facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Hardware - 3. 8. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Ultratenký Wi-Fi 6 router si můžete přilepit na zeď

TP-Link Archer Air R5Společnost TP-Link představila nový dvoupásmový Wi-Fi 6 router s velmi zajímavým designem. Router Archer Air R5 je totiž osazen důmyslně ukrytými chytrými anténami a vyznačuje se ultratenkým provedením, které umožňuje jednoduchou a nenápadnou instalaci třeba na zeď, kam jej lze přilepit přiloženou kvalitní 3M páskou nebo pomocí plastového držáku. Přístroj přitom zajistí stabilní signál i v dvoupodlažních domech.



Díky technologii Wi-Fi 6 a rychlostem 2402 Mb/s v pásmu 5 GHz resp. 574 Mb/s v pásmu 2,4 GHz umožňuje Archer Air R5 bezproblémové používání internetu i při vysoké zátěži. Na první pohled ale zaujme především svými kompaktními rozměry. Přístroj vyznačující se čistě bílým pouzdrem a minimalistickými liniemi se zaoblenými rohy je dokonce užší (10,8 mm) než standardní elektrická zásuvka a skvěle zapadá do moderních interiérů. Na přední straně routeru je umístěno pouze WPS tlačítko s LED indikátorem a na spodní straně pak napájecí port USB-C.

Chytré integrované antény pro celoplošné pokrytí používají inteli­gent­ní algoritmy k automatickému detekování běžných i mobilních zařízení s internetem. Přístroj tak automaticky přepíná na optimální Wi-Fi pásmo tak, aby byl zajištěn stabilní a kvalitní signál po celém požadovaném prostoru, včetně dvoupodlažních domů. Současně díky technologii Beamforming detekuje zařízení v pohybu a soustředí sílu signálu jejich směrem, a to i do hůře dosažitelných míst.

Archer Air R5 je kompatibilní se standardem EasyMesh, a tak jej lze v případě potřeby přidat do mesh sítě, což je propojení několika síťových prvků v celek, který vytváří jednu velkou Wi-Fi síť s jedním názvem a heslem. Takové řešení se hodí ve větších prostorech nebo třeba tam, kde je třeba dostat kvalitní signál i na zahradu.

Archer Air R5 podporuje také VPN služby, a tak je možné umožnit zařízením přistupovat ke vzdáleným VPN serverům bez nutnosti instalace dalšího softwaru.Samozřejmostí je také snadná a intuitivní instalace a správa pomocí aplikace Tether, která je volně dostupná pro Android a iOS nebo pomocí webového rozhraní. Nastavení tak zvládnou i laici během několika jednoduchých kroků.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.