facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 30. 6. 2020 - Ing. Lukáš Grásgruber

Průzkum ukázal, že i menší firmy plánují investovat do robotizace

Universal RobotsSpolečnost Universal Robots zveřejnila výsledky průzkumu plánované automatizace v malých a středních výrobních podnicích v České republice, Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Výsledky průzkumu přinesly několik překvapivých poznatků týkajících se plánovaných investic do robotizace a důvodů, které k tomu firmy vedou, nebo je od automatizace naopak odrazují.



Mezi základní zjištění průzkumu patří, že téměř čtvrtina malých a středních výrobních podniků v Česku plánuje v příštích 3 letech nasazení robotů. Ještě více firem plánuje investice do robotizace v Maďarsku a Rumunsku a nejvíce výrobních podniků (přibližně třetina) chce automatizovat v Polsku.

Zatímco v České republice plánuje 23 % z oslovených malých a středních výrobních podniků (SME) v příštích 3 letech robotizovat, v Maďarsku i Rumunsku je to 27,6 % respondentů. Nejvíce firem plánujících robotizaci je pak v  Polsku, kde je to 33,7 % respondentů.

Současný stav

Nejnižší úroveň robotizace v rámci zemí zařazených do průzkumu je v Maďarsku, kde jenom 11 % SME už vlastní průmyslového, nebo kolaborativního robota. O trochu lepší situace je v Rumunsku, kde nějaký druh robota vlastní 15,4 % oslovených firem. Následuje pak Polsko s 22,7 % robotizovaných SME podniků. Nejvíce robotů ze zapojených zemí je v České republice, kde je vlastní 23,3 % respondentů.

Ve všech zkoumaných zemích převládají roboty u středně velkých podniků, kde také dominují průmyslové roboty nad kolaborativními. U malých výrobních firem je však poměr průmyslových a kolaborativních robotů daleko nižší, ale specifické je pak Rumunsko, kdy je tento poměr skoro vyrovnaný.

U respondentů, kteří zvažují v nejbližších 3 letech robotizaci, hraje podstatnou roli to, zda už nějakého robota vlastní.

Co menší firmy očekávají od robotizace?

Mezi klíčové faktory, které ovlivňují oslovené podniky v plánování robotizace jsou v Maďarsku a Rumunsku na prvních místech: zvýšení produktivity a ušetření nákladů, posílení konkurenceschopnosti společnosti a zvýšení výrobní kvality. V České republice i v Polsku mezi hlavní důvody robotizace patří také zvýšení produktivity a snížení nákladů, dále pak zkrácení dodacích lhůt, zvýšení kvality výrobků eliminací lidských chyb a posílení konkurenceschopnosti. Mezi další významné důvody (nad 50 % odpovědí) v těchto zemích pak patří: obtíže s personálním obsazením, standardizace procesu, zvýšení výrobní bezpečnosti a výrobní flexibility.

Klíčové faktory ovlivňující rozhodnutí o robotizaci

Mezi prvními procesy robotizace, které firmy plánují, patří ve všech zemích montáže, balení a paletizace. Podrobněji pak data ukazují následující údaje:
České republice je na prvním místě obsluha strojů (64,2 %), následně montáže (42,3 %), uchopování - (pick and place 37,1 %), balení a paletizace (32 %), třídění (18,1 %), přeprava produktů a jejich částí (17,8 %), lepení (15,4 %) a leštění (10,3 %).
Maďarsku se plánují roboty používat nejvíce na: montování (27,6 %), balení a paletizaci (20,3 %), obsluhu strojů (14,7 %), malování (13,4 %), uchopování (pick and place 12,7 %), lepení (10,7 %).
Polsku vede balení a paletizace (39,6 %), dále obsluha strojů (37,6 %), montování (18,8 %), uchopování (pick and place 17,8 %), svařování a broušení (16,8 %) a natírání (12,9 %).
Rumunsku, stejně jako v Maďarsku, také vede montáž (57 %), následováno uchopováním (pick and place 55,9 %), balením a paletizací (47,4 %), nakládáním a vykládáním (46,5 %), obsluhou strojů (41,6 %), lepením (39,4 %), logistika (37,1 %), malováním (30,9 %), leštěním (28,2 %), přepravou produktů a jejich částí (15,9 %) a injekčním vstřikováním (13,1 %).

