnil svůj styl, zdaleka však neztratil na významu. A to bez ohledu na to, zda jsou pro vás informační technologie nástrojem v podnikání nebo zdrojem zábavy.

I letos prý chystá Invex řadu novinek. Jednou z nich, která však zůstane pro běžného návštěvníka trochu v pozadí, je i změna na postu manažera veletrhu. Invex totiž bude poprvé probíhat v režii ing. Tomáše Uherka, kterého jsme na chvíli vyrušili z posledních příprav veletrhu a zeptali se ho na "taháky" letošního ročníku.

Na jaké novinky a speciální akce se letos návštěvníci Invexu mohou těšit?

Kromě bohatého doprovodného programu, o němž bych se také rád zmínil, připravujeme celou řadu zajímavých projektů. Úplně novým projektem bude Start-Ups, zaměřený na podporu malých a začínajících firem. Další novinkou je bezpochyby i Job Fair, který je zaměřený na problematiku práce v oblasti informačních technologií. Samozřejmě budeme pokračovat v loňském úspěšném projektu E-ZONA. Za zmínku jistě stojí, že letos jsme zaznamenali nárůst v bankovním sektoru - zastoupeny zde budou téměř všechny velké bankovní domy, které působí v České republice. Pavilon Business to Business, který měl premiéru loni, bude letos nově obohacen o projekt Informační bezpečnost, zaměřený na aktuální otázky ochrany dat, legislativu a využití informačních technologií v obraně a ochraně.

A již zmíněný doprovodný program?

Již tradičně je doprovodný program poměrně široký. Na začátku veletrhu se uskuteční konference o informačních technologiích a jejich role v demokracii, která proběhne za účasti čelních představitelů státní a veřejné správy.

Dále telekomunikační fórum Invex 2001 na téma hodnocení prvního roku liberalizovaného telekomunikačního trhu, třetí ročník konference Informace pro 21. století.

Je organizována celá řada odborných seminářů - např. seminář zaměřený na využití informačních technologií v krajských samosprávách za účasti hejtmanů.

V plném proudu jsou přípravy slovenského dne s ministrem hospodářství Slovenské republiky.

Samozřejmě pokračujeme v soutěžích, které jsou neodmyslitelně spjaty s Invexem: TOP 10 systémových integrátorů, Osobnost roku české informatiky, Osobnost roku českých telekomunikací, Událost roku české informatiky, Křišťálový disk, Best of Invex a Diamantové oko.

Jak se cítíce před svojí premiérou v roli manažera veletrhu Invex?

Z veletrhu Invex se stala hlavní událost v oboru informačních a telekomunikačních technologií nejen u nás, ale i v regionu střední a východní Evropy. Velkou zásluhu na tom má můj předchůdce ing. Jaroslav Hloušek, který se nedávno stal obchodním ředitelem BVV a.s. Já osobně svůj postup na pozici vedoucího manažera vnímám jako velký závazek a mým hlavním úkolem je úspěšně zvládnout průběh letošního ročníku. Hlavním kritériem úspěchu je samozřejmě spokojenost jak vystavovatelů, tak i široké veřejnosti.

Děkuji za rozhovor.

Od katalogu k Návštěvnickému informačnímu systému
Jednou z velmi užitečných novinek, které dále zvyšují kvalitu Invexu, je vytvoření Návštěvnického informačního systému (NIS) a jeho zpřístupnění různými komunikačními kanály. Stručně řečeno je NIS služba, která na základě využití několika informačních a komunikačních platforem nabídne návštěvníkovi možnost lepší orientace na veletrhu - umístění jednotlivých firem a jejich základní katalogové informace. V budoucnosti pořadatelé hodlají systém rozšířit o další služby, jako je například scheduling, informační portál, sjednávání business schůzek apod.

