facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEM 10/2001

1 + 1 není 2

Komentář k fúzi HP a Compag

Petr Mervart





HP ohlásilo 4. září dohodu o převzetí Compaqu. Z pohledu prostých čísel vypadá tato nejnovější megafúze skutečně impozantně. Po sečtení příjmů HP a Compaqu se zdá, že "nové HP" by mělo mít roční tržby ve výši 87,4 mld. USD a měla by to být firma se 145 000 zaměstnanci působícími ve 160 zemích světa. "Nové HP" by mělo být na první příčce v tržbách ve všech hlavních oblastech: prodej serverů, prodej PC a PDA a prodej tiskáren a zařízení na zpracování obrazu. Takovýto kolos by mohl mít velmi významné slovo v určování směru dalšího vývoje informačních technologií a představoval by výrazného hráče na poli vývoje, výroby a prodeje nových počítačů a s nimi spojených služeb. HP si od fúze slibuje snížení nákladů o 2,5 mld. USD a celkové zlepšení struktury nákladů. Dá se ale očekávat, že výkony nového HP budou skutečně součtem stávajících výkonů HP a Compaqu? Jsou tyto počty skutečně tak jednoduché jako sčítání 1 + 1 = 2? Podívejme se podrobněji na budoucí segmenty "nového HP".

Imaging & Printing (tiskárny, skenery)
Skupina tiskáren a zpracování obrazu (Imaging & Printing), která by měla ročně generovat téměř čtvrtinu z celkových příjmů (20 mld. USD z 87 mld. USD), je asi skupinou, která bude z dané fúze nejvíce těžit a jejíž ustavení bude nejjednodušší. V této skupině nemají obě firmy konkurenční produkty.

HP má již dnes dominantní postavení v tomto segmentu trhu. Společný podíl na trhu (dnes cca 41 %) by se mohl dále zvyšovat. Pro tiskárny HP se otevřou noví zákazníci, kteří byli zákazníky Compaqu a kterým Compaq dříve doporučoval tiskárny jiných výrobců, aby zbytečně neotevíral dveře svému nedávnému konkurentovi.

Access Devices (PC, PDA)
Oblast přístupových zařízení (PC a PDA) by měla být nejdůležitější skupinou, která má vygenerovat kolem 29 mld. USD. Tady ale situace již tak idylická nebude. V dnešní době, kdy se poprvé po mnoha letech snižují prodeje osobních počítačů, bude nutné zredukovat výrobní a vývojové kapacity, což znamená propouštění. "Nové HP" bude muset tedy zeštíhlet více, než by to bylo nutné u starého HP, což je vždy komplikované a drahé. Nepříjemné také je, že každá takováto fúze přináší spoustu nejistoty mezi zaměstnanci. Všichni přemýšlejí, kdo bude ten méně šťastný. Velmi často se pak stává, že ti nejlepší, kteří mají nabídky z jiných firem odcházejí jako první a sami. Po technologické stránce sjednocení konstrukce a výroby PC asi nebude příliš riskantní, ani spojení prodejních kanálů nebude obtížné, protože jak HP tak Compaq prodávali PC převážně přes své partnerské organizace, z nichž mnohé byly současně partnerem jak HP, tak Compaqu. Dá se ale očekávat, že celkový objem prodeje nebude součtem prodejů obou firem, protože mnozí zákazníci si kupovali PC od HP nebo Compaqu, protože v okamžiku výběru měly jejich počítače vlastnosti, které neměly počítače jeho konkurentů, obě firmy také uváděly různé novinky v různém čase a měly různé promo akce. "Nové HP" bude naproti tomu jenom jednou firmou. Bude velice zajímavé pozorovat soupeření mezi Dellem a "novým HP", protože to bude srovnání dvou různých přístupů k zákazníkovi a dvou různých filozofií. Dnes je těžké říci, zda zvítězí model přímého nebo nepřímého prodeje. Oba budou mít pravděpodobně své opodstatnění, změní se ale poměr mezi nimi. Poslední čísla ukazují, že v dnešní, pro prodej PC tak problematické době, se daří více Dellu s jeho přímým modelem prodeje. Může dokonce dojít k situaci, kdy "nové HP" bude pro své prodejní partnery větším "nebezpečím" než Dell. "Nové HP" bude mít nesmírně silnou divizi služeb, která vznikne spojením skupin z HP a Compaqu. Ta se bude mimo jiné zaměřovat na služby s provozem celopodnikových sítí PC, správou a implementací produktů Microsoftu .

