facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 27. 6. 2022 - Zdeněk Gric

Y Soft Ventures investuje do Dronetag, poskytne výrobu i logistiku

Y Soft Ventures, venture kapitálová platforma spadající pod Y Soft Corporation, oznamuje investici v hodnotě 15 milionů korun do start-upu Dronetag, který se zabývá bezpečnou koordinací dronů pro komerční využití. Součástí transakce, která má akcelerovat další rozvoj Dronetag, je i poskytnutí výrobních kapacit, optimalizace výrobního procesu a podpora při vstupu na nové trhy.



Trh s drony roste, komerční účely předběhnou vojenskou produkci

Na trhu ve Spojených státech je nyní registrováno 315 437 profesionálních dronů. V Evropské unii je v součtu rekreačních a profesionálních strojů registrováno na 5 milionu dronů. V unijních státech v oboru komerčního využití dronů nyní podniká zhruba 50 tisíc firem, které drony používají ke komerčním účelům. Studie hovoří o tom, že ještě do roku 2024 bude vést využití dronů pro armádní účely, ale následně je předběhne komerční enterprise segment služeb s létáním drony.

Český startup Dronetag vytváří hardware i software a zajišťuje viditelnost dronů všem účastníkům letového provozu a předchází tak možným nehodám. Jejich první produkt, představený na podzim minulého roku, už nyní koordinuje lety ve 20 zemích na 4 kontinentech.

„Ambicí Dronetag je z dronů udělat plnohodnotné účastníky letového provozu a konečně plně využít jejich potenciál. Budoucností dronů je přeprava důležitých zásilek nebo industriální inspekce či osobní přeprava lidí. To vše při respektování jednotných nařízení po celém světě – už nyní platných v EU a USA a plánovaných na dalších trzích,“ popisuje plány firmy Lukáš Brchl, zakladatel a CEO Dronetag.

Výroba a mentoring v Brně

Prvním představeným produktem firmy je Dronetag Mini, což je nejlehčí, nejmenší a nejdostupnější zařízení na světovém trhu, které se připevňuje přímo na tělo dronu a v průběhu letu vysílá informace jak do okolí, tak do softwarové platformy dostupné autoritám letového provozu. Firma těchto krabiček za pět měsíců prodala přes 200. Jejich tým má už nyní objednávky také na své nové řešení (takzvané OEM), které výrobci zabudují přímo do svých dronů.

„Vymyslet, vyvinout a realizovat prototyp produktu je pro začínající firmu ještě v jejích možnostech, ale ta profesionalizace a přechod na sériovou výrobu zařízení pro trh se splněním všech regulací a legislativních požadavků, to je přesně zlomový moment, který může mnohé start-upy zbrzdit. Proto jsme rádi právě za spolupráci se společností Y Soft, jejíž přístup k firmám, které zainvestuje, je komplexní a nápomocný,“ řekl Lukáš Brchl k přechodu Dronetag na výrobní linky Y Softu v Brně a dodal, že Y Soft jako jedna z mála společností dokáže pokrýt sériovou výrobu Dronetag pro celosvětový trh. Od nákupu součástek, naskladnění, zajištění kvalitní nezávadové produkce a škálování celého procesu výroby.

„Ke spolupráci s Dronetag nás přesvědčila nejen technická kvalita produktu, ale hlavně silná vize Lukáše Brchla, jakou roli má Dronetag hrát v rámci urban mobility ekosystému, spojená s businessovým tahem na branku. Kombinovat ve svých produktech chytře vymyšlený hardware a inteligentní software přináší obrovské výzvy nejen pro začínající firmy - ať už jde o vývoj a prototypování, výrobu a logistiku nebo i celkové nastavení strategie a business modelu, a tým Dronetagu v tomto již odvedl ohromný kus práce,“ vysvětluje Lukáš Konečný, Junior Partner Y Soft Ventures, podle kterého Dronetag představuje přesně ten typ firmy, kterému spolupráce s Y Soft Ventures může přinést tu největší hodnotu - nejen samotnou investici, ale i o možnost čerpat know-how a využívat výrobní kapacity Y Softu, kdykoli to je potřeba.

Expanze do USA a Asie, plán rozvoje

Světová krize výrobních a logistických řetězců celkově nenapomáhá firmám v oblasti plánování expanzivních strategií. I zde pomohou zkušenosti a know how Y Softu v dalším plánovaném růstu firmy. „Když už projdeme celým procesem výroby, není v dnešní době jednoduché dostat náš produkt na světové trhy. Náš produkt je uplatnitelný na všech kontinentech, kam nás obrovsky pomůže posunout schopnost Y Softu dostat řešení logisticky do cíle za využití stávající distribuční sítě Y Soft,“ dodává Lukáš Brchl.