facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 7. 10. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Technologie internetu věcí pomohou kontrolovat kvalitu vzduchu v pražských školách

Pražská městská společnost Operátor ICT a technologická společnost Sigfox spustily projekt Zdravá třída. Jeho cílem je zlepšení kvality ovzduší ve školách. V jeho první fázi byl do každé třídy gymnázia Na Vítězné pláni instalován inteligentní senzor, který hlídá hladinu CO2 a s předstihem rozpozná moment, kdy v učebně dochází k překročení hraničních limitů a je třeba ji vyvětrat. Chytré zařízení chrání nejen zdraví studentů, ale zároveň umožňuje škole snižovat spotřebu energie. Po otestování provozu v nuselském gymnáziu zváží město rozšířit technologii do všech škol v Praze.



Vysoká koncentrace CO2 uvnitř místnosti vede k únavě, ztrátě soustředění, bolesti hlavy nebo k nevolnosti. Ve školních třídách a učebnách k této situaci dochází velmi často, protože je zde na malé ploše koncentrováno velké množství osob. Měření ukázala, že v průběhu jedné vyučovací hodiny může množství CO2 vstoupat až o násobky bezpečných hodnot. „Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) z letošního dubna prokázala, že takto vysoké hodnoty výrazně zvyšují riziko šíření Covid-19 a dalších virů. Také předtím dokáže naše technologie studenty i učitele ochránit,“ vysvětluje Jan Soukal, generální ředitel Sigfox Česká republika.

Chytrý IoT senzor od Sigfoxu dá vědět, kdy přesně je nutné místnost vyvětrat. Zařízení průběžně monitoruje teplotu a relativní vlhkost v místnosti a pomocí algoritmu vypočítá index kvality vnitřního ovzduší. Funguje na principu semaforu. Zelená barva značí bezpečné hodnoty CO2, oranžová upozorňuje na hraniční hodnoty a červená hlásí nežádoucí koncentraci plynu a nutnost vyvětrání.

Všechna data, která chytrá čidla posbírají, jsou následně přenášena do cloudové platformy a na monitoru počítače nebo telefonu uživatele zobrazena prostřednictvím aplikace ve formě přehledných grafů a tabulek. Škola tak může sledovat vývoj kvality vzduchu v čase a přizpůsobovat jí svá provozní opatření. Zároveň dostává do ruky nástroj pro dosažení energetických úspor, když v zimních měsících nemusí větrat zbytečně, pokud je kvalita vzduchu v pořádku.

Gymnázium Na Vítězné pláni sídlí ve čtyřpodlažní budově s celkovou kapacitou 730 žáků. Průměrný počet žáků na třídu je přibližně 30 žáků. Chytrá čidla jsou instalována nejen ve všech klasických třídách, ale také v laboratořích, odborných učebnách nebo tělocvičně. „Cílem projektu je otestovat technologii, která skvěle zapadá do našeho konceptu chytré Prahy, v ostrém provozu gymnázia a po vyhodnocení zvážit plošné nasazení do dalších školských budov v metropoli,“ vysvětluje Michal Fišer, předseda představenstva Operátora ICT.

CO2 senzor

Díky zvolenému řešení na bázi technologie internetu věcí bylo možno použít úsporná bezdrátová čidla, což zvyšuje variabilitu toho, kam všude lze čidla umístit. Rychlejší je také instalace, která je u čidel Sigfoxu velice jednoduchá. Klíčovou výhodou zvoleného řešení je také výkonná platforma pro sběr a následné zpracování (analýzu) získaných dat.

CO2 senzor


 
  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.

  

- PR -

Signys Logistics: Řízení skladů přes mobilní aplikaci efektivně a online!

Moderní logistika vyžaduje efektivní a spolehlivé řešení pro řízení skladů a sledování zásob. S aplikací Signys Logistics a modu­lem řízených skladů WMS Signys máte na dosah ruky nástroje, které vám umožní zvýšit efektivitu vašich logistických operací a dosáhnout tak co nejvíce optimálního využití zdrojů.