facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 23. 6. 2021 - Zdeněk Gric

Tuzemské výdaje na informační a komunikační technologie letos vzrostou

České organizace obnovují své aktivity v oblasti digitální transformace a znovu investují do IT projektů, které pozastavily anebo odložily v době akutní pandemie onemocnění COVID-19. Analytici společnosti IDC v této souvislosti očekávají, že výdaje na informační a komunikační technologie v tuzemsku meziročně vzrostou o 3,7 %.



Výdaje na informační a komunikační technologie vloni v České republice meziročně vzrostly o 2,7 procenta. Obrat tuzemského technologického trhu se podle čerstvých dat informační služby IDC Worldwide Black Book: Live Edition v roce 2020 těsně přiblížil hodnotě 10,5 miliardy dolarů.

Pandemické dění minulého a letošního roku donutilo české organizace, aby se soustředily předně na oblast spolupráce a podpory vzdáleného výkonu práce. Ze stejné příčiny se také paralelně významně navýšila poptávka po veřejných cloudových službách nebo koncových zařízeních. V konkrétním případě infrastruktury jako služby analytici zaznamenali masivní 30procentní meziroční nárůst. Odbyt koncových zařízení se vloni zvýšil o desetinu.

Tuzemský hrubý domácí produkt podle predikcí společnosti The Economist Intelligence Unit by letos měl vzrůst o 3,8 procenta. Analytici IDC očekávají analogické zvyšování poptávky hned v několika segmentech českého trhu informačních a komunikačních technologií. Růstový trend se projeví zejména v dodávkách softwaru a služeb. Podnikoví zákazníci se mimo jiné zaměří na posílení kybernetické bezpečnosti anebo na modernizaci aplikací pro marketing, reklamu a řízení lidských zdrojů.

Růstové a zpomalující segmenty

Analytici společnosti IDC mimo jiné očekávají, že český trh mobilních telefonů letos zažije silný 11procentní nárůst odbytu. Do jisté míry vykompenzuje loňský pokles prodejů, za nímž stálo zejména narušení dodavatelského řetězce. Také tiskové periferie zaznamenají nezanedbatelný nárůst odbytu, který do jisté míry souvisí s podporou modelů vzdálené anebo hybridní práce. Dodávky tiskáren a multifunkčních zařízení letos navýší svůj objem o 6 procent.

Tempo růstu výdajů na veřejnou infrastrukturu jako službu letos meziročně mírně, či spíše kosmeticky zpomalí na 27,3 procenta. Tržby z prodeje koncových zařízení už své loňské úspěchy nezopakují. Podle očekávání analytiků IDC poklesnou o 2,7 procenta. Na výsledku se významnou měrou podílí snížení odbytu v saturovaném segmentu tabletů.

České výdaje na informační a komunikační technologie (meziroční změna v %)

Zdroj: IDC Black Book Live Edition, květen 2021

Postpandemické oživení

Aktuální dění na evropském trhu informačních a komunikačních technologií ilustrují také výsledky průzkumu IDC European Industry Acceleration Survey. Vyplývá z nich, že více než 40 procent evropských společností již zahájilo obnovu nebo brzy začne se zotavováním aktivit, které byly negativně ovlivněny dopady a důsledky pandemické krize.

„Vzdělávání v oblasti informačních technologií, zvyšování atraktivity pro nové talenty a poskytování vyhovujících pracovních podmínek dnes tvoří klíčové složky podnikové kultury,“ říká Ivana Šlahařová, manažerka zákaznických výzkumů a analýz ve společnosti IDC, a dodává: „Lidský faktor a jeho technologické obohacení představují nezbytné předpoklady pro budování digitální odolnosti v době rychle se měnících podmínek.“