facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Komunikace a sítě - 5. 12. 2018

Sophos rozšířil svůj firewall XG o ochranu před laterárními body

Společnost Sophos oznámila, že součástí jejího firewallu nové generace Sophos XG je nově i ochrana proti tzv. laterálním pohybům napříč infrastrukturou. Nová funkcionalita má za cíl bránit cíleným, ručně řízeným kybernetickým útokům a exploitům před dalším průnikem do podnikové informační architektury.



Zpráva SophosLabs Threat Report pro rok 2019 předpovídá nárůst cíleného ransomware. S ohledem na efektivitu ransomwarové kampaně SamSam, která dle odhadů vydělala útočníkům v přepočtu více než 148 milionů korun, není žádným překvapením, že se kybernetičtí zločinci o tuto metodu intenzivně zajímají. Útočníci se v těchto případech zaměřují na špatně zabezpečené vstupní body a používají metody s cílem prolomit hrubou silou ochranu heslem pro přístup ke vzdálené ploše. Jakmile se jim to podaří a jsou „uvnitř“, pracují krok za krokem na získání administrátorských přístupů, ovlivnění interního řízení, deaktivaci záložních zdrojů a postupném provádění mnoha dalších aktivit. V době, kdy si většina manažerů vůbec něčeho všimne, je zpravidla dílo zkázy dokonáno.

Kybernetické útoky zaměřené na krádeže a výdělek, jako jsou například BitPaymer, Dharma a Ryuk, používají pro neautomatizované doručení ransomware obdobné postupy. Tyto útoky se přitom velmi liší od těch, za nimiž stojí nástroje pro ransomware prodávané na temném webu jako služba RaaS (Ransomware-as-a-Service). Společnost Sophos předpokládá, že ručně řízené útoky budou v roce 2019 pokračovat.

Firewall Sophos XG automaticky spolupracuje s produkty značky Sophos pro ochranu koncových bodů, a to včetně řešení Intercept X Advanced s novou technologií pro detekci a reakci na útoky na koncové body (Endpoint Detection and Response, EDR). Cílem je nabídnout novou vrstvu kybernetické bezpečnosti, přičemž firewall k tomu využívá mechanismu Security Heartbeat, který je součástí technologie synchronizované ochrany značky Sophos. Zákazníci tak mají k dispozici inteligentní řešení, které může proaktivně předpovídat a eliminovat hrozby i detekovat a pomocí automatického izolování napadených strojů bránit dalšímu šíření infekce a v neposlední řadě případnou infekci odstranit. Technologie Security Heartbeat umožňuje automaticky izolovat vysoce rizikové koncové body od ostatních ve stejné doméně nebo podsíti.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.