Letos je NIS k dispozici na třech platformách:

. Webová platforma

Tuto část Návštěvnického informačního systému naleznete na adrese http://bvvnis.bvv.cz. Spuštění ostré verze je připraveno na 2. 10. 2001. Na stránce naleznete grafické zpracování plánku výstaviště s označením jednotlivých pavilonů a stánků. Ke každému stánku je možné vyhledat a zobrazit katalogové údaje, které dotyčná firma poskytla ke zveřejnění. Webová část NISu je podpořena také fulltextovým vyhledavačem, který urychlí orientaci v informacích.

. PDA platforma
Na webovou část NISu navazuje i jeho druhá část pro mobilní handheld zařízení. Také tato služba bude spuštěna k 2. 10. 2001 a její forma a možnosti jsou stejné jako u webové aplikace s tím rozdílem, že nebude disponovat fulltextovým vyhledavačem. Informace do vašeho PDA si budete moci stáhnout buď v klidu domova z webu nebo přímo na Invexu, kde bude na 13 stáncích ELIS instalovány "nabíjecí" stanice s infraporty. Podle dosavadního průběhu testování by "natažení" informací nemělo trvat déle než několik desítek vteřin. NIS bude podporovat operační systém Windows CE a Pocket PC.

. SMS platforma
Prozatím poslední možností, jak vstoupit do NISu a využít jeho služeb, je přes SMS zprávu. Vzhledem k charakteru SMS je tato forma komunikace s NISem výrazně zjednodušena. Po zaslání dotazu na číslo 0603-110000 ve formátu "INVEX jméno_firmy" dostane uživatel obratem informace o tom, ve kterém pavilonu se žádaná firma nachází a jaké má číslo stánku. Pro letošní rok tedy bude NIS přes SMS poskytovat pouze informace o umístění žádané firmy na veletrhu. SMS dotaz je zpoplatněn podle standardního ceníku jednotlivých operátorů. Služba bude spuštěna 24. 9. 2001

Soutěže, ankety, ocenění…
Nedílnou součástí veletrhu Invex je každoročně i řada anket a soutěží.

Mezi nejznámější patří soutěž o nejlepší exponát Křišťálový disk, kterou vyhlašuje a organizuje agentura Fair Agency. Návštěvnická anketa rozhodne o majiteli Diamantového oka za nejpoutavější expozici a nejzajímavější exponát. Další soutěží, která se veletrhu týká, je tzv. Expo image. Jde o vyhlášení nejpůsobivější expozice v rámci vybraných veletrhů konaných na českém území.

V průběhu veletrhu převezmou přední manažeři a ředitelé deseti firem diplomy TOP 10 systémových integrátorů a budou vyhlášeny Osobnosti roku české informatiky a českých telekomunikací. Rovněž bude slavnostně označena Událost roku české informatiky a telekomunikací, tedy událost, která podle mínění odborníků v uplynulém roce nejvýrazněji přispěla k budování informační společnosti v České republice.

Během veletrhu se také uskuteční finále korespondenční mezinárodní soutěže v programování mládeže ICP 2001, kterou pořádá ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. Finálové klání si také odbudou účastníci soutěže v programování Baltazar.
Součástí společenského programu veletrhu už tradičně bude i golfový a squashový turnaj, které se těší mezi vystavovateli velké oblibě.

Něco končí, něco začíná
Letošní ročník Invexu se již obejde bez projektů INTERNET HALL a DVD HALL. Vysvětlení je prosté a logické - oba projekty mají svůj zenit slávy za sebou, internet a technologie DVD se staly natolik neoddělitelnou součástí IT technologií, že se promítají v nabídce mnoha vystavovatelů v ostatních pavilonech, takže už není důvod jim věnovat samostatný projekt.

Posílení se naopak dočkají loňské novinky E-ZONA a STAR-UPS a dění ve společnosti odrazí premiéry - například mimořádně aktuální projekt Informační bezpečnost, jenž se zabývá řešením ochrany firemních a osobních dat a využíváním informačních technologií v obraně. Za něco nového lze považovat i rozšíření doprovodného programu věnovanému využití IT ve státní správě a samosprávě.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.