To je ale primární oblast zájmů nejrůznějších partnerských organizací, které tyto služby dodávaly společně s PC. V případě, že se tento trh služeb bude zmenšovat, může "nové HP" dobře využívat synergických efektů a své partnery z této oblasti vytlačovat. Na druhou stranu Dell, který dodává pouze své krabice, nemá zatím zájem expandovat do oblasti služeb. Pokud zákazníci akceptují oddělení služeb od dodávky PC, můžeme být svědky toho, že současní partneři budou postupně opouštět málo ziskové přeprodávání PC a budou se plně věnovat službám po dodávce PC. To je trend, který se může, ale také nemusí projevit. Fúze HP a Compaqu jej může jen urychlit a zesílit.Velice zajímavý může být vývoj v oblasti PDA. Jak HP, tak Compaq mají své úspěšné zástupce v této oblasti: Jordana a iPaq. Tyto výrobky je ale na rozdíl od PC nemožné spojit dohromady do jednoho produktu. Pokud bude "nové HP" chtít uplatnit synergické efekty fúze, bude muset nutně výrobu jednoho z nich ukončit. Ten, který skončí, nemusí být nutně ten horší. Při fúzi mezi Digitalem a Compaqem v roce 1998 se také všichni těšili na tenké a lehké špičkové notebooky s velkou obrazovkou od Digitalu. Museli ale na ně počkat několik měsíců, než byly "znovuvyvinuty" v Compaqu.

IT infrastruktura (servery, storage, SW)
V oblasti IT infrastruktury, která zahrnuje servery, disková pole a software, bude budoucí vývoj ještě komplikovanější. Je to jediná oblast, která bude ve "sféře vlivu" Compaqu, protože by jí měl vést Peter Blackmore, který je v současnosti vice-prezident pro obchod a služby v Compaqu. Ten bude mít před sebou velmi těžký oříšek spočívající ve sjednocení 4 serverových architektur, sedmi operačních systémů a 4 architektur diskových polí. Dá se očekávat, že současná strategie Compaqu, ENSA (Enterprise Networks Storage Architecture) bude dále pokračovat díky tomu, že je multiplatformní a její propojení se servery HP, ať již stávajícími nebo budoucími, bude relativně bezproblémové. Je pouze nutné rozhodnout o dalším směřování v oblasti velkých diskových polí, kde HP dodává OEM pole Hitachi a Compaq úzce spolupracuje s IBM. Spolupráce v oblasti software pro management systémů může přinést celou řadu synergických efektů dalším rozšířením podpory a funkcionality OpenView o prvky převzaté od Compaqu. Pro zákazníky bude rozhodně největším dobrodružstvím pozorovat sjednocování v oblasti serverů s operačním systémem Unix. Obě firmy, HP i Compaq nedávno ohlásily přechod od svých systémů s procesory PA-RISC a Alpha na procesory Intel IA-64. Obě tvrdí, že na IA-64 budou plně portované mimo MS Windows i jejich ostatní operační systémy (HP-UX, True64 Unix, OpenVMS, Linux).

Zatímco před ohlášením fúze bylo nemožné otevřeně říci, že se nějaký z těchto operačních systémů nebude portovat na novou architekturu, protože by to znamenalo ohrožení důvěry zákazníků, nyní je naopak téměř jisté, že některé z výše uvedených operačních systémů nebudou mít před sebou příliš dlouhou budoucnost. Dnes, kdy je nutné snižovat náklady, což je konec konců jeden z důvodů, proč se tato fúze připravuje, nebude možné portovat na IA-64 současně HP-UX a True64 Unix a oba operační systémy podporovat a dále rozvíjet. Oba operační systémy, přestože mají jinou vnitřní strukturu (HP-UX vychází z UNIX Systém III a True64 Unix vychází z BSD verze Unixu), mají z pohledu uživatele velmi podobnou funkcionalitu (viz poslední srovnání Unixů provedené skupinou D. H. Brown). Bylo by tedy nesmírně nákladné udržovat dva různé produkty se stejnou funkčností. Bude nutné přesvědčit jednu skupinu unixářů jak interně, tak u zákazníků a vývojářů, aby opustila svůj Unix a přešla k jinému. Může se ale stát, že než se obě skupiny dohodnou, přemigrují zákazníci přirozeně k Unixům jiných výrobců, případně že klan podporující Billa Gatese uvnitř "nového HP" bude natolik silný, že přesvědčí ostatní uvnitř firmy, aby nemigrovali z jednoho Unixu na druhý, že bude lepší přestěhovat vše do MS Windows.