Procesy, které firmy plánují robotizovat jako první

Největší poptávka po robotizaci je v těchto průmyslových odvětvích:
Česká republika: potravinářský a tabákový průmysl (52,8 %), výrobci stavebních materiálů 30,2 %), zpracovatelé plastů a chemický průmysl (29 %), výrobci elektrických a elektronických výrobků (26,4 dřevařství a nábytkářství (25,8 %), textilní průmysl (24,6 %), automobilový průmysl (24,3 %), strojní a kovoprůmysl (22,2 %).
Maďarsko má na prvním místě papírenský průmysl a tisk (47,5 %), dále výrobci stavebních materiálů (30,6 %), kovoprůmysl a strojírenství (30,5 %), chemický a plastový průmysl (23,6 %), dřevařství a nábytkářství (21,8 %), textilní a koženářský průmysl (19,5 %) a nakonec potravinářský a tabákový průmysl (12,8 %).
Polsku vede papírenský průmysl a tisk (46,7 %), následovaný zpracovateli plastů a chemickým průmyslem (43,6 %), kovoprůmyslem a strojírenstvím (37 %), elektrikářským a elektronickým průmyslem (34,8 %), potravinářským a tabákovým průmyslem (31,3 %), dřevařství a nábytkářství(27,6 %), automobilovým průmyslem (23,5 %) a textilním a koženářským průmyslem (19,2 %).
Rumunsku vede chemický průmysl a zpracovatelé plastů (44,4 %), dřevařství a nábytkářství (37,3 %), kovoprůmysl a strojírenství (35 %), zpracovatelé skla, keramiky, kamenů a minerálů (34,6 %), textilní a koženářský průmysl (18,1 %), potravinářský a tabákový průmysl (17,1 %) a výrobci stavebních materiálů (16,3 %).

Očekávaná návratnost investice (ROI) do robotizace je v České republice, Maďarsku i Rumunsku nejčastěji doba 2 - 3 let, zatímco v Polsku je to období 1 - 2 roků.

Překážky automatizace a robotizace

Firmy, které nezvažují robotizaci pak shodně svá rozhodnutí zdůvodňují nejčastěji tím, že jejich výroba a její rozsah nevyžadují robotizaci, nebo že aplikace a procesy, které používají nemohou být automatizovány, případně že objem výrobků je příliš malý na robotizaci, nebo že firma nevidí dostatečné výhody v investici do robotizace.

„Vývoj ve výrobním průmyslu stále více závisí na investicích do robotiky. Výrobní podniky ale vidí mnoho zábran, které je omezují v implementaci robotů. Pro nás, jakožto dodavatele technologií, je podstatné poskytnout argumenty, které přesvědčí management, že investice do robotizace se vyplatí. A že v současném stavu vývoje domácí i globální ekonomiky je robotizace řešením, které umožní společnostem dlouhodobý vývoj. Je tedy dobrou zprávou, že výrobci jsou stále více rozhodnuti pro kolaborativní roboty a to díky jejich výhodám, zejména bezpečnosti, flexibility aplikací a rychlosti implementace,“ uvádí Slavoj Musílek, generální manažer pro střední a východní Evropu společnosti Universal Robots.

Průzkum provedla na zadání společnosti Universal Robots nezávislá výzkumná agentura SC&C v malých a středních výrobních podnicích. V Česku se zúčastnilo průzkumu 196 respondentů, v Maďarsku 180, v Polsku 300 a v Rumunsku 186 respondentů, kteří mají alespoň 1 funkční výrobní linku. V Polsku se výzkum uskutečnil v listopadu 2019, v ostatních zemích pak během března 2020. Ve všech zemích proběhl výzkum metodou CATI - telefonickým dotazováním respondentů a ukládání dat rovnou do počítače.

 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.