facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 15. 2. 2022 - -hpe-

Sedm trendů IT v roce 2022 – vše se bude točit kolem využití dat

Pokračující pandemie loni dál posilovala hned několik klíčových megatrendů v IT. Firmy si ověřily, že i do budoucna musí počítat s hybridními pracovišti a částečným fungováním ve virtuálním světě, školy dál zařazovaly distanční výuku a na dálku se kromě mnoha úřadů naučili fungovat také někteří lékaři prostřednictvím telemedicíny. I tam, kde ještě nedávno stačil papír a tužka, dnes vzniká obrovské množství dat. Klíčovým úkolem pro firmy, podnikatele i veřejný sektor tak v roce 2022 i nadále bude všudypřítomná data efektivně analyzovat a vyčíst z nich důležité informace pro další růst podnikání či pro zlepšování poskytovaných služeb.



1. Exploze dat na okraji sítě

S pokračující digitalizací dnes data vznikají doslova na každém kroku. Nejde přitom jen o smartphony nebo chytré hodinky a televize, ale i o automobily, kuchyňské spotřebiče či prvky chytrých domácností. Objem dat generovaných na okraji sítě (edge computing) namísto jejích uzlů navíc roste i vlivem fenoménu práce odkudkoli. Výsledkem je, že až 99 % shromážděných dat není nikdy analyzováno. Z průzkumu institutu Dataversity zároveň vyplývá, že si téměř 90 % firem uvědomuje riziko ztráty konkurenceschopnosti, pokud ve své strategii nezohlední práci s daty a jejich analýzu. Více než polovina organizací přesto stále ještě nevyužívá analýzu dat jako nástroj pro své podnikání. Zavádění inteligentní IT infrastruktury, jež dokáže využívat a spravovat data, aby z nich vytěžila to podstatné, proto bude pro podniky i v letošním roce zásadní.

2. Všudypřítomné cloudové prostředí

Potřeba shromažďovat a rychle analyzovat data vznikajících čím dál častěji na okraji sítě s sebou nese také otázku ohledně jejich ukládání a další dostupnosti. Výsledkem je postupná transformace IT prostředí tak, aby byly jeho klíčové prvky k dispozici, kdekoli jsou zrovna potřeba. Jedním ze zásadních prvků takové proměny jsou cloudová řešení. Firmy stále častěji využívají výhod modelu XaaS (poskytování IT prostředků formou služby), jenž jim nabízí větší agilitu a flexibilitu.

3. Nové příležitosti pro dodavatele

Potřebám zákazníků se budou moci stále lépe přizpůsobovat i ti dodavatelé v oblasti IT, kteří nedisponují vlastními hybridními cloudovými službami. Dokonce se při tom obejdou bez velkých vstupních investic. K tomu, aby zákazníkům mohli pod svou značkou nabízet špičková cloudová řešení, jim postačí partnerství s významným poskytovatelem cloudových služeb. Vztah se zákazníky si tak budou moci udržet od začátku až do konce. Díky partnerství navíc získají možnost IT řešení skvěle škálovat a vyvíjet doplňkové služby na míru. „V nadcházejících letech bude tento decentralizovaný a hybridní přístup využívající cloudové ekosystémy dominantním trendem, přičemž suverenita dat, bezpečnost a dodržování standardů jsou jen některé z jeho klíčových katalyzátorů. Stále však bude platit, že pouhé zachycení dat k úspěchu nestačí. Je třeba z nich umět rychle získat použitelné informace,“ říká Jan Kameníček, ředitel HPE Czech Republic.

Jan Kameníček

4. (St)rojové učení šetří čas a peníze

Množství dat shromažďovaných, zpracovávaných a spravovaných na okraji sítě podle společnosti Gartner vzroste do roku 2023 o více než 50 %. Právě tato data přitom firmám pomohou rychleji růst, vytvářet nové obchodní příležitosti a zefektivňovat podnikání. Velký potenciál však leží také v monžnosti sdílet poznatky napříč různými odvětvími průmyslu a služeb, a ještě více tak posunout výzkum a vývoj dopředu. Proto odborníci vyvinuli systémy pro strojové učení, pokročilou inteligenci založenou na neuronových sítích a také (st)rojové učení (swarm learning). Právě posledně jmenovaná technologie, jež do strojového učení přináší prvky decentralizace a anonymizace dat, letos získá hodně na popularitě. Nejenže významně pomůže různým odvětvím s jejich rozvojem, ale zároveň bude sdílet pouze naučené prvky, nikoliv data jako taková. To je zásadní pro každé odvětví, jež zpracovává citlivá data – od zdravotnictví, přes finance až po průmysl.

5. IoT zařízení musí být pod kontrolou

V důsledku digitální transformace rychle roste počet zařízení připojených k síti v rámci fenoménu internetu věcí (IoT). Na vzestupu je rovněž komunikace mezi stroji (M2M). Počet připojených zařízení v současnosti převyšuje počet lidí na planetě pětkrát. Během příštích tří let dokonce tento poměr vzroste na 10:1. S rostoucím počtem připojených zařízení přitom roste také počet vstupních bran, jimž mohou do sítě proniknout útočníci. K ochraně proti exponenciálnímu růstu jejich napadání se proto budou stále více využívat automatizované bezpečnostní prvky. Bez nich budou organizace zranitelné a náchylné k narušení bezpečnosti.

6. Přechod na Wi-Fi 6E

Ačkoliv byla dosud velká pozornost věnována mobilním sítím 5G, na akademické půdě a uvnitř podniků už rezonuje rychlý přechod na Wi-Fi 6E. Tato technologie poskytuje vysokou datovou kapacitu při zachování zpětné kompatibility. Jen v letošním roce vzroste počet podnikových přístupových bodů Wi-Fi 6E o více než 200 %. To znamená, že firmy uznávají potenciál 6E, a budou na tento standard přecházet i z důvodu rostoucího provozu v hybridním prostředí – videokonference, distanční vzdělávání či přenos podnikových dat.

7. Dvě jasné cesty k SASE

Zavádění architektury SASE (Secure Access Service Edge) umožňující konvergenci bezpečnostních řešení a sítí do jedné globální cloudové služby se vydá dvěma cestami. Pro malé a střední podniky budou zajímavé zejména nabídky all-in-one SASE, na kterých ocení jednoduchost namísto pokročilých funkcí. Velké podniky naopak nebudou ochotny dělat kompromisy v oblasti bezpečnosti, spolehlivosti nebo kvality uživatelských zkušeností. Proto využijí dva dodavatele – jednoho pro zabezpečení on-premise řešení a druhého pro cloud computing.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.