Oblast serverů s procesory Intel by (díky tomu, že všichni výrobci stejně přecházejí na novou architekturu založenou na procesorech IA-64) neměla být případnou fúzí příliš ovlivněna. Ze stejných důvodů jako u PC se ale dá očekávat, že velikost prodejů "nového HP" nebude součtem prodejů stávajícího HP a Compaqu.

Služby
Poslední skupina "nového HP" bude pokrývat oblast služeb. V ní, poté co se podaří sjednotit systémy pro péči o zákazníka, servisní systémy a různé způsoby poskytování záruky a servisní podpory, což nemusí být vůbec jednoduchý proces, bude možné očekávat celou řadu synergických efektů.

Závěrem
Kdo se tedy bude radovat a kdo bude smutný v případě, že se daná fúze uskuteční? Dnes není jasné, zda spojení obou firem bude povoleno a v nedávné době jsme byli svědky toho, že antimonopolní úřady několikrát zakázaly spojení firem, která byla dopředu deklarována. Pokud by fúze nebyla povolena, byla by to rozhodně špatná zpráva jak pro HP, tak pro Compaq, které do přípravy musely vložit spoustu prostředků a úsilí. Ani v případě, když fúze bude povolena, nemusejí být ostatní firmy z oblasti IT příliš smutné. Microsoft a Intel se budou radovat, protože zde vznikne nový velký subjekt, který bude výhradně využívat architekturu Intel IA-64 a vzhledem k možným zmatkům s přechodem mezi různými Unixy může být mnohem více orientovaný na Microsoft. Výrobci tiskáren budou z této fúze asi smutní, protože "nové HP" si dále rozšíří své postavení a má šanci obsáhnout více jak 50 % trhu, a stát se tak dominantním hráčem na tomto poli, který bude určovat směr a další vývoj. Dell asi zatím neví, zda se má radovat, nebo ne. Jeden konkurent mu odpadne, ale druhý bude silnější. Konkurenční boj v oblasti PC zesílí, ale bude přehlednější, protože na hřišti bude méně hráčů. Pokud bude Dell šikovný a využije problémů a nejistot spojených s fúzí, mohl by dále posílit svůj podíl na trhu. IBM se asi může také usmívat, "nové HP" bude sice papírově v některých oblastech větší, ale kvůli těžkostem s organizačním zajištěním spojení obou firem se v konečném účtování IBM udrží na první příčce jako největší firma v oblasti IT. Sun Microsystems se může radovat, protože HP i Compaq nejspíše postupně vyklidí segment s operačním systémem Unix. Palm může nyní také tiše doufat, že zákazníci, kteří se rozhodují mezi Jordana a iPaq si pro jistotu koupí Palm Pilota. Dnes je těžké věštit, co bude zítra. Jen jedno jejisté, že svět IT bude jiný, než byl před ohlášením plánovaného spojení HP a Compaq, a bude záviset hlavně na HP a Compaqu, zda se jim podaří naplnit očekávané přínosy z navrhovaného spojení obou firem.

Pozn.: Tento článek navazuje na informace o fúzi firem HP a Compaq, které byly publikovány v minulém čísle časopisu IT System. Autor článku, Petr Mervart, pracuje ve společnosti Sun Microsystems, tedy v konkurenční firmě proti oběma společnostem, jejichž fúze je předmětem uvedeného článku. Redakce přesto považuje názor autora na dané téma za velice objektivní, vycházející z reálné situace na trhu a logických předpokladů.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.