facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Podnikové aplikace a služby - 5. 3. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Software AdBiAn umí vytvořit 3D model stromů a pomáhá s péčí o ně

Software AdBiAn Nikdo už snad dnes nepochybuje o tom, že informační technologie hrají významnou roli prakticky ve všech odvětvích. Přesto jsou některé způsoby uplatnění moderních technologií nezvyklé a nečekané. Jako například, když pomáhají pečovat o městskou zeleň, což je jedna z možností využití software AdBiAn, který vyvinuli brněnští IT odborníci ve spolupráci s místními arboristy. Nový software nahradí ruční měření a zpřesní jeho výsledky.



Software AdBiAn vytvoří 3D model stromu, na kterém pak odborníci mohou testovat stabilitu stromu v jeho nejslabších bodech. Model poskytuje informace o tom, jaká je odolnost stromu vůči zlomu a vývratu při namáhání okolními vlivy, například větrem. Pomáhá tak stanovit, jak se o stromy správně starat a tím přispívá k jejich lepší životnosti. Mobilní aplikaci, která pro software sbírá data, dodala společnost Notum Technologies. Využívá mimo jiné TrueDepth kameru, která je u novějších smartphonů používána pro rozeznávání obličeje.

Doteď se experti spoléhali převážně na ruční měření, popřípadě prováděli drahé přístrojové testy, které spočívaly v tom, že je na kmen stromu připevněn akustický tomograf, který pomocí šíření zvuku dřevem odhalí vnitřní strukturu dřeva a rozsah případných defektů. Tyto klasické testy se však svou cenou pohybují kolem 10 tisíc korun za měření jednoho stromu. Měření pomocí kamery a nového software je levnější a rychlejší. Díky dostupnější analýze se daří zachránit i hodnotné stromy, které by jinak byly hodnoceny jako rizikové. Současně software pomáhá ke včasnému odhalení poškozených a nebezpečných stromů, které na pohled působí zdravě. Z městské zeleně je tak možné odstranit stromy, u kterých hrozí zlom či vývrat a pro své okolí tak představují riziko.


„S měnícím se klimatem je nutné pečovat o stromy, které oslabuje sucho a následně nedokáží čelit nemocem a parazitům. Je přitom žádoucí zachovat co nejvíce zeleně ve městech, ve kterých pomáhá snižovat teplotu. Na vyhodnocení toho, jak se o strom správně postarat, jsme vyvinuli nový software AdBiAn. Ten pracuje s daty, která specialisté nasbírají v terénu. V praxi provedeme scan kmene, kdy využíváme technologii TrueDepth kamery, která je u novějších smartphonů používána pro rozeznávání obličeje. Data pak putují na server, kde probíhají výpočty a vytvoří se 3D model stromu. Software následně dokáže vypočítat odolnost vůči větru, zlomu a vývratu. Stanoví bezpečnostní koeficient, který ukazuje, jaká je míra destabilizace stromu a jakým pěstebním zásahem ho lze stabilizovat. Software umí spočítat i pozitiva, která strom okolí přináší – na základě vstupů je možné odvodit například to, kolik CO2 strom uloží či jak přispěje k ochlazení okolní teploty. Všechny tyto informace nám pomáhají zjistit, jak hodnotný je strom pro své okolí, dává nám to argumenty pro jeho ochranu a ukazuje nám, jak o něj máme pečovat,“ vysvětluje Ondřej Kolařík z projektu AdBiAn.

 


 
  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.

  

- PR -

Konec papírování, digitalizujte a usnadněte si práci!

IT Systems 3/2024V aktuálním vydání IT Systems jsme se zaměřili na vývoj digitalizace ve světě peněz, tedy v oblasti finančnictví a pojišťovnictví. Dozvíte se například, proč je aktuální směrnice PSD2 v inovaci online bankovnictví krokem vedle a jak by její nedostatky měla napravit připravovaná PSD3. Hodně prostoru věnujeme také digitalizaci státní správy a veřejného sektoru, která nabírá obrátky.