facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 14. 12. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Rakouská pošta monitoruje zásilky pomocí internetu věcí

SigfoxRakouská pošta začala ke sledování svých zásilek využívat technologie internetu věcí – konkrétně IoT síť Sigfox. Tato technologie jí umožňuje získat v reálném čase úplný přehled o pohybu tisíců kontejnerů putujících mezi jednotlivými překladišti. Pošta tak může v reálném čase řídit své logistické procesy a snížit provozní náklady na doručení zásilky k zákazníkovi. Současně v Rakousku pokračuje rozšiřování IoT sítě, které je řízeno z pražského Centra sdílených služeb Sigfoxu.



Rakouská pošta ukládá zásilky do dvou typů speciálních kontejnerů na kolečkách, ve kterých je následně rozváží nákladními auty do překladišť. Jen v Rakousku jich má dva tisíce. Jeden typ kontejneru slouží pro přepravu dopisů a druhý pro rozměrnější balíky. Firma kontejnery osadila chytrými čidly, které komunikují se sítí Sigfoxu. Instalace je velice jednoduchá, trvá pouze v řádu minut a zařízení je prakticky ihned funkční. Pošta tak plánuje nainstalovat 30 tisíc čidel ještě do konce letošního roku. Celý systém bude dokončen v roce 2021.

Chytré čidlo Sigfoxu dokáže fungovat bez přístupu k internetu, GPS signálu a elektrického připojení. Díky velice nízké spotřebě energie vydrží jeho baterie v provozu více než 5 let a její vybití detekuje systém dostatečně dlouho dopředu. Klíčovou výhodou umožňující průmyslové nasazení těchto inteligentních zařízení jsou jejich nízké pořizovací náklady pohybující se v desítkách euro za kus. Díky technologii získává Rakouská pošta detailní přehled o umístění a pohybu kontejnerů, což umožňuje firmě v reálném čase řídit své logistické procesy a snížit tak operační náklady na doručení zásilky k zákazníkovi.


 
  

- PR -

Unicorn Systems podpořil Pluxee v přechodu do cloudu

Softwarová firma Unicorn Systems pomohla společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity), která se specializuje na oblast zaměstnaneckých benefitů, s přechodem do cloudu. Důvodem této náročné digitální trans­for­mace byla snaha modernizovat IT infrastrukturu společnosti a zvýšit efektivitu jejího podnikání.

  

- PR -

7 vlastností ERP systému, které dělají uživatelům radost

Kdy je ovládání ERP systému poho­dl­né? Když mohou jeho uživatelé snadno a efektivně pracovat s potřebnými funkcemi a informacemi bez zbytečných obtíží. Tím se zvýší produktivita jejich práce, omezí se chybovost a firma poroste.