facebook LinkedIN LinkedIN - follow

Společnost Bidvest řídí výrobu a distribuci pomocí Dynamics AX 2012

Řízení výrobní a distribuční firmy a kustomizace ERP systému jako prostředek získání konkurenční výhody. To byly hlavní témata setkání, které minulý týden uspořádala společnost Infinity v provozu firmy Bidvest (bývalé Nowaco). Ta momentálně „běží“ na Microsoft Dynamics AX 2012 s řadou vlastních úprav, na kterých obě firmy spolupracují.

Bidvest je s obratem přes 8,5 miliard korun největším tuzemským výrobcem mražených potravin, které dodává především do školních jídelen a restaurací. Vedle výroby disponuje také distribuční divizí s řadou skladů, které jsou schopny zákazníkům rozeslat až osm tisíc dodávek denně.

„Na Dynamics AX jsme přešli v roce 2005, kdy začala platit nová evropská legislativa týkající se zpětné dosledovatelnosti původu výrobků. Už předtím jsme se vydali cestou poměrně rozsáhlého přizpůsobování informačního systému našim procesům, abychom pokryli všechna specifika výrobní firmy, která se ale zároveň věnuje také distribuci. Potřebu vlastního a partnerského vývoje jsme proto zohlednili při výběru nového ERP,“ uvedl Roman Žičař, CIO Bidvestu.

Sklady Bidvestu tak například řídí systém Inventa, který je doprogramovanou součástí AX. „WMS modul Axapty byl původně napsán pro retail. To nám bohužel nevyhovovalo. Náš sklad například není řízen klasickým způsobem, kdy skladník načítá ‚buňky‘, ale pomocí systému pater a sloupců. Také mrazírenský provoz má své požadavky na ergonomii ovládání systému. U řady procesů nám systém nutil jejich elektronizaci, což ale bylo z našeho pohledu neefektivní. Potřebovali jsme zachovat i nějaké lidsko-papírové postupy,“ jmenoval důvody vlastního vývoje Žičář. Podle něj byla pro volbu nového ERP klíčová právě jeho flexibilita.

Bidvest se mj. zabývá zpracováním zvěře, kterou distribuuje pod značkou Petron


AX běží v Bidvestu již několik let a společnost tak má možnost bilancovat. Pro tehdejší Nowaco byl největší oporou v době propadu trhu. Díky systému byla společnost schopna reagovat na výkyvy ve výrobě i při řízení stavu zásob. To je přitom v potravinářství komplikované, neboť některé kontrakty jsou sjednávány až na rok dopředu a zásoby mají navíc omezenou dobu trvanlivosti.

Novinářská exkurze do výrobního provozu


„Investice do vlastního vývoje se nám určitě vyplatila. Procesy řídíme na základě vlastního know how, neohýbáme je jen proto, abychom se přizpůsobili informačnímu systému. To je naše konkurenční výhoda,“ vysvětlil Žičař. Společně s Infinity spolupracoval Bidvest také na systému ohodnocení zásob metodou FIFO. „Zní to jako standardní věc, ale pokud to máte dovést k dokonalosti ve firmě, která má zároveň výrobní provoz a řadu distribučních skladů, je to poměrně komplikované,“ uzavřel Žičář.

Terminály musí být schopny pracovat i v mrazu

Potravinový B2B e-shop

Vedle Inventy nebo business intelligence aplikace je nad Dynamics AX v Bidvestu postaven také B2B e-shop, jehož rozšířenou verzi společnost spouští v těchto dnech. Také ten by měl pro Bidvest představovat výhodu oproti tržním konkurentům. Kromě funkcí e-shopu, informací o surovinách a kalorických hodnotách nabízí zákazníkům také kalkulace nákladů na jednotlivá jídla. „Je pravda, že se v tomto segmentu zákazníci teprve učí objednávat zboží přes internet. Potenciál je ale s tím, jak se v gastronomických provozech vyměňují generace, velký,“ uvedl ředitel divize Podnikových aplikací v Infinity Petr Macák.

Podle údajů Bidvestu e-shop momentálně využívá asi třetina jeho zákazníků, tedy kolem 10 tisíc lidí. „Tento systém, vyvíjený přímo na míru, mimo jiné výrazně zjednodušuje objednání zboží v jednotlivých skladech, depech či výrobních závodech, přičemž automaticky zajistí vyskladnění a objednávku dopravy i kompletní fakturaci. Šetří tak personální náklady a dokáže sledovat i expirace u všech cca 4000 položek v sortimentu,“ uved Macák.

text a foto: Lukáš Dolníček

 
  

- PR -

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

2. část: Modelová řada LB


V minulém vydání jsme pro vás zmapovali aktuální nabídku kolaborativních displejů značky Sharp, vysvětlili jsme hlavní rozdíly mezi jednotlivými modelovými řadami a blíže jsme popsali nejvyšší řadu LA. Dnes vám představíme střední řadu označenou zkratkou LB (B jako Business).