facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2001

Buďte mobilní! III. díl - notebooky a PDA

Václav Buk [ buk (zavináč) ccb (tečka) cz ]





Z velmi rozsáhlé současné nabídky mobilních počítačů vám tentokrát představíme dva značkové notebooky a jeden populární "handheld". Všechna tři zařízení spadají do kvalitativně, tedy i cenově vyšší třídy a jsou určena pro náročné uživatele, kteří se ani na cestách nechtějí připravit o vysoký výkon počítače a komfort při práci.

ASUS T9400
Poněkud hranatý, přesto moderní design charakterizuje tento výkonný a slušně vybavený multimediální notebook. Ještě před odklopením stříbrného víka ASUSu T9400 jistě upoutají vaši pozornost nápadné reproduktory a malý tlačítkový audio panel s LCD. Tento prvek, tzv. MP3 DJ Box, představuje praktickou vyjímatelnou komponentu - kapesní MP3 rekordér a přehrávač pro 15 hodin záznamu.

Na klávesnici zapůjčeného notebooku chyběly české znaky a vadilo nám také nestandardní uspořádání v pravé části. Nicméně, dostatečně velké a nízké klávesy dovolují pohodlné psaní. Rychlý přístup k internetu, e-mailu či vybraným programům umožňují čtyři speciální tlačítka. ASUS má touchpad, ale dostanete k němu i malou, barevně sladěnou myš s kolečkem.

Disketová i DVD-ROM mechanika jsou pouze externí, naopak zabudovaná je síťová karta a modem. Dobře může posloužit konektor rozhraní FireWire (například při zpracovávání náročného digitálního videa). Handicapem notebooku je chybějící sériový port.

Balení obsahuje mimo jiné brašnu, sluchátko s mikrofonem pro telefonování po internetu a telefonní kabel.

Doporučená cena: 74 990 Kč (bez DPH).

Na testování zapůjčila firma AT Computers.

Hodnocení:
Výkon: ****
Vybavení: *****
Provedení: ****
Cena: ****


IBM ThinkPad T22
Svým provedením ThinkPad T22 jen stěží zapře původ. V jednoduše tvarovaném černém šasi z titánového kompozitu se nachází výkonný a dobře vybavený notebook IBM pro náročné.

Přes jednoduchý, až "užitkový" design se s počítačem dobře pracuje, a to zásluhou velké, standardně rozvržené klávesnice, rozměrného LCD ale i snadno přístupných vstupních zařízení a nízké hmotnosti - 2,27 kg.

Displej zapůjčeného ThinkPadu vynikal vysokým jasem, ovšem zároveň méně rovnoměrným podsvětlením. Bez výhrad neponecháme ani klávesnici, na které chybí dvě obvyklé "windowsovské" klávesy.

Mnohé uživatele naopak jistě potěší samostatná tlačítka regulace hlasitosti. Užitečnou maličkostí je také dioda v horní hraně víka, osvětlující shora klávesnici. Myš nahrazuje "třítlačítkový" track point.

ThinkPad T22 obsahuje interní DVD-ROM modul jednoduše vyměnitelný za disketovou mechaniku, která je rovněž součástí dodávky. Připojení k síti umožňuje zabudovaná síťová karta a faxmodem. T22 je uzpůsoben pro zasunutí do doku.

Doporučená cena: 104 000 Kč (bez DPH).

Na testování zapůjčila firma IBM.

Hodnocení:
Výkon: ****
Vybavení: ****
Provedení: ***
Cena: ***


iPAQ pocket PC
Nejnovější model handheldu Compaq iPAQ Pocket H3660 má velmi atraktivní design, váží pouhých 170 gramů a dobře padne do ruky. K vysokému komfortu při práci přispívá 4” aktivní barevný TFT displej s rozlišením 240 320 bodů a regulovatelným jasem. Za všechno se ale platí, v tomto případě nejen penězi, ale především spotřebou energie. Kvalitní displej s podsvětlením rychle vyčerpává baterie, jejichž výdrž nám připadala velmi slabá.

K ovládání iPAQu s dotykovou obrazovkou slouží pero (stylus), ale můžete využít i navigační "joystick" s vestavěným reproduktorem. Displej se bohužel poměrně často "rozlaďuje" a je tedy nutné jej pravidelně kalibrovat na přesný kontakt s perem.

Pro psaní lze využít miniaturní klávesnici na displeji nebo schopnost všech handheldů bez klávesnice částečně rozeznávat psané písmo. Pozor, nečekejte, že iPAQ porozumí vašemu krasopisu. Pokud se nenaučíte jeho vlastní abecedu, nic srozumitelného nenapíšete. Pokud chcete na cestách psát delší text zvolte raději kapesní skládací klávesnici, která funguje skvěle, ale stojí zhruba šest tisíc.

Oproti předchozímu modelu H3630 má tento handheld dvojnásobnou kapacitu paměti 64 MB. Vestavěný operační systém Pocket PC (nástupce Windows CE) je podle našich zkušeností opravdu plně kompatibilní s "velkými" Windows. Po nainstalování dodaného programu ActiveSync 3.1 na vaše PC můžete do iPAQu nahrávat vybrané aplikace, dokumenty, soubory, poštovní kontakty, atd. Sdílení dat mezi iPAQem a mobilním telefonem probíhá přes IR port, přenos dat do/z počítače se děje přes USB nebo sériové rozhraní.

Základní sada aplikací (Outlook, Word, Excel, Media Player…) je už předinstalovaná, další aplikace je možno najít na přiloženém CD a na Internetu. Ve srovnání s operačním systémem PalmOS je bohužel nabídka software výrazně chudší a ceny vyšší. Naštěstí výborný slovník Lingea Lexicon a lokalizaci od SunnySoftu dostanete už v ceně.

K počítači existuje celá řada volitelného příslušenství (už zmíněná klávesnice, modem, pouzdro se slotem pro CompactFlash karty atd.), které je ale neúměrně drahé. Nad některými cenami opravdu zůstává rozum stát: 3 náhradní pera za 600 Kč, USB kabel za 1200 Kč, PCMCIA adaptér za 4500 Kč apod.

Doporučená cena: 23 980 Kč (bez DPH).

Na testování zapůjčila firma Compaq.

Hodnocení
Vybavení: ****
Provedení: ****
Cena: ***


Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.



Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.