facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 10/2004

DMS: systémy pro správu a oběh dokumentů

Stanislav Fleissig


DMS neboli document management system je pojem, se kterým je možné se setkávat na našich trzích již delší dobu. S postupem času se však tyto systémy pro správu a oběh dokumentů dostávají stále více do popředí zájmů. Jedním z důvodu, proč tomu tak je, je obrovský nárůst množství dat, informací a dokumentů ve firmách. Firmy jsou nuceny stále rychleji uspokojovat potřeby zákazníků a větší množství informací tak musí být zpracováno v mnohem kratším čase. Druhou oblastí, kterou lze DMS velmi efektivně vyřešit, jsou vzrůstající legislativní požadavky. Legislativa klade na firmy vyšší požadavky na uchování veškerých dat a dokumentů spojených s podnikáním. Činnost firmy musí být transparentní a dlouhodobě zpětně prokazatelná. Toho lze docílit jedině bezpečným uchování všech relevantních dat a dokumentů. Tato problematika není u nás ještě tak aktuální jako v jiných zahraničních zemích, ale postupem času lze očekávat, že i na firmy V České republice bude v tomto směru vyvíjen stále větší tlak.


ECM - enterprise content management
Systémy DMS nejsou již samostatné oddělené systémy, jak tomu bylo v jejich počátcích, ale staly se součástí ECM neboli enterprise content management technologií.


Obr. 1: Schéma komplexního řešení enterprise content managementu, jehož součástí je také systém pro správu a oběh dokumentů - DMS


ECM je soubor nástrojů a technologií, které slouží k tvorbě, ukládání, zpracování, sdílení, distribuci a publikování informací bez ohledu na jejich formát (elektronický dokument, databázová tabulka, skenovaný papírový dokument, e-mail, video atd.) Mezi nástroje ECM patří kromě DMS také systémy pro správu informací v prostředí internetu, intranetu a extranetu (WCM - web content management).

DMS - systém pro správu a oběh dokumentů
Většina činnosti, které ve firmě probíhají, je spojena s dokumenty a správa dokumentů je oblastí, která tak může výrazně ovlivnit výsledky a efektivitu chodu firmy. Každý, kdo ve společnosti - bez ohledu na její velikost - pracuje s určitými dokumenty, po nějaké době zjistí, že jejich organizace vyžaduje poměrně výrazné úsilí, pokud chce zajistit, aby byl v dokumentech řád a byly sdílené, tedy přístupné těm uživatelům, kterým přístupné mají být. Celá problematika je ještě složitější v okamžiku, kdy se stejnými dokumenty pracuje více lidí nebo se jedná o dokumenty, u kterých je nutné sledovat historii vzniku spolu s jednotlivými verzemi. S rostoucí dobou potřebnou pro vyhledání požadované informace klesá hodnota této informace a mnohdy se stává, že dokumenty jsou raději opakovaně vytvořeny nežli opakovaně využity, což má velký dopad na efektivitu práce s dokumenty a informacemi. Všechny výše uvedené činnosti a negativní důsledky z nich pramenící lze minimalizovat, nebo i zcela odstranit vyžíváním systému pro správu a oběh dokumentů DMS. Práce s informacemi dnes tvoří jednu z nejdůležitějších částí činnosti firmy a tak není divu, že i document management (správa dokumentů) nabývá na významu, a pokud je rozumně nasazen, může představovat znatelnou konkurenční výhodu.

Základem DMS jsou dokumenty a jejich spojení s procesy
V první řadě je třeba si říci, že pojem dokument v pojetí DMS neznamená pouze klasický kancelářský papír s určitým textem, tak jak si jej při vyslovení tohoto slova představí většina s nás. Dokument je také soubor v elektronické podobě bez ohledu na jeho formát. Nejčastěji se setkáváme z formáty kancelářských aplikací MS Office, ale dokument může být také e-mail, zvukový nebo video záznam, technický výkres, fax atd. Všechny tyto objekty jsou nositelé informací, které jsou vytvářeny, modifikovány, sdíleny, zpracovávány a ukládány. Dokumenty lze rozdělit na strukturované a nestrukturované. Strukturované jsou v podobě různých tabulek a databázi, které je velmi snadné elektronicky zpracovávat. Nestrukturované jsou jejich přesným opakem. Aby bylo možné tyto nestrukturované dokumenty, které jsou však také nositeli velmi důležitých informací, efektivně a rychle zpracovávat, vznikly DMS systémy, které spojují tyto dokumenty s reálnými "business" procesy.


Obr. 2: Grafický process designer v aplikaci IXOS BPM. DMS jako součást ECM dnes není možné chápat pouze jako nástroj na organizaci a správu dokumentů, ale je nutné jej vnímat také jako nástroj pro zefektivnění a zrychlení firemních procesů.


