facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Projekty - 29. 4. 2021 - Ing. Lukáš Grásgruber

Projekty Třebíče, Jáchymova a Prahy-Lipence vyhrály soutěž o chytré kamery

Slepá místaSkončil druhý ročník soutěže Slepá místa, v níž města a obce přihlašují své problematické lokality a soutěží o jejich inteligentní kamerové zabezpečení. Sedmičlenná expertní porota vybírala celkem ze 63 projektů ve dvou soutěžních kategoriích podle velikosti populace. Hlavní cenu pro města nad 10 000 obyvatel vyhrála Třebíč s jednou ze svých frekventovaných křižovatek, v kategorii pro menší města a obce zvítězily projekty Jáchymova a městské části Praha-Lipence.



Do druhého ročníku celostátní soutěže Slepá místa, kterou pořádá společnost Axis Communications ve spolupráci s expertními partnery, mohli zástupci měst a obcí přihlašovat své problémové lokality od konce ledna do 31. března 2021. Nezávislá porota složená ze sedmi odborníků na oblast zabezpečení, kriminality a smart city nyní zveřejnila výsledky hodnocení celkem 63 projektů z 55 měst a obcí. Porota rozhodovala podle tří hlavních kritérií: společenský přínos a efektivita instalace v daném místě, dosavadní aktivita obce při řešení problému a potenciál navrhované instalace k nasazení smart funkcí. Zvítězily nakonec nominace Třebíče, Jáchymova a městské části Praha-Lipence.

Třebíč: proč je dobré, aby byla křižovatka „chytřejší“

V kategorii měst nad 10 000 obyvatel zvítězil projekt z Třebíče, který získá inteligentní kamerové stanoviště na míru v celkové hodnotě až 150 000 Kč. Navrženým slepým místem je frekventovaná světelná křižovatka ulic Hrotovická a Kosmákova, dosud nestřežený dopravní uzel, kde město chce nejen monitorovat provoz vozidel a osob, ale na doporučení Policie ČR i detekovat vjezd či výjezd podezřelých či kradených vozidel. Proto bude kamerové řešení zahrnovat také software pro analýzu objektů a rozlišování registračních značek vozidel. „Porotu zaujal velmi precizně vypracovaný návrh a záměr města využít technologie nejen k inteligentnímu zabezpečení, ale také k vytváření dopravních statistik a řešení městské mobility v duchu smart city,“ komentuje člen poroty Dalibor Smažinka ze společnosti Axis Communications.

Křižovatka v Třebíči
Křižovatka v Třebíči získá instalaci inteligentního kamerového stanoviště díky soutěži Slepá místa 2021.

Jáchymov a Praha-Lipence: kontrola na přístupových cestách

V kategorii obcí méně než s 10 000 obyvatel porotci udělovali dvě ceny. Nejvyšší bodové hodnocení získal projekt města Jáchymov, který potřebuje střežit dopravně nejvytíženější ulici města vedoucí k lanovce na Klínovec. Slepé místo, které je mimo dosah stávajícího kamerového systému, pomůže nyní vykrýt bezpečnostní kamera s videoanalytickými funkcemi, která poslouží jak k omezení dopravních přestupků, tak ke snížení rizika krádeží na parkovišti pro 800 vozidel na konci ulice.

Praha-Lipence

Druhou výhru inteligentního kamerového stanoviště získala městská část Praha – Lipence. Místní se zde potýkají s nájezdy organizovaných skupin, které se zaměřují na vykrádání chat a rodinných domů. Slepým místem je jedna z příjezdových cest pro automobily a pěší lávka přes řeku Berounku, kudy podle informací policie pachatelé často unikají.

Která místa obce hlásily do soutěže o kamerový dohled

Města a obce, které se soutěže účastnily, svými registracemi zároveň vytvořily zajímavý přehled o bezpečnostních potřebách v České republice. Kromě problémových ulic patřily k nejčastěji nominovaným slepým místům stanoviště odpadových kontejnerů nebo skládka (12 přihlášených projektů) a dále dětská hřiště a sportoviště (10 projektů).

„Dalším poznatkem z letošního ročníku soutěže je, že zatímco většina měst a obcí stále vnímá kamery hlavně jako nástroj k omezení kriminality, někteří zastupitelé už hledí dál. Kamerový systém totiž může sloužit jako síť víceúčelových senzorů a pomáhat třeba s monitoringem životního prostředí nebo, jak ukazuje příklad Třebíče, přispívat k chytré městské mobilitě,“ uzavírá Dalibor Smažinka.

Informace o vítězích soutěže a další detaily jsou k nalezení na webu www.slepamista.cz.


 
  

- PR -

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.