facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 20. 10. 2016

Roste počet lidí, kteří si hledají práci na sociálních sítích

Práci hledají Češi nejčastěji na pracovních portálech, s pomocí personálních agentur anebo na sociálních sítích Facebook a LinkedIn. Inzerci v tisku anebo služby úřadu práce využívá pro přístup k nabídkám naopak čím dál méně lidí. Vyplynulo to z nedávného průzkumu kandidátských preferencí, který realizovala personální agentura Grafton Recruitment.



Inzerci na pracovních portálech využívá, stejně jako loni, téměř 95 % uchazečů o práci. O 4 procentní body si letos polepšily personální agentury a naopak o 10 procentních bodů si meziročně pohoršila inzerce v tisku či informace z úřadů práce. „K největší změně za uplynulý rok došlo na sociálních sítích, které k hledání práce využívá o dvacet procentních bodů více kandidátů, než v loňském roce,“ uvedla Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment, a dodala: „Stejně tak se mezi uchazeči téměř o půlku snížil počet lidí, kteří nemají účet na žádné sociální síti.“ LinkedIn si meziročně polepšil o patnáct procentních bodů a Facebook o osm. Snapchat měl každý třicátý uchazeč.

Sociální sítě nepoužívají jen kandidáti k hledání práce, ale i zaměstnavatelé k hledání pracovníků. „Přes Facebook se hledají kandidáti pro téměř všechny profese, ale dominují pracovníci do výroby a administrativy. LindkedIn je stálicí při hledání lidí do IT a dalších, jako jsou finance, marketing a inženýring,“ přiblížila Jitka Součková.

Aktuálně má na Facebooku svůj profil 56 % všech českých uživatelů internetu (4,5 milionu). Celých 51 % Čechů na Facebooku má vysokoškolské a 43 % středoškolské vzdělání. Z pohledu profese mají na Facebooku velké zastoupení IT profesionálové a technici (15 %), pracovníci z oblasti péče o zdraví a medicíny (14 %), obchodníci (12 %) a management (11 %). Především v případě IT a technických pracovních pozic, kterých na trhu práce chybí nejvíce, jde tedy o velkou skupinu lidí, mezi kterými mohou personalisté hledat.

Na LinkedIn má svůj profil zhruba 600 tisíc Čechů. Zatímco dříve na této síti byli nejčastěji registrování IT profesionálové a marketéři, dnes síť využívá celá řada dalších oborů a profesí. Významnou roli zde mají technické a výrobní obory a obchod. Největší skupinu tvoří lidé ve věku od 25 do 33 let (88 tisíc uživatelů), druhou největší lidé ve věku 35-44 let (69 tisíc). Nejslabší skupinou jsou lidé nad 55 let.


 
  

- PR -

ERP v cloudu

Je skutečně pro každou firmu?


Chcete držet krok s dobou a zvažujete přechod na cloudový ERP systém? Není divu. Cloudová řešení jsou bezpochyby trendem a umožňují firmám rychleji rea­go­vat na změny a nové výzvy, kterým musí v dynamickém a neustále se proměňujícím světě podnikání čelit.

  

- PR -

Fortinet představil první bezpečné síťové řešení s podporou Wi-Fi 7

FortiAP 441KNový přístupový bod Wi-Fi 7 a 10gigabitový switch s podporou napájení PoE nabízí 2x vyšší rychlost a zvýšenou kapacitu v rámci integrovaného portfolia bezpečných pevných a bez­drá­to­vých řešení společnosti Fortinet.