Zpracování dokumentů v rámci jednotlivých procesů se za podpory DMS stává mnohem rychlejší a efektivnější. Pro DMS také jednoznačně hovoří poměr mezi množstvím výše uvedených typů dokumentů a informací, které jsou ve firmách zpracovávány: 10 % strukturovaných oproti 90 % nestrukturovaných informací.

Základní funkcionalita
Základním principem DMS je umožnit efektivně spravovat a sdílet jakékoliv dokumenty nebo informace. Toho je docíleno v první řádě implementací bezpečného centralizovaného úložiště. Na tímto úložištěm běží aplikace DMS, která uživatelům nabízí širokou funkcionalitu pro zpracování dokumentů a zároveň tato aplikace řídí přístup k dokumentům podle nastaveného autorizačního konceptu, čímž je zamezeno zneužití informací při jejich sdílení. Mezi základní rysy DMS patří:
· organizace dokumentů do přehledné struktury,
· automatická tvorba a řízení verzí a revizí dokumentů,
· podpora práce více uživatelů s jedním dokumentem - funkce check in / check out,
· efektivní vyhledávání dokumentů,
· podpora vytváření standardizovaných dokumentů, přenos dat do dokumentu,
· vytváření dynamických pohledů na dokumenty,
· podpora elektronického schvalování a uvolňování dokumentů,
· správa firemních šablon dokumentů,
· evidence historie práce s dokumenty,
· publikace dokumentů na intranet,
· podpora převodu papírových dokumentů do elektronické podoby (skenování).


Obr. 3: IXOS DMS pro ERP systém SAP - záznam jednotlivých verzí dokumentů a sledování historie změn


Přístup do DMS systému je možné zjistit přes webové rozhraní nebo přes DMS klienta instalovaného lokálně. V případě potřeby lze DMS integrovat zcela do prostředí hostitelských aplikací, jako je například ERP systém SAP nebo CRM systémy Siebel, SAP CRM apod.

Oblasti využití
Podle procesů a jejich vazeb na dokumenty můžeme oblasti využití DMS rozdělit na tři částí:

· Dokumenty tvoří výstup určitého procesu - DMS nabízí podporu pro vznik a správu dokumentů během jeho celého životního cyklu. U těchto dokumentů se zároveň funkcionality pro elektronické schválení dokumentu před jeho uvolněním. Do této části mohou spadat všechny dokumenty, které ve firmě vznikají - objednávka, žádanka, smlouvy, podklady pro poptávky/nabídky, směrnice, dopisy klientům, informace pro web, projektová dokumentace atd.

· Dokumenty jsou vstupem, který procesy startuje - zde DMS primárně řeší evidenci dokumentu, jejíž součástí je obvykle i jeho naskenování a následné schválení, realizované pomocí elektronického oběhu dokumentů (workflow). Příkladem této skupiny mohou být například příchozí faktury, které jsou zaevidovány, prochází procesem schválení a poté jsou zaúčtovány. Obzvláště u těchto dokumentů je třeba zajistit bezpečnou archivaci a zamezení jejich změny, protože na jejich základě firma provádí své činnosti, které musí být zpětně prokazatelné. Kromě faktur sem můžeme zařadit veškeré příchozí dokumenty. Na archivaci všech příchozích dokumentů je například postaveno řešení spisové služby. V bankovním sektoru mohou být na tomto principu zpracovávány požadavky klientů na různé platební operace, v pojišťovnách podklady pro vypořádání škodní události apod.

· Dokumenty podporují dané procesy - do třetí skupiny spadají například veškeré dokumenty, které zaměstnanci potřebují jako podklad pro plnění svých pracovních úkolů. Pro tyto dokumenty je důležité, aby byly snadno dostupné a vyhledatelné. V podstatě se jedná o bezpečný archiv dokumentů, který tvoří většina dokumentů z prvních dvou skupin, které již byly zpracovány a uzavřeny, nicméně musí být pracovníkům stále k dispozici. V rámci firmy jde většinou o aktuální interní předpisy, podepsané smlouvy, odeslané nabídky, schválené objednávky nebo faktury, ISO dokumentace a další.

Výše uvedené rozdělení je však velmi zjednodušené. Obvykle se tyto oblasti vzájemně prolínají a jednotlivé dokumenty a procesy prochází napříč. DMS zároveň přináší řešení pro bezpečnou archivaci všech dokumentů, které jsou jeho součástí, což zajišťuje přístup k těmto informacím i za mnoho let. Systémy DMS jsou velmi flexibilní a jejich customizací je možné je upravit a přizpůsobit konkrétním požadavkům zákazníka.

