facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 16. 4. 2009

Velká škálovatelná úložiště pro datacentra

Společnost EMC představila své nové pojetí špičkových datových úložišť, které je realizováno v inovativní architektuře navržené speciálně pro podporu virtuálních datacenter. EMC také oznamuje první systém úložiště, který je na této architektuře založen a má se stát základem virtuální výpočetní infrastruktury.
Nová architektura EMC Virtual Matrix Architecture integruje osvědčené součásti s vlastnostmi zařízení EMC Symmetrix a poskytuje tak značnou škálovatelnost. Umožňuje vyrobit systémy, které lze masivně škálovat až na kapacitu statisíců terabajtů a propustnost v řádu desítek milionů IOPS (vstupně-výstupních operací za sekundu), a které podporují statisíce virtuálních počítačů (na platformě VMware i jiných) v jediné federované infrastruktuře úložiště.


Tato architektura kombinuje výkon a efektivitu vertikálně škálovatelné architektury s úspornou flexibilitou architektury horizontálně škálovatelné. Byla navržena a od základu vystavěna tak, aby překračovala fyzické hranice úložišť v datacentrech, zahrnuje automatizaci zjednodušující správu úložiště, umožňuje škálování prostředků na vyžádání, a na terabajt uložených dat spotřebovává méně energie než tradiční špičkové systémy úložišť. Prvním systémem úložiště založeným na této architektuře je systém EMC Symmetrix V-Max, který je již v nabídce. Jedná se o největší diskové pole EMC, které je vybaveno vícejádrovými procesory, jež pomáhají snížit spotřebu a zvýšit poměr počet operací/cena.
V kombinaci s poslední generací diskových jednotek Enterprise Flash Drives, Fibre Channel a SATA splňuje Symmetrix V-Max široké spektrum nároků na ukládání dat s vysokým výkonem a vysokou kapacitou v jediném systému, přičemž je zachována jeho nákladová efektivita.
Nový systém je vystavěn okolo vysoce dostupného jádra Symmetrix V-Max Engine, které lze používat jako flexibilní stavební prvek a obsahuje několik redundantních čtyřjádrových procesorů Intel Xeon, až 128 GB paměti a připojení pro maximálně 16 hostitelských a 16 diskových kanálů. Architektura Virtual Matrix zajišťuje propojení a vzájemné sdílení prostředků mezi jádry Symmetrix V-Max Engine. Díky tomu lze systém Symmetrix V-Max škálovat až na 1024 GB globální paměti a vybavit dvojnásobným počtem připojení front-end i back-end, než systémy Symmetrix DMX-4. Schopnost propojení a sdílení prostředků umožňuje snadné a lineární horizontální škálování a patří k hlavním požadavkům zákazníků, kteří chtějí dynamicky přidávat a přesouvat virtuální počítače a aplikace.
Symmetrix V-Max nabízí v porovnání se systémy Symmetrix DMX-4 více než trojnásobný výkon, dvojnásobné možnosti konektivity a trojnásobnou využitelnou kapacitu, a přitom v poměru na terabajt a na vstupně/výstupní operaci spotřebuje mnohem méně energie.

Nové automatické nástroje pro správu
Integrace s různými funkcemi technologie VMware umožňuje zprovozňování serverových i úložných prostředků na vyžádání a nabízí centralizovanou správu, kontrolu a generování sestav. EMC ControlCenter navíc podporuje systémy úložišť Symmetrix V-Max i technologii VMware.
Ve vícevrstvých úložných prostředích umožňují systémy Symmetrix V-Max bez přerušení provozu přesunout data na jinou vrstvu úložiště nebo jiné pole s ochranou RAID, včetně vysoce výkonných jednotek Enterprise Flash Drives, diskových jednotek Fibre Channel i vysokokapacitních diskových jednotek SATA. Architektura Virtual Matrix dovoluje přesunout množství dat za krátkou dobu a s malým dopadem na celkový výkon, zároveň zajišťuje bezvýpadkový chod místních i vzdálených aplikací, které jsou spuštěny v moderních datacentrech s dlouhodobým nepřetržitým provozem.
Společnost EMC také ohlásila technologii FAST (Fully Automated Storage Tiering) přinášející inovace v oblasti automatizace. FAST může automatizovat přesuny dat mezi různými vrstvami úložiště na základě firemních zásad, prediktivních modelů a vývoje přístupu k datům v reálném čase. Tato nová technologie bude v systémech Symmetrix V-Max k dispozici do konce roku 2009.


 
  

- PR -

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

2. část: Modelová řada LB


V minulém vydání jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku kolaborativních displejů značky Sharp, vysvětlili jsme hlavní rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami a blíže jsme popsali nejvyšší řadu LA. Dnes vám představíme střední řadu označenou zkratkou LB (B jako Business).