facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 22. 6. 2021 - Zdeněk Gric

Trvalý home office zůstane zbožným přáním

Práce z domu se stala fenoménem, který během uplynulých měsíců ovládl české kanceláře a jehož význam bude nadále stoupat. Nebo ne? Z aktuálního průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Canon, vyplývá, že pouze deset % českých firem nechalo i za nejpřísnějšího lockdownu většinu svých zaměstnanců na home office a pouhé jedno procento z nich zareagovalo na první vlnu vládních opatření opravdu razantně – kompletním přesunem na home office. Celé tři čtvrtiny z oslovených podniků dále uvedly, že ani po opadnutí pandemie neuvažují o trvalé možnosti práce z domova a tlačí na co nejrychlejší návrat do kanceláří.



Téměř 53 % podniků pracovalo klasicky z kanceláře, ale svým zaměstnancům umožnily individuální home office ve zvýšené míře. Střídavý režim v kanceláři/doma mezi jednotlivými týmy aplikovalo 17 % firem a bez jakékoliv změny pracovalo z kanceláří celých 20 % z oslovených firem!

Budoucnost práce z domova

Pandemie a související omezení se ale nyní pomalu stávají minulostí a vyvstává otázka, jak se k této situaci postaví zaměstnavatelé. Z výzkumu Canonu vyplývá, že každá druhá česká firma najíždí na obvyklý režim, který panoval před pandemií: práce fyzicky z kanceláře s možností občasného home office.

Třetina z oslovených zavelela k návratu všech zaměstnanců do kanceláří okamžitě, jak jen to bylo možné. Jen 15 % podniků má v plánu častější využívání práce z domu než před pandemií a pouhá dvě procenta přijala „nový normál“ natolik, že v posledních měsících zredukovala své kancelářské prostory.

„Závěry výzkumy nás velmi překvapily. Ukázalo se, že většina českých firem nebyla i přes nepříznivou situaci ochotná radikálně měnit své pracovní procesy a raději si nechávala zaměstnance ‚na dohled‘. Je možné, že v tom svou roli sehrálo i určité zpátečnictví a obavy z nižší produktivity lidí na home office,“ komentuje Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.


 
  

- PR -

Jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech

IT Systems 4/2024Dominantní částí aktuálního vydání IT Systems je příloha věnovaná kybernetické bezpečnosti, ale najdete v něm také řadu jiných témat. Věnujeme se především trendům v digitalizaci výroby, ale i problematice ESG reportingu a využití virtuální a rozšířené reality v průmyslu. Ukážeme vám také, jak zkrotit chaos ve firemních dokumentech.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.