facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Zboží pod kontrolou při přepravě, skladování i prodeji díky IoT

iotorMít přehled o pohybu zásilek, o podmínkách přepravy i skladování. Šetřit na energiích. Efektivněji využít prostor, rychleji dohledat a vychystat zásilky ve skladu. Ochrana proti škůdcům, optimalizace využití a chytrá údržba (nejen manipulačních) zařízení ve skladech, sledování podmínek prodeje, počtu a chování nakupujících. To jsou příklady oblastí, kde mohou technologie na bázi IoT pomoci logistickým a obchodním společnostem.


Moderní nástroje fungující na principu internetu věcí (IoT) přináší nové možnosti a to, co bylo dříve složité nasadit, případně skoro nereálné díky nutnosti napájení či přenosu dat na větší vzdálenost, je nyní výrazně dostupnější. Osazení prostoru čidlem snímajícím teplotu, vlhkost, případně třeba i pohyb, je otázkou jednotek tisícikorun, někdy i stokorun, baterie dokážou zařízení na-pájet měsíce i roky bez potřeby zásahu. Nové tzv. LowPower IoT sítě, jako Sigfox, LoRaWan či NB-IoT, jsou pak vedle nižší energetické náročnosti efektivnější i cenově. Podívejme se blíže na pár příkladů využití IoT technologií v praxi dopravy, skladování a prodeje.

Typické scénáře využití IoT

  • Sledování zásilek a zboží na cestě
  • Zajištění správných skladovacích podmínek
  • Úspory energií – elektřina, voda, teplo, plyn
  • Chytrá prediktivní údržba
  • Sledování obsazenosti (sklady, prodejny, pracovní místa, parkoviště)
  • Vyhodnocování pohybu (techniky, lidí, zboží)
  • Efektivní odpadové hospodářství
  • Ochrana před škůdci
  • Automatizace procesů (chytrá tlačítka…)
  • Kvalitní vnitřní prostředí
  • Sledování a optimalizace úklidu

Přehled a sledování zásilek a zboží, online

Základní oblastí pro využití IoT při přepravě je sledování zásilek/zboží. Řada logistických společností má již řadu let dálkově sledované tahače či jiné dopravní prostředky. Často jsou integrované do palubních jednotek, navigací či vlastních logistických aplikací. Nicméně moderními bateriovými senzory je možné osadit i návěsy, kontejnery, či dokonce i menší přepravní boxy, přepravky, zálohované obaly. Tyto senzory pak mohou na dálku v pravidelných intervalech sdělovat svou polohu, podmínky jako teplotu či vlhkost, případně i nestandardní situace, jako jsou nárazy či pády (například v případě přepravy strojů je toto důležitý parametr pro záruku). Je tedy možné sledovat cestu zboží od výrobce až ke klientovi. A na případné problémy reagovat včas již během přepravy.

Teplotní monitoring nejen pro potraviny a léky

Zajištění teplotního řetězce je klíčové nejen u potravin a léků (kde je to vyžadováno i úřady a normami), ale i u dalších komodit, kde může nesprávné prostředí způsobit jejich poškození či znehodnocení. Sledování teploty při přepravě jsme se dotkli již v předchozím bodě, osazení prostoru skladu, případně chladicích místností, lednic či regálů dálkově ode-čítanými bateriovými senzory je ještě snazší. Následně máme k dispozici automaticky generovaný přehled skladovacích teplot, který můžeme použít jako report úřadům, či klientům. Přehled včetně aktuálních podmínek máme navíc k dispozici kdykoliv a kdekoliv, třeba z mobilního telefonu. Velkou výhodou je současně možnost okamžitě a automaticky reagovat v případě, že teplota překročí nastavený limit. Při správně provedené integraci na okolní systémy a procesy tím dokážete zabránit i velkým škodám na skladovaném zboží. A to může být i rozhodující výhodou oproti konkurenci.

Sklady a prodejny nemusí být „černé díry“ na energii

Skladovací prostory, prodejny a logistická centra jsou často velkými odběrateli především elektrické energie či plynu. Důvodů je řada, nicméně je jeden způsob, jak začít i v takových prostorách za energie šetřit. A tím je měření spotřeby. Jakmile víme, kolik, kde a kdy spotřebováváme, dokážeme lépe určit úsporná opatření. Ideálně pak v kombinaci s měřením dalších parametrů, jako jsou vnitřní a vnější teploty, počet lidí, zaplněnost prostoru atd. Na základě těchto dat se pak dá provést efektivní optimalizace. A nezapomínejme ani na ochranu před neoprávněným čerpáním či poruchami. Prasklá trubka pod podlahou nebo ve zdi, či ne-správně fungující „sahara“ mohou nerušeně od-čerpávat vodu, plyn či elektřinu bez povšimnutí řadu týdnů i měsíců. Stejně tak skrytě umístěný počítač, těžící kryptoměny, může doslova sát elektřinu a cizí finanční prostředky. Osazením elektroměrů externím dálkovým odečtem není v této době již nijak složitá záležitost, ale v kombinaci s chytrým vyhodnocovacím systémem umí ušetřit nemalé prostředky. A snížením spotřeby energií se navíc chováme odpovědně k našemu životnímu prostředí.

