facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 23. 6. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Software od Eyedea Recognition rozpozná nebezpečí uvnitř kabiny auta

Česká společnost Eyedea Recognition, ve které má podíl i ČVUT, vyvinula software, který umí rozpoznat nebezpečí uvnitř kabiny auta, jaké představuje řidič manipulující s telefonem nebo nepřipoutaná osoba. Kromě detekce faktorů, jako je užívání telefonu nebo nezapnutý pás, umí program počítat také obsazenost auta na předních sedadlech, což může pomoci při analýze dopravy.



Vývoj softwaru, který umí detekovat telefon u ucha řidiče nebo nezapnutý pás, zabral společnosti Eyedea více než rok a jeho použití již nyní testují jeho zahraniční partneři. Očekávají od něj zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Software instalovaný do klasických silničních kamer je schopen označit zmíněné detaily a upozornit na fotografie aut, kde některá z vlastností vybočuje. Nasazení na kamery užívané na českém území je však otázkou, protože český právní systém použití fotografie k prokázání přestupku jako je držení telefonu za volantem, zatím bere jen jako podpůrný důkaz.

Obr. 1: Kromě detekce faktorů jako je užívání telefonu nebo nezapnutý pás, umí program počítat také obsazenost auta na předních sedadlech. Tato vlastnost může pomoci při rešerších v dopravě.
Obr. 1: Kromě detekce faktorů jako je užívání telefonu nebo nezapnutý pás, umí program počítat také obsazenost auta na předních sedadlech. Tato vlastnost může pomoci při rešerších v dopravě.

Software je trénován pro české i zahraniční prostředí a zohledňuje rozdíly jako je umístění sedadla řidiče. „Bezpečností na silnicích a dopravními softwary se zabýváme dlouhodobě, takže když přišel požadavek od našich klientů na software, který bude detekovat bezpečnost v kabině auta, byla to pro nás další zajímavá výzva,“ říká o novém řešení, které se oficiálně jmenuje Vehicle Cabin Visual Inspection, ředitel společnosti Martin Urban.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

Automatizace ve výrobě potravin není výsadou jen velkých firem. Jak na to krok za krokem s ERP systémem?

Stejně jako většina podniků, čelí i potravinářská výroba v dnešní době řadě výzev: nedostatku kvalitních zaměstnanců, vyso­kým cenám energií i zdražování surovin. K tomu se přidává velmi přísná legislativa a nutnost hlídat řadu ukazatelů u surovin i hotových výrobků.