facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 13. 11. 2006

Zvyšující se rizika nápojových a potravinářských firem

Lawson646.jpgStudii zkoumající a porovnávající pracovní postupy a procesy 200 předních dodavatelů potravin a nápojů (F&B) v Evropě, Asii, Austrálii a na Novém Zélandě, vypracovala pro Lawson společnost Enterprise Economics. Základním zjištěním bylo, že řada potravinářských a nápojových firem vzhledem k nedostatečnému řízení dodavatelského řetězce neoptimalizuje úroveň zákaznických služeb a příležitosti tvorby zisku. Výsledky naznačují, že mnoho F&B společností v rozsáhlé míře stále používá v oblasti prodeje, výroby a plánování nákupu tabulkové procesory a papírové záznamy. V důsledku toho se pak zbavuje přebývajících zásob v dodavatelském řetězci zaběhlým způsobem a musí vyprazdňovat sklady. To vede k nižším tržbám a celkově to ovlivňuje konečné výsledky maloobchodníků i výrobců nápojů a potravin.

V porovnání s Evropou, kde odhady prodejů a plány zaznamenává na papír pouze jedna společnost ze sta, je to v Asii podle této studie celá čtvrtina společností. Nejvíce společností, které používají software pro odhadování prodejů a plánování, se nachází v Evropě, kde jejich počet dosahuje 58 %. V Austrálii a na Novém Zélandě jejich počet dosahuje pouze 36 % a v Asii dokonce pouhých 13 %.
I v Evropě je ale co zlepšovat – 21 % zkoumaných evropských společností stále používá tabulkové kalkulátory pro plánování výroby a 30 % společností je používá pro prognózy prodejů. Lawson zastává názor, že přetrvávající používání těchto manuálních metod vede k rozsáhle publikovaným datovým chybám, zejména pak pokud jde o sezónní výkyvy v dodávce a poptávce. Manuální postupy zvyšují riziko špatných odhadů na základě nesprávných údajů a mohou nepříznivě ovlivnit spokojenost zákazníků. Nadměrná a/nebo nedostatečná výroba totiž může způsobit nedostatek určitého zboží a naopak nadbytečné zásoby jiného.
Výzkum provedla společnost Enterprise Economics jménem společnosti Lawson Software v období 4 měsíců na přelomu roku 2005/2006. V online průzkumu byly shromážděny odpovědi více než 200 respondentů na 16 základních dotazů a názory z různých odvětví F&B, jako např. masná výroba, pekárny, výroba cukrovinek, vína, nápojů, mlékárenská výroba, výroba mořských produktů či dochucovadel a řada jiných.

 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.