Chytrá prediktivní údržba (nejen) zařízení šetří peníze

Další oblastí, kde IoT výrazně pomáhá, je údržba. A to jak technologií spojených s budovou skladu či prodejny (jako vzduchotechnika, topení, chlazení…), tak strojů a zařízení pro dopravu a manipulaci (typicky nakladače, úklidové stroje…). Osazení těchto zařízení chytrými IoT senzory a centrálním sběrem dat o teplotě, vibracích, nárazech, pohybu to začíná. Pokračovat můžeme například analýzou zvuků, kdy jsou detekovány nestandardní pro-jevy (vrzání, pištění ložiska…). Všechna tato data pak centrální systém dokáže vyhodnocovat, a to i ve vzájemném kontextu (například vydávaný zvuk vs. teplota). Ve chvíli, kdy je indikován nestandardní stav, je pak automaticky vydán pokyn údržbě k zásahu (a to klidně s napojením na systém externí společnosti). Nestandardním stavem nemusí být porucha, ale již jen změna chování, která se pak může v poruchu proměnit. Touto detekcí a včasným zásahem šetříme čas a náklady. Jedná se o tzv. prediktivní údržbu. A dostupné IoT technologie, spolu s integrací na údržbové systémy, ji posouvají výrazně vpřed.

Sledování pohybu a využití prostoru zrychluje a prodává

Moderní oblastí, která úzce navazuje na IoT, je sledování využití prostoru a analýza pohybu. Můžeme sledovat pohyb zařízení a zboží (přepravky, nakladače) a na základě toho optimalizovat počet těchto zařízení či uspořádání prostoru pro jejich efektivnější pohyb. Také můžeme sledovat využití (přítomnosti zboží) v konkrétních regálech ať již skladu, nebo prodejny a díky tomu optimalizovat využití prostoru. Stejně tak ale můžeme analyzovat třeba i počet a pohyb osob – a to jak ve skladech a při manipulaci se zbožím, tak například nákupní chování zákazníků v obchodě. Na základě těchto informací pak můžeme optimalizovat uspořádání obchodu, umístění konkrétního zboží či další aspekty vedoucí ke zvýšení efektivity prodeje.

Přehled na jednom místě a umění správné reakce

Důležitým aspektem nasazování IoT technologií je umět je nejen správně, ale také efektivně využít. Zde hovoříme především o integraci. Až moc často se totiž nyní se-tkáváme s tím, že existují skvělá IoT řešení specializovaná na jednu konkrétní oblast.

Ale pro reálné využití je důležité umět tyto aplikace propojit, data a informace zobrazovat a analyzovat na jednom místě (z různých zdrojů i mimo IoT). A především umět automatizovaně reagovat, opět včetně napojení na okolní systémy. Takovéto řešení teprve přináší ten správný efekt.

Při výběru dodavatele IoT řešení se zaměřte na zkušenost s různými typy senzorů i přenosových sítí. Nezapomínejte na integraci – tedy různé zdroje dat a různé návazné procesy.

Řada možností, přitom rychlé a snadné nasazení

Technologie na bázi internetu věcí (IoT) přináší řadu nových možností. V tomto článku uvedené příklady jsou jen částí z toho, co je možné. Z dalších jen telegraficky jmenujme například napojení automatických vah na zboží, chytré pasti na hlodavce, které samy upozorní na záchyt, či Pick to Light systémy. A další se průběžně objevují.

Velkou výhodou těchto technologií je jejich relativně malá náročnost. A to nejen provozní, ale i implementační. Je tedy možné spustit nové řešení, třeba některé z výše uvedených, rychle a i finančně efektivně. Jen na závěr jedno doporučení. IoT oblast je široká a skýtá hodně možností, zorientovat se a vybrat vhodné komponenty nebývá proto napoprvé jednoduché. Pokud se rozhodnete s IoT začít, svěřte se do rukou odborníkům, kteří mají zkušenosti napříč různými výrobci senzorů, přenosových sítí a scénářů použití. Vyberou pro vás to nejvýhodnější a nasadí řešení, které bude vyhovovat vašim potřebám nyní i v budoucnu.

Dalibor Lukeš Dalibor Lukeš
Autor článku řídí společnost iotor, a. s., která navrhuje a vyvíjí IoT řešení pro použití v různých podnikových oblastech, včetně logistiky, obchodu, facility managementu či průmyslu. Dříve působil ve společnostech Siemens, Microsoft či Software-O-NE, ve kterých se vždy zaměřoval na oblast digitální transformace včetně IoT řešení, a to jak z pohledu produktového, tak projektového.