facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 6. 9. 2019

Zajímavá aplikace blockchainu – obchodování s exkluzivním vínem

archivní vínoSpolečnosti EY a WiV Technology oznámily, že společně vyvíjejí platformu založenou na blockchainu a souvisejících technologiích, která bude sloužit k obchodování s exkluzivním vínem. Využití blockchainu bude zárukou transparentnosti obchodů i označení původu vín, k jejichž bezpečnému uložení slouží vyhrazený celní sklad. Nové řešení tak eliminuje obavy z padělání a záměny vín a očekává se, že investoři budou na blockchainu obchodovat a uskutečňovat prodejní i převodní transakce.



Řešení WiV je navrženo tak, aby eliminovalo jednu z největších překážek obchodování s vínem, tedy obavy z padělání a jejich záměny. Přímo od výrobců putují zásilky do zabezpečeného celního skladu, přičemž celou jejich cestu je možné zpětně vysledovat. Následně jsou na tato podkladová aktiva navázány jedinečné tokeny a hodnota uskladněného vína je tak převedena na blockchain. Zájemci o investiční obchody s lahvemi a bednami vína se tak mohou spolehnout, že údaje o místě původu, kvalitě i hodnotě nabízeného zboží jsou pravé, jelikož celosvětově uchovávané záznamy decentralizované databáze blockchainu jsou chráněny proti neoprávněným zásahům.

Poté, co je víno bezpečně uloženo v celním skladu a v plném rozsahu navázáno na digitální tokeny, lze navíc jejich prostřednictvím poskytovat celou řadu finančních služeb. Očekává se, že investoři budou na základě podkladových vinařských aktiv na blockchainu obchodovat, uskutečňovat prodejní i převodní transakce, a dokonce usilovat o financování s využitím blockchainových tokenů jako podkladových aktiv, to vše za zlomek nákladů a času, který by k tomu potřebovali dříve.

„Exkluzivní víno je plně obchodovatelným aktivem. Z tohoto důvodu je fundamentální zajistit ochranu jeho provenience, jelikož toto označení je de facto jediným způsobem, jak prokázat skutečnou hodnotu vína bez toho, aniž by bylo nutné jej otvírat. V současné době se mnoho obchodů s vínem často téměř zastaví, jelikož související doklady je potřeba ručně ověřovat ve všech fázích procesu, což enormně snižuje potenciální velikost daného trhu. Naším cílem je rozšířit ekosystém tak, aby bylo s kvalitním vínem možné obchodovat stejně rychle, snadno a bezpečně, jako je tomu u online prodeje knih. Chceme víno transformovat na takové aktivum, do kterého budou lidé investovat s důvěrou,“ dodává Tommy Nordam Jensen, Výkonný ředitel a zakladatel WiV Technology.

Ethereum

Uvedené blockchainové řešení spoléhá na jedinečné tokeny vinařských aktiv WiV pro produkty a služby vycházející ze specifikací standardu ERC-721 sítě Ethereum. Prostřednictvím tzv. smart kontraktů je monitorováno vlastnictví tokenu, zeměpisný původ vína i historie všech transakcí, přičemž daný kontrakt je k dispozici formou hotového standardu každému, kdo má o jeho využití zájem. Jednotlivým balením vína je přiřazen token s jedinečným identifikátorem a související údaje jsou uloženy v podobě podrobných metadat.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.