Závěr
V současné době si stále více firem uvědomuje, že DMS je způsob, jak dát určité věci v organizaci do pořádku. Už se nejedná pouze o firmy, které dokumentaci řídit musí a potřebují to prokazatelně doložit, ale jedná se i o firmy, které tímto způsobem optimalizují své vnitrofiremní postupy a procesy. Nelze jednoznačně říci, kdo DMS potřebuje a kdo ne. Přínosem bude pro všechny společnosti. Spíše jde o to, v jakém rozsahu je tento systém nasazen. Je jasné, že v každé společnosti jsou oblasti, kde jeho nasazení přinese větší výsledky, ale jsou také oblasti, kde jeho nasazení nemusí být nezbytné. Největší přínos lze logicky očekávat při nasazení na klíčové procesy firmy nebo na procesy, se kterými je spojeno nejvíce dokumentů, které je třeba efektivně zpracovávat a bezpečně archivovat. To mohou být jasné a vyčíslitelné položky. S řešením DMS jsou však spojeny i tzv. nevyčíslitelné nebo těžko vyčíslitelné přínosy, které nemusí být ihned po nasazení tak zřetelné, ale mohou se projevit až po delší době využívání DMS, jejich efekt však může být mnohem výraznější (např. spokojenost zákazníků, ale i vlastních zaměstnanců apod.)

PŘÍKLAD Z PRAXE
Rozšíření systému pro správu a oběh dokumentů u telekomunikačního operátora


V roce 2000 se společnost, která je jedním s nejvýznamnějších mobilních telekomunikačních operátorů u nás, rozhodla zavést systém DMS pro potřeby nákupního oddělení. Cílem bylo zrychlit a zefektivnit kompletní nákupní proces, od požadavku na nákup přes objednání, příjem až po zaplacení. Před zavedením systému DMS byly jednotlivé aktivity distribuované napříč společností a nad celým procesem nebyl nastaven jednotný přístup. Nákupní proces tak byl neefektivní, pomalý a těžko kontrolovatelný. S procesem nákupu jsou spojeny tyto základní dokumenty: žádanka, objednávka, příjemka nebo dodací list, faktura. Byly vytvořeny semi-centralizované nákupní skupiny s členěním dle komodit. Dále byly nadefinovány požadavky na DMS systém a byl navržen jednotný proces zpracování jednotlivých, výše uvedených dokumentů:
· žádanka bude vždy autorizována,
· objednávka bude vždy vytvořena v ERP systému SAP R/3,
· bude vystaveno potvrzení příjmu ke všem objednávkám,
· faktura bude likvidována k objednávce,
· zpracování žádanek a došlých faktur bude podporováno funkcionalitou workflow - elektronický oběh dokumentů,
· dokumenty budou archivovány s vazbou na SAP doklady.


Systém DMS je integrován s MS Excel a dalšími aplikacemi MS Office, což umožňuje jednoduchou a rychlou tvorbu, editaci elektronických dokumentů


Žádanka má předepsaný formulář v prostředí MS Excel. Po jejím vyplnění je archivována a je spuštěno schvalovací workflow. Po schválení žádanky je vystavena objednávka, která je s žádankou propojena. Po dodání materiálu je vystavena příjemka. Došlé faktury jsou skenovány a propojeny s objednávkou, potažmo i žádankou a příjemkou. Nad fakturou je spuštěno schvalovací workflow a po schválení jsou faktury zaúčtovány v účetním systému, v tomto případě je to systém SAP R/3. Schvalovací workflow jsou automaticky systémem generována na základě rozhodných atributů tj. typu dokumentu, čísla zakázky nebo projektu a komodity, a na základě stanovených autorizačních pravidel (limitní částky). Pro vznik, evidenci a přístup k jednotlivým dokumentům je využíván obecný DMS systém, který není vnořen do žádné hostitelské aplikace. Pro likvidaci došlých faktur a vystavování všech objednávek je využíván DMS systém vnořený do ERP systému SAP.
Hlavními přínosy po zavedení systému DMS pro oblast nákupu jsou:
· Jednoznačné zrychlení oběhu dokumentů,
· snížení rizik (transparentnost, audit trail, neztrácí se dokumenty atd.),
· nástroj pro měření procesu (čas schválení, počty dokladů),
· nástroj pro reporting.

Po zavedení řešení pro nákup byl a stále je systém DMS postupně rozšiřován do dalších oblastí. V současnosti jsou v něm zpracovávány také smlouvy, hlášení bezpečnostních incidentů a žádanky a vyúčtování služebních cest. Na stejné platformě bylo rozšířeno také řešení DMS v rámci systému SAP, a to o archivaci odchozích dokumentů, tiskových sestav a archivaci dalších dat. Velkou část tvoří především data a dokumenty z účetnictví. V současnosti je tedy systém DMS využíván nejen jako obecný DMS, ale také s vazbou na ERP systém SAP R/3. Dokumenty tak byly spojeny s reálnými obchodními procesy, které prochází napříč společností a tím také napříč různými systémy ve společnosti.

Pozn.: Uvedené řešení je postaveno na platformě IXOS a jeho implementace, rozšiřování a podpora je realizována společností Ixtent, která je partnerem společnosti Ixos Software AG na evropských trzích. Z důvodu interních nařízení uživatele popisovaného řešení není možné zveřejnit jméno tohoto telekomunikačního operátora


Autor článku, Stanislav Fleissig, působí jako account manager ve společnosti Ixtent.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování

Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.